Ινδία-κορονοϊός: Νέα τραγικά ρεκόρ 2.000+ θανάτων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ινδία-κορονοϊός: Νέα τραγικά ρεκόρ 2.000+ θανάτων
Στην Ινδία ξεπεράστηκε, για πρώτη φορά, το όριο των 2.000 θανάτων εξαιτίας της COVID-19 σε μια ημέρα, ενώ ο αριθμός των μολύνσεων ξεπέρασε, επίσης για πρώτη φορά, το επίπεδο των 295.000.

Η Ινδία κατέγραψε σήμερα πάνω από 2.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και σχεδόν 300.000 κρούσματα του SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, έναν από τους βαρύτερους ημερήσιους απολογισμούς στον κόσμο αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία του νέου κορονοϊού, με μόνο τις ΗΠΑ – όπου είχαν καταγραφεί 297.000 μολύνσεις τον Ιανουάριο – να έχει καταγράψει υψηλότερο.

Σύμφωνα με τα δεδομένα ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας, τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 2.023 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 182.553 νεκρούς ως αυτό το στάδιο. Ταυτόχρονα, καταγράφηκε ρεκόρ εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2, με 295.041 σε 24 ώρες και συνολικά 15,6 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν μολυνθεί.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του το βράδυ χθες Τρίτη ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι απαίτησε από τους συμπατριώτες του να κάνουν μεγαλύτερη προσπάθεια, για να αποφευχθούν νέα lockdown στη χώρα, που είναι αντιμέτωπη με ολοένα σοβαρότερη υγειονομική κρίση καθώς πλήττεται από σφοδρό δεύτερο κύμα. Τα επιλεγόμενα ενεργά κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 2,1 εκατομμύρια.

Στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση που μεταδόθηκε τηλεοπτικά αφότου άρχισε η έκρηξη του αριθμού των μολύνσεων, ο κ. Μόντι αναγνώρισε πως η Ινδία των 1,3 δισεκ. κατοίκων δίνει «για ακόμη μια φορά μεγάλη μάχη».

«Η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο πριν από μερικές εβδομάδες» προτού «έρθει το δεύτερο κύμα σαν τυφώνας», είπε.

Οι τελευταίες εβδομάδες σημαδεύτηκαν από μαζικές συγκεντρώσεις κόσμου. Εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν σε εκδηλώσεις για την ινδουιστική γιορτή Κουμπ Μελά, σε πολιτικές συγκεντρώσεις, σε γάμους, σε αθλητικές εκδηλώσεις.

Η Ινδία, με πυκνοκατοικημένα αστικά κέντρα και υπερπληθυσμό και το σύστημα υγείας της σε άσχημη κατάσταση, πλέον μετατρέπεται σε επίκεντρο της πανδημίας η οποία ως εδώ έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από τρία εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Κατά τον Τύπο, η παραγωγή απαραίτητων φαρμάκων για τη αντιμετώπιση της COVID-19 έχει επιβραδυνθεί ως και ανασταλεί σε ορισμένα εργοστάσιο, όπως και η παραγωγή οξυγόνου για ιατρική χρήση.

Συγγενείς σε απόγνωση είναι συχνά αναγκασμένοι να πληρώνουν εξωφρενικές τιμές στη μαύρη αγορά για να εξασφαλίσουν φάρμακα και οξυγόνο. Η πλατφόρμα WhatsApp έχει πλημμυρίσει από απελπισμένες εκκλήσεις για βοήθεια.

Ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης στο Νέο Δελχί, ο Αρβίντ Κεϊτζιβάλ, ο οποίος τέθηκε σε απομόνωση χθες Τρίτη αφού η σύζυγός του διαγνώστηκε ότι έχει μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό, ανέφερε μέσω Twitter χθες πως ορισμένα νοσοκομεία της πρωτεύουσας δεν διαθέτουν πλέον παρά «μερικές ώρες» αποθεμάτων οξυγόνου, Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, τα αποθέματα αρκούν για 8 ως 24 ώρες στα δημόσια νοσοκομείο και μόλις για 4 ως 5 σε ορισμένα ιδιωτικά. Στο ιδιωτικό νοσοκομείο Apollo, στο Νέο Δελχί, το προσωπικό έκανε λόγο για «τρελή νύχτα»: το οξυγόνο εξαντλήθηκε προτού έρθουν προμήθειες – δύο δεξαμενοφόρα φορτηγά – τα μεσάνυχτα. Πλέον οι προμήθειες αρκούν για 12 ως 14 ώρες. Από το εάν θα υπάρξει οξυγόνο εξαρτάται η ζωή 200 ασθενών μόνο σε αυτό.

Σε περίπου 80 από τα 142 νοσοκομεία στο Νέο Δελχί, δεν υπάρχουν πλέον κλίνες για ασθενείς με την COVID-19.

Οι ΗΠΑ προτρέπουν πλέον να αποφεύγονται τα ταξίδια στην Ινδία, ακόμη και από ανθρώπους που έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως, ενώ η Βρετανία προσέθεσε τη χώρα στην «κόκκινη λίστα» της. Χονγκ Κονγκ και Νέα Ζηλανδία έχουν αναστείλει τις πτήσεις από την Ινδία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider