Ελλάδα
14-04-2021 | 21:20

ΥΠΟΙΚ: «Άτοποι ισχυρισμοί» τα λεγόμενα της Αχτσιόγλου σχετικά με τα χρέη που δημιουργήθηκαν στην πανδημία

Newsroom
Μοιράσου το
ΥΠΟΙΚ: «Άτοποι ισχυρισμοί» τα λεγόμενα της Αχτσιόγλου σχετικά με τα χρέη που δημιουργήθηκαν στην πανδημία
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Για «τρανταχτές ανακρίβειες» και «άτοπους ισχυρισμούς» στα λεγόμενα της τομεάρχη Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Έφης Αχτσιόγλου, κάνει λόγο σε δελτίο Τύπου του το Υπ. Οικονομικών, «στην αγωνιώδη προσπάθειά της να υποστηρίξει την ανέξοδη πλειοδοσία, τις ασάφειες και τους αυθαίρετους υπολογισμούς στους οποίους επιδόθηκε – για πολλοστή φορά – το κόμμα της» πως τα χρέη που δημιουργήθηκαν εντός της πανδημίας ανέρχονται στα 17 δισ. ευρώ.

Η απάντηση του ΥΠΟΙΚ, αναλυτικά: 

  •  Για τα χρέη των ιδιωτών προς τη φορολογική διοίκηση, παραθέσαμε σύγκριση των δημοσιευμένων στοιχείων, καταδεικνύοντας τη μείωση, σε σχέση με την εποχή διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, τα νέα χρέη της περιόδου Μαρτίου 2020-Δεκεμβρίου 2020, στην οποία αναφέρεται η Αξιωματική Αντιπολίτευση, ανήλθαν στα 4,69 δισ. ευρώ, είναι, δηλαδή, ακόμη λιγότερα από τα 5,09 δισ. ευρώ τα οποία αφορούν ολόκληρο το 2020. Η κα. Αχτσιόγλου συνεχίζει, βεβαίως, να μην κάνει καμία αναφορά στα ληξιπρόθεσμα χρέη που πληρώθηκαν το ίδιο διάστημα.
  • Για τα χρέη των ιδιωτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αυτά αυξήθηκαν, για το ίδιο διάστημα, από 36,3 δισ. ευρώ σε 37,5 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 1,2 δισ. ευρώ.
  • Τέλος, για τα χρέη των ιδιωτών προς τις τράπεζες, η κα. Αχτσιόγλου αναφέρεται στη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 10 δισ. ευρώ, ισχυριζόμενη ότι αυτό επιβεβαιώνεται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Δεν κατανοεί, προφανώς, ότι αυτό αποτελεί εκτίμηση της ΤτΕ, η οποία κάνει λόγο για ποσό 8-10 δισ. ευρώ, δεν πρόκειται για «επίσημο στοιχείο» ή «δεδομένο» και μάλιστα αφορά το 2021.

Το δελτίο συνεχίζει: «η ελληνική πολιτεία έχει λάβει σειρά μέτρων στήριξης των δανειοληπτών, όπως είναι τα προγράμματα «ΓΕΦΥΡΑ 1 και 2», τα οποία επηρεάζουν και θα επηρεάσουν θετικά την αποπληρωμή των δανείων. Επισημαίνεται ακόμα ότι το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις μειώθηκε κατά 6,9 δισ. ευρώ από τον Μάρτιο έως το τέλος του 2020. Επομένως, η Αξιωματική Αντιπολίτευση έρχεται και προτείνει ποσοτικοποιημένες – υποτίθεται – λύσεις για χρέη που δεν έχουν καν δημιουργηθεί».
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.