Διεθνή
04-04-2021 | 16:21

Bloomberg: Ο ξαφνικός θάνατος ενός δισεκατομμυριούχου προκαλεί τη μεγαλύτερη μεταφορά πλούτου στην Τσεχία

Newsroom
Μοιράσου το
Bloomberg: Ο ξαφνικός θάνατος ενός δισεκατομμυριούχου προκαλεί τη μεγαλύτερη μεταφορά πλούτου στην Τσεχία
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Άρθρο των: Alexander Sazonov, Lenka Ponikelska και Krystof Chamonikolas

 

Ένα ατύχημα με ελικόπτερο που μετέφερε σκιέρ σε μια απομακρυσμένη πλαγιά κοντά στον παγετώνα Knik Glasier της Αλάσκας τον περασμένο μήνα στοίχησε τη ζωή στον πλουσιότερο άνθρωπο της Τσεχίας, Πέτερ Κέλλνερ. Προξένησε επίσης τη μεγαλύτερη μεταφορά πλούτου της μετα-Σοβιετικής εποχής στην Τσεχία.

Η περιουσία που διακυβεύεται είναι αξίας 15,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων και αφορά το Bloomberg Billionaires Index και την ηγεσία του PPF Group NV, ενός ομίλου με περιουσιακά στοιχεία 44 δισεκατομμυρίων ευρώ (52 δισεκατομμύρια δολάρια) ως τον Ιούνιο, από τα οποία ο Κέλλνερ ήλεγχε το 99%.

Ενώ η χήρα του 56χρονου και τα τέσσερα παιδιά του έχουν κληρονομήσει την περιουσία του, οι ρυθμίσεις σχετικά με την μεταφορά των αρμοδιοτήτων των επιχειρήσεων είναι ασαφείς. Από την πλευρά της επιχείρησης, ο μέτοχος μειοψηφίας Λάντισλαβ Μπαρτόνιτσεκ θα διαχειρίζεται τις δραστηριότητες της εταιρείας καθώς η οικογένειά του Κέλλνερ δεν έπαιζε σημαντικό ρόλο στις καθημερινές δραστηριότητες της PPF.

«Ένας οργανωτικός άνθρωπος όπως έπρεπε να είναι ο Πέτερ Κέλλνερ, είμαι βέβαιος ότι πρόσεχε τα πάντα ώστε να κάνει τη διαδικασία όσο το δυνατόν πιο απλή», δήλωσε ο Πέτερ Κίντσλ συνεργάτης της PWC Legal, ο οποίος εκπροσωπεί εγχώριους και διεθνείς πελάτες. «Συνήθως, όλη η μεταφορά διαρκεί μερικούς μήνες και δεν καταλαβαίνω γιατί αυτή θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο». 

Ενώ ο Κέλλνερ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διαπραγμάτευση ορισμένων από τις προηγούμενες συμφωνίες της PPF, ο όμιλος θα μπορεί να συνεχίσει χωρίς τον ιδρυτή του, σύμφωνα με τον Ζαν-Πασκάλ Ντουβιωσάρ, μέτοχο μειοψηφίας και διευθύνοντα σύμβουλο του χρηματοοικονομικού σκέλους της PPF, Home Credit Group BV. Οι αναλυτές της Ceska Sporitelna AS και της J&T Banka AS δήλωσαν ότι δεν περιμένουν κάποιον άμεσο αντίκτυπο.

 

Κρίσιμο σημείο

«Ο Πέτερ είχε θέσει σε εφαρμογή μια διοίκηση που βασίζεται σε μια μεγάλη ομάδα πολύ υψηλών επαγγελματιών και μια δομή όπου η βασική ευθύνη ανήκει σε μεμονωμένες εταιρείες», δήλωσε ο Ντουβιωσάρ.

Ο Κέλλνερ ήταν μεταξύ των πέντε ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο ατύχημα του αεροσκάφους Airbus AS350 B3 στις 27 Μαρτίου, που έπεσε περίπου 100 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Άνκορατζ. Το ελικόπτερο γλίστρησε 800 έως 900 πόδια (244 έως 274 μέτρα) στην πλαγιά του χιονισμένου βουνού πριν σταματήσει, ανέφεραν οι ερευνητές. Ως φανατικός του σνόουμπορντ και του kite surfing, ο Κέλλνερ έκανε συχνά διακοπές στο συγκεκριμένο απομακρυσμένο, πολυτελές καταφύγιο.

Ο θάνατός του έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή καθώς η PPF προσπαθεί να αναλάβει την Moneta Money Bank AS που εδρεύει στην Πράγα και να σταθμίσει μια πιθανή πώληση ενός μειοψηφικού πακέτου μετοχών στην εταιρεία Cetin Group BV που ασχολείται με τις τηλεπικοινωνιακές υποδομές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.