Διεθνή
02-04-2021 | 19:23

Έρευνα - ΗΠΑ: «Ναι» στην αναβάθμιση των υποδομών - «Όχι» στους Δημοκρατικούς

Newsroom
Μοιράσου το
Έρευνα - ΗΠΑ: «Ναι» στην αναβάθμιση των υποδομών - «Όχι» στους Δημοκρατικούς
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Το γιγαντιαίο σχέδιο επενδύσεων στις υποδομές, ύψους 2 τρισ. δολαρίων, που προωθεί η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, προβλέπει οδικά έργα, αναβάθμιση του Ίντερνετ και άλλες πρωτοβουλίες, πολύ δημοφιλείς από μόνες τους, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters και της εταιρίας Ipsos που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Ωστόσο, η δημοτικότητα των προτάσεων αυτών μειώνεται δραστικά, όταν παρουσιάζονται ως μέρος ενός νομοσχεδίου των Δημοκρατικών.

Η δημοσκόπηση (31 Μαρτίου-1η Απριλίου) υπογραμμίζει τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν ο Μπάιντεν και οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο όταν θα επιχειρήσουν να περάσουν από τα δύο Σώματα το αποκαλούμενο American Jobs Plan (Σχέδιο Αμερικανικών Θέσεων Εργασίας) απέναντι στη ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση και τους διχασμένους πολίτες.

Μολονότι οι περισσότεροι Αμερικανοί, συμπεριλαμβανομένων και πολλών Ρεπουμπλικάνων, συμφωνούν με τις ιδέες που περιλαμβάνει το σχέδιο σε γενικές γραμμές, δεν είναι τόσο πιθανό να στηρίξουν ένα νομοσχέδιο, γραμμένο από τους Δημοκρατικούς, ώστε να υλοποιηθούν αυτές οι προτάσεις.

Οι Δημοκρατικοί ελέγχουν, αλλά με οριακή πλειοψηφία, και τα δύο Σώματα του Κογκρέσου και θα δυσκολευτούν να περάσουν το νομοσχέδιο αν οι Ρεπουμπλικάνοι τηρήσουν απαρεγκλίτως την κομματική γραμμή. Τα ηγετικά στελέχη του Ρεπουμπλικανικού κόμματος έχουν επικρίνει δριμύτατα τις σχεδιαζόμενες ομοσπονδιακές δαπάνες, ιδίως αν χρηματοδοτηθούν από αυξήσεις στους φόρους. Ο επικεφαλής της μειοψηφίας στη Γερουσία, Μιτς Μακόνελ, χαρακτήρισε το σχέδιο «Δούρειο Ίππο για τα ακροαριστερά αιτήματα».

Οικονομολόγοι του Πανεπιστημίου Τζορτζάουν εκτιμούν ότι μια επένδυση ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων στις υποδομές θα δημιουργούσε 15 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση:

-Το 79% των Αμερικανών στηρίζει την αναβάθμιση των αμερικανικών αυτοκινητοδρόμων, σιδηροδρομικών γραμμών, γεφυρών και λιμανιών.

-Το 71% στηρίζει το σχέδιο για επέκταση του γρήγορου Ίντερνετ σε όλους τους αμερικανούς.

-Το 68% στηρίζει την πρωτοβουλία για αντικατάσταση όλων των μολυβδοσωλήνων στη χώρα.

-Το 66% στηρίζει τις φοροαπαλλαγές για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Οι Αμερικανοί στηρίζουν επίσης, στην πλειονότητά τους, τους τρόπους που προτείνει ο Μπάιντεν για να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα αυτό. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 64% των ενηλίκων τάσσεται υπέρ της αύξησης των φόρων στις πολυεθνικές και τις μεγάλες επιχειρήσεις και το 56% συμφωνεί να σταματήσουν οι φορολογικές ελαφρύνσεις στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.

Ωστόσο, η υποστήριξη μειώθηκε όταν οι δημοσκόποι πέρασαν από τις γενικές ερωτήσεις σε πιο συγκεκριμένες, για το σχέδιο που προωθεί ο Μπάιντεν. Μόνο το 45% απάντησε ότι θα στήριζε το σχέδιο υποδομών και θέσεων εργασίας που «ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση Μπάιντεν». Το 27% απάντησε ότι είναι αντίθετο και το υπόλοιπο 28% ότι «δεν είναι σίγουρο».

Η μείωση αυτή φαίνεται ότι οφείλεται κυρίως σε κομματικούς λόγους: μόνο 2 στους 10 Ρεπουμπλικάνους και 3 στους 10 ανεξάρτητους είπαν ότι τάσσονται υπέρ του σχεδίου του Μπάιντεν. Αντιθέτως, το στηρίζουν οι 7 στους 10 Δημοκρατικούς.

Εν ολίγοις, μολονότι οι Αμερικανοί πολίτες θέλουν να επισκευαστούν οι δρόμοι και να γίνουν άλλες βελτιώσεις, πολλοί αμφισβητούν ότι το Κογκρέσο είναι σε θέση να προωθήσει ένα καλό σχέδιο αναβάθμισης των υποδομών και οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι διαφωνούν με μια μεταρρύθμιση που θα έχει συνταχθεί από τους Δημοκρατικούς.

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε διαδικτυακά, στην αγγλική γλώσσα, σε όλες τις ΗΠΑ. Συμμετείχαν 1.005 Αμερικανοί ενήλικες, εκ των οποίων οι 398 δήλωσαν Ρεπουμπλικάνοι ή ανεξάρτητοι που κλίνουν προς το Ρεπουμπλικανικό κόμμα και οι 445 Δημοκρατικοί ή ανεξάρτητοι που κλίνουν προς το Δημοκρατικό κόμμα. Το περιθώριο στατιστικού λάθους ανέρχεται στις 4 μονάδες.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.