Διεθνή
02-04-2021 | 11:50

Κίνα: Η εκτόξευση της τιμής του bitcoin ευνοεί το ψηφιακό γουάν

Newsroom
Μοιράσου το
Κίνα: Η εκτόξευση της τιμής του bitcoin ευνοεί το ψηφιακό γουάν
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Το ενδιαφέρον στο ψηφιακό γουάν της Κίνας μπορεί εν μέρει να πυροδοτείται από την εκτόξευση της τιμής του bitcoin, σύμφωνα με ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, έστω και αν το κρυπτονόμισμα παραμένει απαγορευμένο στην δεύτερη οικονομία της χώρας. 

Το ψηφιακό γιουάν είναι ένα παράδειγμα ενός ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (CBDC) το οποίο στοχεύει να αντικαταστήσει ένα μέρος από το κυκλοφορούν χρήμα.

Η Τράπεζα του Λαού, όπως ονομάζεται η κεντρική τράπεζα της Κίνας, το βλέπει ως ένα τρόπο να αναπτύξει τις αχρήματες συναλλαγές. Ουσιαστικά είναι μια ψηφιακή εκδοχή του χρήματος αναγκαστικής κυκλοφορίας. Η τράπεζα εργάζεται πάνω σε ένα ψηφιακό νόμισμα από το 2014. 

Σύμφωνα με το CNBC, o Wang Xin, αξιωματούχος της τράπεζας, δήλωσε πως το ενδιαφέρον της αγοράς στο ψηφιακό γιουάν είναι «πολύ δυνατό και όλοι του δείχνουν μεγάλη προσοχή. Από την μία, αυτό σχετίζεται με το ότι ολοένα περισσότερες κεντρικές τράπεζες εργάζονται στην ανάπτυξη ψηφιακών νομισμάτων», σχολίασε, δεδομένου ότι χώρες όπως Ιαπωνία, Βρετανία, Σουηδία κι Ελβετία επεξεργάζονται το ενδεχόμενο ανάπτυξης των δικών τους ψηφιακών νομισμάτων. 

«Από την άλλη, αυτό το ενδιαφέρον μπορεί επίσης να σχετίζεται με την μεγάλη αύξηση στη τιμή του bitcoin», δήλωσε ο Wang. 
Υπενθυμίζεται ότι η τιμή του bitcoin επανειλημμένα κατέγραψε ρεκόρ τους τελευταίους μήνες. Μόνο φέτος, έχει διπλασιάσει την τιμή του, κι ακόμη περισσότερο. 

Διαφορές bitcoin και ψηφιακού γουάν

Αλλά το κινέζικο ψηφιακό γουάν δεν είναι σαν το bitcoin.

To τελευταίο είναι ένα αποκεντρωμένο κρυπτονόμισμα, το οποίο σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάποια κεντρική αρχή –όπως είναι μια κεντρική τράπεζα- για να το ελέγχει. Επίσης, το bitcoin βασίζεται σε μια τεχνολογία που ονομάζεται blockchain, ενώ είναι ακόμα ασαφές σε τι θα βασίζεται το ψηφιακό γιουάν.

Οι κινεζικές αρχές βάλλουν κατά του bitcoin τα τελευταία χρόνια. Το 2017 το Πεκίνο απαγόρευσε τις λεγόμενες αρχικές προσφορές νομίσματος, που είναι ένας τρόπος να εκδοθούν νέες ψηφιακές «μάρκες» και να «παραχθεί» χρήμα. Η κυβέρνηση επίσης έπληξε επιχειρήσεις που εμπλέκονταν σε συναλλαγές κρυπτονομισμάτων. 

Μόλις τον προηγούμενο μήνα,  στην μογγολική περιφέρεια που υπάγεται στην Κίνα, απαγορεύτηκε το mining κρυπτονομισμάτων, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας.
 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.