Ειδήσεις | Διεθνή
05-05-2019 | 09:57

Οι 10 μεγαλύτερες θαλάσσιες καταστροφές του πλανήτη

Μοιράσου το
Οι 10 μεγαλύτερες θαλάσσιες καταστροφές του πλανήτη

Ανυπολόγιστη η οικολογική καταστροφή από τα ανθρώπινα λάθη.

Τα ανθρώπινα λάθη προκάλεσαν, πολλές φορές, μεγάλες καταστροφές στο θαλάσσιο περιβάλλον, όπως οι διαρροές πετρελαίου από τα δεξαμενόπλοια Exxon Valdez και το Deepwater Horizon.

Ας δούμε τις 10 μεγαλύτερες θαλάσσιες καταστροφές που έχουν προκληθεί στον πλανήτη:

Στον κόλπο του Μεξικό υπάρχει μια νεκρή ζώνη για τη θαλάσσια ζωή λόγω των νερών που απορρέουν στον ωκεανό από άλλα κανάλια καθώς η περιοχή αυτή είναι υποξική, υπάρχει δηλαδή τεράστια έλλειψη οξυγόνου. Αυτή η νεκρή ζώνη του κόλπου καλύπτει 7,000 τετραγωνικά μίλια.

Η μεγαλύτερη συσσώρευση πλαστικού σε θάλασσα στον κόσμο ονομάζεται Great Pacific Garbage Patch και βρίσκεται ανάμεσα στη Χαβάη και την Καλιφόρνια. Πολλές φορές τα ζώα μπερδεύουν το πλαστικό με την τροφή τους με αποτέλεσμα να οδηγούνται μέχρι και στο θάνατο.

Για 35 χρόνια (1932-1968) η ιαπωνική εταιρεία λιπασμάτων Chisso πετούσε βιομηχανικά απόβλητα στον κόλπο Minamata ο οποίος μολύνθηκε με περίπου 30 τόνους δηλητηριώδους μεθυλυδραργύρου.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κόλπου ιρακινά στρατεύματα χρησιμοποίησαν το πετρέλαιο σαν όπλο ενάντια στην εισβολή των αμερικανικών δυνάμεων.

Τα στρατεύματα έβαλαν φωτιά σε δεκάδες πετρελαιοπηγές χύνοντας εκατομμύρια γαλόνια πετρελαίου στον Περσικό Κόλπο, για να εμποδίσουν τα αντίστοιχα αμερικανικά να προσγειωθούν στις ακτές.

Το 2011 το πλοίο Rena προσέκρουσε στον ύφαλο Astrolabe κοντά στα νησιά Φίτζι με αποτέλεσμα να διαρρεύσουν στον Ειρηνικό Ωκεανό 93.000 γαλόνια πετρελαίου προκαλώντας τη μεγαλύτερη θαλάσσια καταστροφή για τη Νέα Ζηλανδία μέχρι τότε.

Όταν το πετρελαιοφόρο Haven εξερράγη τον Απρίλιο του 1991, η φωτιά διαπέρασε το καράβι σκοτώνοντας 5 μέλη του πληρώματος. Τρεις μέρες αργότερα το πετρελαιοφόρο βυθίστηκε, μαζί με φορτίο που έφτανε τα 41 εκατομμύρια γαλόνια πετρελαίου. Από τα 41 εκατομμύρια, τα 6 εκατομμύρια γαλόνια διέρρευσαν στη θάλασσα προκαλώντας σοβαρές καταστροφές.

Το Amoco Cadiz εξέπεμψε σήμα έκτακτης ανάγκης καθώς δεν μπορούσε να κάνει ελιγμό. Τελικά, έσπασε στα δύο. Η διαρροή πετρελάιου ξεπέρασε τα 65 εκατομμύρια γαλόνια στην αγγλική διώρυγα κοντά στην ακτή Brittany στη Γαλλία.

Στις 3 Ιουνίου το 1979 η πετρελαιοπηγή Ixtoc εξερράγη. Δέκα μήνες μετά το ατύχημα, η πετρελαιοπηγή είχε απελευθερώσει συνολικά περισσότερα από 126 εκατομμύρια γαλόνια πετρελαίου στη θάλασσα...

Η καταστροφή του Deepwater Horizon προκάλεσε τη διαρροή περίπου 200 εκατομμυρίων γαλονιών πετρελαίου στον κόλπο του Μεξικό, από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούλιο του 2010. Από τη μεγάλη πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε, βρήκαν τραγικό θάνατο 82.000 πτηνά, 6.100 θαλάσσιες χελώνες και 25.900 θηλαστικά. Το ψάρεμα απαγορεύτηκε σε έκταση 88.500 τ.μ.

30 χρόνια πριν, τo 1989 το πετρελαιοφόρο Exxon Valdez προσέκρουσε σε ύφαλο στην Αλάσκα χύνοντας 11 εκατομμύρια γαλόνια πετρελαίου στη θάλασσα και προσβάλλοντας όλη την ακτογραμμή της Αλάσκα σκοτώνοντας χιλιάδες ζώα.

φωτογραφία από Twitter μέλους της Greenpeace

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.