Η Ενημέρωση στο Στόχαστρο

Τριαντάφυλλος Καρατράντος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ενημέρωση στο Στόχαστρο

Η Ελλάδα είναι ίσως το μόνο κράτος- μέλος της Ε.Ε. που αντιμετωπίζει την απειλή της πολιτικά υποκινούμενης τρομοκρατίας για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Από την Μεταπολίτευση έως σήμερα και την επίθεση στον ΣΚΑΙ οι τρομοκρατικές οργανώσεις αξιοποιούν το πολωμένο πολιτικό και κοινωνικό κλίμα και προσπαθούν να παράξουν πολιτική με τη βία, την οποία οι ίδιοι θεωρούν ως νομιμοποιημένο μέσο άσκησης πολιτικής.

Την περίοδο των μνημονίων αυτή η «συμμετοχή» των τρομοκρατικών οργανώσεων στην πολιτική πήρε διαφορετικά χαρακτηριστικά. Μέσα σε ένα πλαίσιο ακραίας και επιθετικής ρητορικής που στοχοποίησε ως προδότες πολιτικούς και δημοσιογράφους η βία (φυσική και λεκτική) εργαλειοποιήθηκε από πολιτικούς σχηματισμούς (έχουν μείνει αλησμόνητες οι αναλύσεις περί νομιμότητας της πολιτικής βίας), αντιεξουσιαστικές ομάδες, αλλά και τρομοκρατικές οργανώσεις.

Στο στόχαστρο του μίσους αυτών των ομάδων βρέθηκαν κυρίως τα ΜΜΕ που προσπάθησαν να κάνουν τη δουλειά τους χωρίς να υποστηρίζουν άκριτα το αντιμνημονιακό ρεύμα της εποχής. Μετά το ουσιαστικό κλείσιμο του MEGA ο ΣΚΑΙ έχει βρεθεί στο επίκεντρο της στοχοποίησης. Δεν έχουν περάσει αρκετές εβδομάδες από την ημέρα που στέλεχος της ομάδας Ρουβίκωνας δήλωνε πως «αργά ή γρήγορα το ΣΚΑΙ θα καεί». Η επιτομή της ρητορικής μίσους, αλλά και ένα κάλεσμα σε βία. Αυτό είναι το πολιτικό περιβάλλον εντός του οποίου βρισκόμαστε. Ακραία πόλωση και μίσος.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν η τρομοκρατική επίθεση κατά του ΣΚΑΙ. Το μίσος δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο στη ρητορική, ειδικότερα όταν αυτό έχει μετατραπεί σε κάλεσμα σε βία. Και όμως, αν και είχαμε μία τρομοκρατική επίθεση πρόκειται για μία λούμπεν θολό- τρομοκρατία η οποία δεν επέλεξε τον ΣΚΑΙ με όρους συμβολισμού, αλλά ως μέρος του ευρύτερου πλαισίου εκφοβισμού και φίμωσης των μέσων ενημέρωσης. Η ενημέρωση είναι η ψυχή του δημοκρατικού πολιτεύματος. Η τρομοκρατία μπορεί να ηττηθεί μόνο όταν αποδομηθεί και αντιμετωπιστεί ξεκάθαρα και σθεναρά η υποτιθέμενη ιδεολογία της. Οι δημοκρατίες πρέπει να είναι αμείλικτες με την τρομοκρατία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider