Οι προεκλογικές προσδοκίες καταναλωτών και επιχειρήσεων

insider
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Παραδοσιακά πριν τις εκλογές το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται. Αυτή τη φορά, καθώς τα σύννεφα διεθνώς μαζεύονται και πάλι πάνω από τον ουρανό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ελληνικός δείκτης αυτό που κατάφερε  - σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν λίγες μέρες πριν τις εκλογές (και αποτυπώθηκαν στο αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης) - ήταν να περιοριστεί στο ελάχιστο η υποχώρησή του. Δεν τον παρέσυρε η κλιμάκωση των πιέσεων στην ΕΕ που λαμβάνει χώρα όλους τους τελευταίους μήνες.

Τον Ιούλιο του 2019 ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, ένας δείκτης που είναι το «βαρόμετρο» για την πορεία της ανάπτυξης, είχε φτάσει στις 106,6 μονάδες για να ενισχυθεί επιπλέον έως τις 113 μονάδες λίγο πριν την πανδημία, τον Φεβρουάριο του 2020. Μετά τα lockdown κατατροπώθηκε (όπως και το ΑΕΠ) για να κάνει ένα άλμα έως τις 114,1 μονάδες τον Φεβρουάριο του 2022. Μετά, η επιβράδυνση ακολούθησε τις πληθωριστικές πιέσεις ειδικά στο κλάδο τροφίμων για να ξεκινήσει ένας νέος γύρος ανόδου από τα τέλη του 2022 με το δείκτη τον Μάιο στις 108,1 μονάδες στην Ελλάδα και στις 95,2 μονάδες στην ΕΕ.

Οι πιέσεις στο οικονομικό κλίμα της  Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν αναμενόμενες, αφού ναι μεν αποφεύχθηκε το σενάριο της συνολικής εισόδου της οικονομίας σε ύφεση αλλά η Γερμανία υπέστη μείωση ΑΕΠ κατά 0,5% το πρώτο τρίμηνο, στη Γαλλία η ανάπτυξη ήταν οριακή (0,9%), ενώ πολλά άλλα κράτη που είναι εμπορικοί πελάτες της Ελλάδος αντιμετωπίζουν τριγμούς.  Προφανώς, η ανησυχία συνεχίζεται, καθώς η ενεργειακή κρίση δεν έχει λήξει και πλέον, δια στόματος Κριστίν Λαγκάρντ, έχει προεξοφληθεί μία (τουλάχιστον) ακόμα κίνηση ανόδου των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όλα αυτά λοιπόν εξηγούν γιατί το κλίμα στην Ελλάδα αντέχει μεν αλλά οι παραγωγικοί κλάδοι διατηρούν (δικαίως) τις επιφυλάξεις τους για το μέλλον.  Ένας στους δύο Έλληνες επιχειρηματίες απάντησε στην έρευνα συγκυρίας του Μαΐου ότι αντιμετωπίζει δυσκολία στην προσπάθειά του να προβλέψει το μέλλον. Αλλά και για το παρόν καταγράφουν οι επιχειρηματίες πιέσεις στην εξαγωγική τους δραστηριότητα.

Στην εσωτερική αγορά, στο λιανεμπόριο, ειδικά στα πολυκαταστήματα, πιέσεις υπάρχουν. Στις υπηρεσίες, αυτό που σώζει την παρτίδα είναι ο τουρισμός καθώς οι προσδοκίες στον κλάδο ενισχύονται σημαντικά. Μαζί όμως ενισχύεται και ένας άλλος παράγοντας: η προσδοκία για άνοδο τιμών αυξάνεται σημαντικά. Η ίδια τάση για ανατιμήσεις καταγράφεται και στη βιομηχανία, αλλά και σε άλλες δραστηριότητες.  Τούτο όμως προκαλεί «παρενέργειες» και στην… άλλη πλευρά του δείκτη προσδοκιών: στους καταναλωτές.

Το μήνα Μάιο ο δείκτης για την καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε σημαντικά, επανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 21 μηνών, δηλαδή στην αίσθηση που υπήρχε το καλοκαίρι του 2021. Αυτό άλλωστε είναι σήμερα και το πιο μεγάλο ανάχωμα στο οικονομικό κλίμα. Συνδεδεμένο σε μεγάλο βαθμό και με την προεκλογική ευφορία.

Δύο παράγοντες ήταν αυτοί που πήγαν πολύ καλύτερα: οι προσδοκίες για την απασχόληση αλλά και οι προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας το επόμενο διάστημα. Επέστρεψαν στα επίπεδα που είχαν τον Μάρτιο του 2020, λίγο πριν ξεσπάσει δηλαδή η πανδημία. Και εδώ όμως υπάρχουν κάποια στοιχεία που χρήζουν προσοχής:  είναι αμείωτο το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι δεν έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες στην προσωπική τους οικονομική κατάσταση, ενώ βλέπουν μικρή μόνο βελτίωση στο πεδίο των πληθωριστικών πιέσεων.  Να μην ξεχνάμε τον Μάιο, σύμφωνα με την Eurostat, o δομικός πληθωρισμός «σκάλωσε» στο 7,2% και ο δείκτης τιμών τροφίμων αλλά και βιομηχανικών ειδών επιταχύνθηκαν.

Με βάση όλα αυτά είναι δεδομένο ότι υπάρχουν θετικές προσδοκίες. Προσδοκίες που συνδέονται άρρηκτα με τον εκλογικό κύκλο και με την αναμονή για καλύτερες οικονομικές συνθήκες και για παρεμβάσεις που θα στηρίξουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις την επόμενη μέρα.

Παρόλα αυτά, καθώς το διεθνές περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ασταθές, έχει πολύ μεγάλη σημασία το κατά πόσο θα διατηρηθεί (και θα ενισχυθεί) το καλό αυτό αποτέλεσμα, η δυναμική που έχει δημιουργηθεί. Θα πρέπει να διασφαλισθεί πως από τις «εποχικού» χαρακτήρα τάσεις εμπέδωσης της εμπιστοσύνης στους καταναλωτές και στον τουριστικό κλάδο να οδεύσουμε σε μία τάση που να αφορά στο σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας με τρόπο που να «αντέχει» στους πιθανούς μελλοντικούς τριγμούς.

Όλες οι ειδήσεις

16:22

Τρεις συλλήψεις για την επίθεση στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών

16:12

Θεσσαλονίκη: Θύμα βανδαλισμού η προτομή του αρχιφύλακα Γιώργου Λυγγερίδη

16:02

Ανδρουλάκης: Μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να κάνει παρελθόν την κυβέρνηση Μητσοτάκη

15:53

Πάπας Λέων: Όσοι διεξάγουν πολέμους και ιδιοποιούνται πόρους είναι κλέφτες - Στερούν από τον κόσμο ένα ειρηνικό μέλλον

15:36

Μητσοτάκης για την επίθεση στο γεύμα στον Λευκό Οίκο: «Η βία δεν έχει θέση στη δημοκρατία

15:32

Στάρμερ: Δηλώνει σοκαρισμένος και καταδικάζει το περιστατικό των πυροβολισμών στη δεξίωση που ήταν παρών ο Τραμπ

15:26

Ζελένσκι: Κατηγόρησε τη Ρωσία για «πυρηνική τρομοκρατία»

15:17

Τράπεζες σε μετάβαση: Πώς αλλάζει η καθημερινή εξυπηρέτηση

15:09

Πακιστάν: Πιθανός νέος γύρος ειρηνευτικών επαφών Ιράν - ΗΠΑ

14:38

Ρωσία: Εργοστάσιο λιπασμάτων στη περιφέρεια Βόλογκντα υπέστη ζημιές από επίθεση ουκρανικών drones

14:30

Σε τροχιά υλοποίησης ο Δυτικός Προαστιακός Θεσσαλονίκης - Τον Μάιο οι προσφορές

14:20

Μαγιάρ: Την Τετάρτη το πρώτο τετ α τετ με την φον ντερ Λάιεν

14:14

Θεοχάρης: Το Καζακστάν συνιστά το δεύτερο σημαντικότερο προμηθευτή πετρελαίου για την Ελλάδα

14:07

ΙΣΑ: Συστήνει Ανεξάρτητη Επιτροπή Επιστημόνων για ενίσχυση δράσεων ιατρικής παιδείας και επιστημονικής αριστείας

14:03

Κάλας για του πυροβολισμούς στη δεξίωση του Τραμπ: Η πολιτική βία δεν έχει θέση σε μια δημοκρατία

13:55

Επίθεση αγνώστων στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών με υλικές ζημιές στην είσοδο του δικαστηρίου

13:30

Η βιομηχανία λογισμικού πεδίο μάχης καθώς κορυφαία στελέχη μετακινούνται στην OpenAI

13:21

Τσουκαλάς: Η κυβέρνηση της ΝΔ είναι σε αποδρομή και αυτό δεν αναστρέφεται

13:10

ΗΠΑ: Ποιός είναι ο δράστης των πυροβολισμών στο δείπνο της Ένωσης Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου

13:00

Ακίνητα: Πώς διαμορφώνεται η αγορά πολυτελών ακινήτων – Η ζήτηση, οι «επισκέψεις», η μέση αξία

12:56

ΗΠΑ: Εγκρίνουν την κάλυψη της δαπάνης υπεράσπισης του πρώην προέδρου Μαδούρο από την κυβέρνηση της Βενεζουέλας

12:52

Brain regain: Επαναπατρισμός με συνείδηση - Όταν η διεθνής εμπειρία γίνεται καταλύτης ευκαιριών

12:44

Disinformation και Disnews: Φαινόμενα που... πληγώνουν τη δημοκρατία

12:36

Σε υψηλό 17 ετών το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών το 2025 - Άνοδος και στην κατανάλωση

12:32

Παναμάς: Οι αγρότες εναντίον σχεδίου για την κατασκευή φράγματος με σκοπό να τροφοδοτείται η Διώρυγα

12:25

Καλογεράκης (Qualco Group): Η «τέλεια» ωρα του Embedded Finance

12:19

Δυο νεκροί στη βορειοανατολική Ουκρανία σε επιδρομή drones της Ρωσίας

12:12

Ράσμουσεν: Γαλλία και Βρετανία πρέπει να ηγηθούν του ευρωπαϊκού «ΝΑΤΟ»

11:54

Παράταση αιτήσεων για 300.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού της ΔΥΠΑ

11:45

Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή για την προστασία των ανηλίκων από τον ψηφιακό εθισμό

gazzetta
gazzetta reader insider insider