Οι προεκλογικές προσδοκίες καταναλωτών και επιχειρήσεων

insider
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Παραδοσιακά πριν τις εκλογές το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται. Αυτή τη φορά, καθώς τα σύννεφα διεθνώς μαζεύονται και πάλι πάνω από τον ουρανό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο ελληνικός δείκτης αυτό που κατάφερε  - σύμφωνα με τις μετρήσεις που έγιναν λίγες μέρες πριν τις εκλογές (και αποτυπώθηκαν στο αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης) - ήταν να περιοριστεί στο ελάχιστο η υποχώρησή του. Δεν τον παρέσυρε η κλιμάκωση των πιέσεων στην ΕΕ που λαμβάνει χώρα όλους τους τελευταίους μήνες.

Τον Ιούλιο του 2019 ο γενικός δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, ένας δείκτης που είναι το «βαρόμετρο» για την πορεία της ανάπτυξης, είχε φτάσει στις 106,6 μονάδες για να ενισχυθεί επιπλέον έως τις 113 μονάδες λίγο πριν την πανδημία, τον Φεβρουάριο του 2020. Μετά τα lockdown κατατροπώθηκε (όπως και το ΑΕΠ) για να κάνει ένα άλμα έως τις 114,1 μονάδες τον Φεβρουάριο του 2022. Μετά, η επιβράδυνση ακολούθησε τις πληθωριστικές πιέσεις ειδικά στο κλάδο τροφίμων για να ξεκινήσει ένας νέος γύρος ανόδου από τα τέλη του 2022 με το δείκτη τον Μάιο στις 108,1 μονάδες στην Ελλάδα και στις 95,2 μονάδες στην ΕΕ.

Οι πιέσεις στο οικονομικό κλίμα της  Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν αναμενόμενες, αφού ναι μεν αποφεύχθηκε το σενάριο της συνολικής εισόδου της οικονομίας σε ύφεση αλλά η Γερμανία υπέστη μείωση ΑΕΠ κατά 0,5% το πρώτο τρίμηνο, στη Γαλλία η ανάπτυξη ήταν οριακή (0,9%), ενώ πολλά άλλα κράτη που είναι εμπορικοί πελάτες της Ελλάδος αντιμετωπίζουν τριγμούς.  Προφανώς, η ανησυχία συνεχίζεται, καθώς η ενεργειακή κρίση δεν έχει λήξει και πλέον, δια στόματος Κριστίν Λαγκάρντ, έχει προεξοφληθεί μία (τουλάχιστον) ακόμα κίνηση ανόδου των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Όλα αυτά λοιπόν εξηγούν γιατί το κλίμα στην Ελλάδα αντέχει μεν αλλά οι παραγωγικοί κλάδοι διατηρούν (δικαίως) τις επιφυλάξεις τους για το μέλλον.  Ένας στους δύο Έλληνες επιχειρηματίες απάντησε στην έρευνα συγκυρίας του Μαΐου ότι αντιμετωπίζει δυσκολία στην προσπάθειά του να προβλέψει το μέλλον. Αλλά και για το παρόν καταγράφουν οι επιχειρηματίες πιέσεις στην εξαγωγική τους δραστηριότητα.

Στην εσωτερική αγορά, στο λιανεμπόριο, ειδικά στα πολυκαταστήματα, πιέσεις υπάρχουν. Στις υπηρεσίες, αυτό που σώζει την παρτίδα είναι ο τουρισμός καθώς οι προσδοκίες στον κλάδο ενισχύονται σημαντικά. Μαζί όμως ενισχύεται και ένας άλλος παράγοντας: η προσδοκία για άνοδο τιμών αυξάνεται σημαντικά. Η ίδια τάση για ανατιμήσεις καταγράφεται και στη βιομηχανία, αλλά και σε άλλες δραστηριότητες.  Τούτο όμως προκαλεί «παρενέργειες» και στην… άλλη πλευρά του δείκτη προσδοκιών: στους καταναλωτές.

Το μήνα Μάιο ο δείκτης για την καταναλωτική εμπιστοσύνη ενισχύθηκε σημαντικά, επανήλθε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 21 μηνών, δηλαδή στην αίσθηση που υπήρχε το καλοκαίρι του 2021. Αυτό άλλωστε είναι σήμερα και το πιο μεγάλο ανάχωμα στο οικονομικό κλίμα. Συνδεδεμένο σε μεγάλο βαθμό και με την προεκλογική ευφορία.

Δύο παράγοντες ήταν αυτοί που πήγαν πολύ καλύτερα: οι προσδοκίες για την απασχόληση αλλά και οι προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας το επόμενο διάστημα. Επέστρεψαν στα επίπεδα που είχαν τον Μάρτιο του 2020, λίγο πριν ξεσπάσει δηλαδή η πανδημία. Και εδώ όμως υπάρχουν κάποια στοιχεία που χρήζουν προσοχής:  είναι αμείωτο το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι δεν έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες στην προσωπική τους οικονομική κατάσταση, ενώ βλέπουν μικρή μόνο βελτίωση στο πεδίο των πληθωριστικών πιέσεων.  Να μην ξεχνάμε τον Μάιο, σύμφωνα με την Eurostat, o δομικός πληθωρισμός «σκάλωσε» στο 7,2% και ο δείκτης τιμών τροφίμων αλλά και βιομηχανικών ειδών επιταχύνθηκαν.

Με βάση όλα αυτά είναι δεδομένο ότι υπάρχουν θετικές προσδοκίες. Προσδοκίες που συνδέονται άρρηκτα με τον εκλογικό κύκλο και με την αναμονή για καλύτερες οικονομικές συνθήκες και για παρεμβάσεις που θα στηρίξουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις την επόμενη μέρα.

Παρόλα αυτά, καθώς το διεθνές περιβάλλον είναι ιδιαίτερα ασταθές, έχει πολύ μεγάλη σημασία το κατά πόσο θα διατηρηθεί (και θα ενισχυθεί) το καλό αυτό αποτέλεσμα, η δυναμική που έχει δημιουργηθεί. Θα πρέπει να διασφαλισθεί πως από τις «εποχικού» χαρακτήρα τάσεις εμπέδωσης της εμπιστοσύνης στους καταναλωτές και στον τουριστικό κλάδο να οδεύσουμε σε μία τάση που να αφορά στο σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας με τρόπο που να «αντέχει» στους πιθανούς μελλοντικούς τριγμούς.

Όλες οι ειδήσεις

15:50

Hilton: Tο 2029 θα ανοίξει τις πόρτες του το Waldorf Astoria Scarlet Bay στην Πελοπόννησο

15:46

Πρόσκληση προσφορών για αναβάθμιση του συστήματος OpenMarket από το Υπ. Ανάπτυξης

15:39

Ανελκυστήρες: Αντίστροφη μέτρηση για τη δήλωση στο Μητρώο Απογραφής - Τα βήματα, η διαδικασία και τα πρόστιμα

15:31

Γάζα: Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς παρέλαβε 15 σορούς Παλαιστινίων κρατουμένων

15:27

Ποιος είναι ο κορυφαίος προορισμός για πεζοπορία στην Ελλάδα

15:24

TSMC: Άνοδος 2,5% της μετοχής παρά το χαμηλό διετίας στον ρυθμό αύξησης εσόδων

15:22

CrediaBank: Υποβολή αιτήματος για εκταμίευση της 2ης δόσης από Ταμείο Ανάκαμψης

15:05

ΛΑΕ - ΟΠΕΚΑ: Βοήθημα 138.100 ευρώ σε 183 τρίτεκνες και 10 πολύτεκνες αγρότισσες μητέρες

14:56

Μελέτη Enaon - ΕΜΠ: Τα οφέλη από τη χρήση φυσικού αερίου στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων

14:50

Αποφυλακίζεται ο Νικολά Σαρκοζί - Τίθεται υπό δικαστική επιτήρηση

14:47

Γαλλία: Οδεύει προς υιοθέτηση του προϋπολογισμού και αποφυγή νέας κρίσης

14:45

«Φως» από τη ΔΕΗ στη νέα γενιά του ελληνικού κινηματογράφου

14:40

Στην Κίνα ο επικεφαλής του FBI για να συζητήσει θέματα φαιντανύλης και επιβολής του νόμου

14:39

Από το Βερολίνο ξεκινούν οι μεγάλες αλλαγές στο online gaming - Μηνύματα και για την Ελλάδα

14:30

Συρία: Απετράπησαν συνωμοσίες του Ισλαμικού Κράτους για τη δολοφονία του προέδρου Σάρα

14:25

Εξωδικαστικός ή πτώχευση; Δύο δρόμοι για οικονομική επανεκκίνηση

14:15

Νέα εποχή εποπτείας στα καζίνο - Ενισχυμένη νομική θωράκιση από την ΕΕΕΠ

14:10

Υπ. Ανάπτυξης: Τρεις νέες στρατηγικές επενδύσεις 206 εκατ. ευρώ ενέκρινε η Διυπουργική Επιτροπή

14:03

Ιράν: Επίσκεψη επιθεωρητών του ΔΟΑΕ σε πυρηνικές εγκαταστάσεις

14:02

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε η εξαγορά της Δωδώνη από την Ελληνικά Γαλακτοκομεία

14:00

Κίνδυνοι και ανάσες για την ευρωπαϊκή οικονομία

13:56

Παπαθανάσης: Επίσκεψη σε επιχειρήσεις στην Κοζάνη που χρηματοδοτηθηκαν από την Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση

13:55

ΔΝΤ: Προβλέπει εκρηκτική αύξηση στο χρέος των ευρωπαϊκών χωρών έως το 2040 - Ποια μέτρα προτείνει

13:48

Π. Μαρινάκης για συνέντευξη Σαμαρά: Ουδέν σχόλιον - Η πολιτική είναι έργο και αποτέλεσμα, όχι ταμπέλες

13:48

Ο Τραμπ έδωσε χάρη σε 77 εμπλεκόμενους στην απόπειρα ανατροπής των εκλογών του 2020

13:43

ΕΕΤΤ: Νέα ψηφιακή εφαρμογή για καταγγελίες αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών

13:41

Υπουργείο Ανάπτυξης: Σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την κωδικοποίηση του εταιρικού δικαίου

13:38

Στουρνάρας: Πώς οδηγηθήκαμε στη δημοσιονομική εξυγίανση της Ελλάδας

13:37

Ρωσία: Θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος αλλά η ειρηνευτική διαδικασία έχει βαλτώσει

13:25

Μία άλλη προσέγγιση του Ταμείου Ανάκαμψης

gazzetta
gazzetta reader insider insider