Σε υψηλό 21 μηνών η καταναλωτική εμπιστοσύνη - Μικρή διόρθωση στο οικονομικό κλίμα τον Μάιο

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε υψηλό 21 μηνών η καταναλωτική εμπιστοσύνη - Μικρή διόρθωση στο οικονομικό κλίμα τον Μάιο
Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε σημαντικά τον Μάιο και διαμορφώθηκε στις -34,5 μονάδες, έναντι -44,6 μονάδες τον Απρίλιο, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 μηνών.

Τα χειρότερα -μάλλον- πέρασαν αλλά η βελτίωση αργεί ακόμη. Κάπως έτσι μπορεί να συνοψιστούν τα αποτελέσματα της έρευνας οικονομικής συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον μήνα Μάιο και ειδικά για την καταναλωτική εμπιστοσύνη που κατέγραψε υψηλό 21 μηνών, με τους Έλληνες όμως να εξακολουθούν να βρίσκονται στην δεύτερη χαμηλότερη θέση της Ευρώπης, μετά την Ουγγαρία. Σε αντίθεση με τους καταναλωτές, οι προσδοκίες στους κυριότερους τομείς των επιχειρήσεων υποχώρησαν, με εξαίρεση τις κατασκευές όπου καταγράφεται έντονη βελτίωση των προσδοκιών, κυρίως στα ιδιωτικά έργα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η εικόνα που καταγράφεται για τον περασμένο μήνα αντανακλά κυρίως το κλίμα στην προεκλογική περίοδο, καθώς όπως σημειώνει το ΙΟΒΕ το σύνολο της έρευνας στα νοικοκυριά και ένα μεγάλο μέρος της έρευνας στις επιχειρήσεις είχε ολοκληρωθεί πριν τις εκλογές. Στο επόμενο διάστημα, το κλίμα αναμένεται να εξαρτηθεί από τη νέα προεκλογική περίοδο και ιδίως από το πώς το αποτέλεσμα των δεύτερων εκλογών θα διαμορφώσει την οικονομική πολιτική και το νέο πλαίσιο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Σε άνοδο όλοι οι επιμέρους δείκτες της καταναλωτικής εμπιστοσύνης

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύθηκε σημαντικά τον Μάιο και διαμορφώθηκε στις - 34,5 μονάδες, έναντι -44,6 μονάδες τον Απρίλιο, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 μηνών και σε επίπεδο κατά πολύ υψηλότερο εκείνου πριν ένα χρόνο (-51,3 μονάδες).

Σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ η προεκλογική περίοδος δημιούργησε ένα κλίμα αισιοδοξίας το οποίο υπερίσχυσε των συνεχών ανατιμήσεων των προϊόντων και του υψηλού κόστους ζωής, καθώς ειδικά οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Βεβαίως κατά μέσο όρο φέτος ο δείκτης κινείται υψηλότερα του περυσινού μέσου όροι υποδηλώνοντας βελτίωση εντός του 2023. Ωστόσο και πάλι οι Έλληνες καταναλωτές βρίσκονται στη δεύτερη χαμηλότερη θέση μετά την Ουγγαρία με επίπεδο δείκτη –38,7

Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους επόμενους 12 μήνες ενισχύθηκαν τον Μάιο, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις -32,4 (από -39,9) μονάδες τον Απρίλιο. Βέβαια, το 47% (από 56%) των νοικοκυριών αναμένει ελαφρά ή αισθητή επιδείνωση της οικονομικής του κατάστασης, ενώ το 9% (από 8%) προβλέπει μικρή βελτίωση.

Σχετικά με τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, το ποσοστό των καταναλωτών που δηλώνει ότι «μόλις τα βγάζει πέρα» εξασθένισε ήπια στο 58% (από 61%), ενώ στο 13% διατηρήθηκε το ποσοστό όσων αναφέρουν ότι αντλούν από τις αποταμιεύσεις τους. Οι καταναλωτές που δήλωσαν ότι αποταμιεύουν λίγο ή πολύ αποτελούν το 21% (από 17%) του συνόλου, ενώ το ποσοστό όσων δήλωσαν ότι «έχουν χρεωθεί» υποχώρησε οριακά στο 8%.

Παράλληλα, βελτιώθηκαν αισθητά οι προβλέψεις για μεγάλες αγορές και ενισχύθηκε ήπια η πρόθεση για αποταμίευση. Στο ερώτημα το οποίο αξιολογεί το βαθμό αβεβαιότητας των νοικοκυριών ως προς τις μελλοντικές οικονομικές εξελίξεις, το 60% έκρινε τον Μάιο ότι η οικονομική κατάστασή του μπορεί να προβλεφθεί δύσκολα ή σχετικά δύσκολα, σχεδόν όσο και τον προηγούμενο μήνα που διαμορφώθηκε στο 61%.

Οι προσδοκίες από τις επιχειρήσεις

Παρά την βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, λόγω της ήπιας υποχώρησης των προσδοκιών από τις επιχειρήσεις, ο δείκτης οικονομικού κλίματος υποχώρησε ελαφρώς τον Μάιο μετά την ισχυρή άνοδο του προηγούμενου μήνα και διαμορφώνεται στις 108,1 μονάδες από 108,7 μονάδες τον Απρίλιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ:

  • Στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκε αισθητά, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα κλιμακώθηκαν και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες βελτιώθηκαν ήπια.
  • Στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή υποχώρησαν αισθητά, ενώ αντίθετα οι έντονα θετικές προβλέψεις για την απασχόληση εξασθενούν οριακά.
  • Στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα, με το ύψος των αποθεμάτων να αποκλιμακώνεται ήπια, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων υποχωρούν σημαντικά.
  • Στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων ενισχύθηκαν σημαντικά, εκείνες για τη ζήτηση βελτιώθηκαν ηπιότερα, ενώ αντίθετα οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης εξασθένισαν αισθητά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ελλάκτωρ: Στα 39 εκατ. ευρώ τα EBITDA το α' τρίμηνο - Αυξημένος κατά 2% ο κύκλος εργασιών

Άνοδος στην Wall Street την Πέμπτη, με «οδηγό» τις τεχνολογικές μετοχές

Πάνω από τους στόχους οι συνδρομητές του Disney+ στην Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider