Πώς θα είναι η Πρωτοχρονιά του 2024;

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Πολλά θα κριθούν τους επόμενους μήνες, διεθνώς και εγχωρίως. Δεν είναι μόνο η ενεργειακή κρίση και οι υπόλοιποι παράγοντες που ωθούν στα ύψη τον πληθωρισμό. Έναν πληθωρισμό επίμονο όπως αποδεικνύει και η απόφαση της ΕΕ για πλαφόν το φυσικό αέριο που στοχεύει να αντιμετωπίσει πιθανές κερδοσκοπικές κινήσεις όχι άμεσα, αλλά τον επόμενο χειμώνα. Είναι ξεκάθαρο, το πρόβλημα δεν θα τελειώσει γρήγορα. Υπάρχουν βεβαίως και άλλα μέτωπα. Έχουμε τον πόλεμο, ενώ η Πανδημία έχει αρχίσει να δείχνει, ξανά, τα δόντια της.

Για την Ελλάδα, τα μέτωπα είναι περισσότερα. Και γεωπολιτικά, λόγω της Τουρκίας, αλλά και με τις εκλογές να ζυγώνουν. Πάμε σε εκλογές και οι πιέσεις θα αρχίσουν να εντείνονται από πολλές πλευρές. Ο πολιτικός κύκλος στο παρελθόν έχει προκαλέσει πολλές αρρυθμίες: από κατέβασμα «μολυβιών» στους φορείς του δημοσίου, από αύξηση πιέσεων ομάδων συμφερόντων, έως πλειοδοσία προτάσεων και παροχών από την αντιπολίτευση.

Υπάρχουν βεβαίως πολλά καλά. Ειδικά τώρα, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία. Το 2023 έρχεται με πολλούς άσους στο μανίκι της Ελλάδος. Με ένα μεγάλο επενδυτικό πακέτο τροφοδοτούμενο από πρωτόγνωρα υψηλούς κοινοτικούς πόρους, με μία πολύ καλή πορεία του ιδιωτικού τομέα, του τουρισμού, των εξαγωγών και των ξένων επενδύσεων το 2022. Υπάρχουν οι προοπτικές και τα εφόδια ούτως ώστε να αποφευχθεί η ύφεση. 

Να το ξεκαθαρίσουμε, δεν μιλάμε το 2023 για ισχυρή ανάπτυξη και ευημερία. Δεν είναι εφικτό εν μέσω παγκόσμιας κρίσης. Μιλάμε  για περιορισμό των απωλειών και για τη δυνατότητα να διαμορφωθεί μία επόμενη μέρα με καλούς όρους.

Και να μην ξεχνάμε ότι θεωρούμε δεδομένα τα μέτρα στήριξης που τώρα υπάρχουν. Ζητώντας κι άλλα. Λογικό, κατανοητό, αλλά πρέπει να υπάρχει και αίσθηση των δεδομένων και του τι παίζεται. Ειδικά για το δεύτερο μισό του νέου έτους και μετά δεν είναι απολύτως ακριβές ότι θα συνεχίσουν τα μέτρα στήριξης να είναι το ίδιο πλουσιοπάροχα με αυτά από τώρα γνωρίζει ο Έλληνας καταναλωτής, πολίτης, επιχειρηματίας. Θεωρούμε αυτονόητο ότι θα επιδοτείται το επιπλέον κόστος στα τιμολόγια του ρεύματος, όταν πανευρωπαϊκά ασκούνται συντονισμένες πιέσεις το μπει και εκεί πλαφόν. Ούτε και δημοσιονομικά η ελληνική οικονομία θα μπορεί να στηρίξει αν δεν έχει υπέρβαση στόχων. Αν δεν τα καταφέρει εξίσου καλά του χρόνου και αν η Ευρώπη επιμείνει στο δόγμα της δημοσιονομικής προσαρμογής και της μείωσης της κατανάλωσης οι δυνατότητες δεν θα είναι οι ίδιες.  

Χρειάζεται λοιπόν τεράστια προσοχή όλους αυτούς τους επόμενους μήνες και για το πώς θα λειτουργήσει η κρατική μηχανή,  για το πως θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη, για το πως θα σχεδιάσει σωστά τις κινήσεις στήριξης που θα γίνουν. Θέλει προσοχή και το πώς θα αντιδράσει η αγορά στο πεδίο των πληθωριστικών πιέσεων, ποια θα είναι η στάση της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος γενικότερα.  Για να μπορέσουμε στο τέλος του 2023, αν βεβαίως το επιτρέψουν οι παγκόσμιες συνθήκες,  να μιλάμε για μία καλύτερη επόμενη μέρα. Για μία εποχή με θετικές προοπτικές και ανοιχτούς ορίζοντες.

Χρόνια πολλά καλή χρονιά με υγεία!

Όλες οι ειδήσεις

16:11

Ρούτε: Το πλήγμα σε τρένο στην Ουκρανία δείχνει πόσο απεγνωσμένος είναι ο Πούτιν

16:10

Ιράν: Νέος κατάλογος πλοίων που υπόκεινται σε κυρώσεις στα Στενά του Ορμούζ

16:03

Βιομηχανία και Βαλκάνια: Οι περιοχές της Βόρειας Ελλάδας που αποκτούν νέο ρόλο στην παραγωγή

15:49

Χρυσός: Διευρύνεται η πτώση καθώς η αγορά προεξοφλεί αύξηση επιτοκίων από την Fed

15:46

Φθινοπωρινή εξόρμηση στο αρχοντικό Γαλαξίδι

15:43

Ιράν: Στο ΥΠΕΞ ο Αυστριακός επιτετραμμένος για τον ΔΟΑΕ

15:38

Τράπεζα της Ελλάδος: Στο 3,5% ο πληθωρισμός το 2026 - Πότε αναμένεται αποκλιμάκωση

15:17

Air Baltic: Αίτηση πτώχευσης στις ΗΠΑ και νέο δάνειο 350 εκατ. ευρώ

15:15

Εορταστική εκδήλωση της ΔΥΠΑ για την έναρξη της σχολικής χρονιάς στο Κηποθέατρο Παπάγου

15:00

Όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ: Ένα νέο σχολείο για τα παιδιά της Χαλκίδας

14:50

BRICS: Κίνα και Ινδία έτοιμες να βοηθήσουν στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

14:45

Μπαρό: Οι ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία έχουν στόχο να εκφοβίσουν τους Ευρωπαίους

14:40

Με τις πιστωτικές κάρτες Visa της Πειραιώς, ζήσε μία VIP εμπειρία ταχύτητας στο Las Vegas

14:39

Γεωργιάδης για Γιώργο Μαζωνάκη: «Συγγνώμη που το σύστημα δεν μπόρεσε να τον προστατεύσει»

14:33

Σκωτία, Ουαλία και Β. Ιρλανδία πιέζουν το Λονδίνο με στόχο την προώθηση της ανεξαρτησίας τους

14:24

ΓΣΕΕ: «Η εργασία δεν ενισχύεται με περικοπές στην προστασία των ανέργων»

14:20

Δήμας: Εγκαίνια του νέου 2ου Γυμνασίου Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη

14:13

ΕΛΚΑΚ: Αναθέτει στη Raycap την ανάπτυξη ενεργού συστήματος προστασίας πολεμικών πλοίων από μεταβατικές υπερτάσεις

13:59

To 11ο JobReady by DYPA την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου στο Κιλκίς

13:46

Η Superbet Μεγάλος Χορηγός του 14ου Διεθνούς Νυχτερινού Ημιμαραθωνίου Θεσσαλονίκης – ZeniΘ

13:44

Η Ευρωπαϊκή Συμμαχία Επαγγελματιών της Χρηματοοικονομικής Εκπαίδευσης στο European Forum Alpbach

13:41

Καιρός: Έρχονται βροχές και καταιγίδες το επόμενο τριήμερο

13:36

«Καμπανάκι» Σνάμπελ (ΕΚΤ) για το ενεργειακό ράλι

13:32

Μαρινάκης: «Εξέφρασα προσωπική θέση για το επίδομα ανεργίας»

13:30

Uber: Αμερικανοί, Βρετανοί και Γάλλοι διαμορφώνουν τον τουριστικό χάρτη της Αθήνας το 2026

13:25

Αλλάζει όνομα η Novo Nordisk - Η νέα εταιρική κουλτούρα

13:05

Coca-Cola HBC: Η Νότια Αφρική έδωσε το «πράσινο φως» για την απόκτηση της Coca-Cola Beverages Africa

13:03

Euronext: «Δεν διεξάγονται συζητήσεις με τη Deutsche Börse για συγχώνευση»

12:58

Ferryscanner: Κουφονήσι, Χίος και Λήμνος κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις των Ελλήνων το καλοκαίρι του 2026

12:58

Μαρινάκης: Ένα «μαξιλάρι» για το αύριο των παιδιών μας


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider