Πώς θα είναι η Πρωτοχρονιά του 2024;

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Πολλά θα κριθούν τους επόμενους μήνες, διεθνώς και εγχωρίως. Δεν είναι μόνο η ενεργειακή κρίση και οι υπόλοιποι παράγοντες που ωθούν στα ύψη τον πληθωρισμό. Έναν πληθωρισμό επίμονο όπως αποδεικνύει και η απόφαση της ΕΕ για πλαφόν το φυσικό αέριο που στοχεύει να αντιμετωπίσει πιθανές κερδοσκοπικές κινήσεις όχι άμεσα, αλλά τον επόμενο χειμώνα. Είναι ξεκάθαρο, το πρόβλημα δεν θα τελειώσει γρήγορα. Υπάρχουν βεβαίως και άλλα μέτωπα. Έχουμε τον πόλεμο, ενώ η Πανδημία έχει αρχίσει να δείχνει, ξανά, τα δόντια της.

Για την Ελλάδα, τα μέτωπα είναι περισσότερα. Και γεωπολιτικά, λόγω της Τουρκίας, αλλά και με τις εκλογές να ζυγώνουν. Πάμε σε εκλογές και οι πιέσεις θα αρχίσουν να εντείνονται από πολλές πλευρές. Ο πολιτικός κύκλος στο παρελθόν έχει προκαλέσει πολλές αρρυθμίες: από κατέβασμα «μολυβιών» στους φορείς του δημοσίου, από αύξηση πιέσεων ομάδων συμφερόντων, έως πλειοδοσία προτάσεων και παροχών από την αντιπολίτευση.

Υπάρχουν βεβαίως πολλά καλά. Ειδικά τώρα, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία. Το 2023 έρχεται με πολλούς άσους στο μανίκι της Ελλάδος. Με ένα μεγάλο επενδυτικό πακέτο τροφοδοτούμενο από πρωτόγνωρα υψηλούς κοινοτικούς πόρους, με μία πολύ καλή πορεία του ιδιωτικού τομέα, του τουρισμού, των εξαγωγών και των ξένων επενδύσεων το 2022. Υπάρχουν οι προοπτικές και τα εφόδια ούτως ώστε να αποφευχθεί η ύφεση. 

Να το ξεκαθαρίσουμε, δεν μιλάμε το 2023 για ισχυρή ανάπτυξη και ευημερία. Δεν είναι εφικτό εν μέσω παγκόσμιας κρίσης. Μιλάμε  για περιορισμό των απωλειών και για τη δυνατότητα να διαμορφωθεί μία επόμενη μέρα με καλούς όρους.

Και να μην ξεχνάμε ότι θεωρούμε δεδομένα τα μέτρα στήριξης που τώρα υπάρχουν. Ζητώντας κι άλλα. Λογικό, κατανοητό, αλλά πρέπει να υπάρχει και αίσθηση των δεδομένων και του τι παίζεται. Ειδικά για το δεύτερο μισό του νέου έτους και μετά δεν είναι απολύτως ακριβές ότι θα συνεχίσουν τα μέτρα στήριξης να είναι το ίδιο πλουσιοπάροχα με αυτά από τώρα γνωρίζει ο Έλληνας καταναλωτής, πολίτης, επιχειρηματίας. Θεωρούμε αυτονόητο ότι θα επιδοτείται το επιπλέον κόστος στα τιμολόγια του ρεύματος, όταν πανευρωπαϊκά ασκούνται συντονισμένες πιέσεις το μπει και εκεί πλαφόν. Ούτε και δημοσιονομικά η ελληνική οικονομία θα μπορεί να στηρίξει αν δεν έχει υπέρβαση στόχων. Αν δεν τα καταφέρει εξίσου καλά του χρόνου και αν η Ευρώπη επιμείνει στο δόγμα της δημοσιονομικής προσαρμογής και της μείωσης της κατανάλωσης οι δυνατότητες δεν θα είναι οι ίδιες.  

Χρειάζεται λοιπόν τεράστια προσοχή όλους αυτούς τους επόμενους μήνες και για το πώς θα λειτουργήσει η κρατική μηχανή,  για το πως θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη, για το πως θα σχεδιάσει σωστά τις κινήσεις στήριξης που θα γίνουν. Θέλει προσοχή και το πώς θα αντιδράσει η αγορά στο πεδίο των πληθωριστικών πιέσεων, ποια θα είναι η στάση της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος γενικότερα.  Για να μπορέσουμε στο τέλος του 2023, αν βεβαίως το επιτρέψουν οι παγκόσμιες συνθήκες,  να μιλάμε για μία καλύτερη επόμενη μέρα. Για μία εποχή με θετικές προοπτικές και ανοιχτούς ορίζοντες.

Χρόνια πολλά καλή χρονιά με υγεία!

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Δυτική Ελλάδα: Δράσεις για την αντιμετώπιση των έντονων και επιδεινούμενων φαινόμενων παράκτιας διάβρωσης και κατολισθήσεων

23:27

Αγαπηδάκη: Η ΝΔ είναι η παράταξη της ευθύνης, της κοινής λογικής, του καθήκοντος

23:17

Χαρακόπουλος: Το δικό μας γήπεδο είναι αυτό του έργου, της αξιοπιστίας και της ευθύνης και σε αυτό κανείς δεν μπορεί να μας συναγωνιστεί

22:48

Ρωσία: Μόσχα και Ουάσινγκτον διατηρούν πολύ στενές επαφές υψηλού επιπέδου

22:16

Ιταλία: Νεογέννητο πέθανε εξαιτίας υποθερμίας αμέσως μετά τη μεταφορά του στη Λαμπεντούζα

21:47

Αυστραλία: Κατέληξε ο άνδρας που είχε δεχθεί επίθεση από καρχαρία

21:18

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη αλλοδαπού για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών

21:03

Τουρνάς: Η χώρα αποτελεί σήμερα πρότυπο ανάκαμψης, προόδου και σταθερότητας

20:56

Σχοινάς: Οι εύκολες αυταπάτες και ο λαϊκισμός μπορεί να έχουν μεγάλο κόστος για τη χώρα

20:49

Κοινή δήλωση των ηγετών Κύπρου, Ελλάδας, Ιταλίας και Μάλτας για θέματα μετανάστευσης σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

20:42

Κροατία: Airbus με 130 επιβάτες γλίστρησε στον διάδρομο του αεροδρομίου του Σπλιτ κατά τη διαδικασία απογείωσης

20:37

Συνάντηση της Τζόρτζια Μελόνι με τον πρωθυπουργό του Κουβέιτ στο Europe Gulf Forum

20:25

Τρεις συλλήψεις για διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων κοκαΐνης και κάνναβης στην Αττική

20:19

Κυρανάκης: Να δείχνουμε στην πράξη τι σημαίνει η οικογένεια της ΝΔ

19:54

Γκεοργκίεβα: Η ενεργειακή κρίση δείχνει χαμηλότερη ανάπτυξη, υψηλότερο πληθωρισμό

19:36

Παπαθανάσης: Η πολιτική μας έχει πυξίδα τις δεσμεύσεις απέναντι στους πολίτες και απόδειξη το έργο μας

19:21

Η Αθήνα έστησε νέο μέτωπο για τον Κάθετο Διάδρομο και το LNG των Βαλκανίων

19:05

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Φάμελλος έθεσε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας τον Παύλο Πολάκη

19:02

Μητσοτάκης: Η ΤΝ και το «έξυπνο κράτος» προτεραιότητα για την επόμενη τετραετία

18:47

Πούτιν: Συζήτησε την πολεμική διαμάχη στο Ιράν με τον ομόλογό του των ΗΑΕ

18:42

Διάρρηξη τα ξημερώματα σε κοσμηματοπωλείο στην περιοχή της Ακρόπολης

18:41

Συνελήφθη 68χρονη καταζητούμενη για απάτη άνω των 272.000 ευρώ

18:21

Samsung: Επαναλαμβάνονται οι διαπραγματεύσεις με το σωματείο της Ν. Κορέας για τις αποδοχές

18:11

Γεραπετρίτης στο 16ο συνέδριο της ΝΔ: Η Ελλάδα δείχνει τη δύναμή της παντού

17:50

Μιχαηλίδου: Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που πήρε την κοινωνική πολιτική στα σοβαρά

17:23

Μαρινάκης: Η σταθερότητα, που σε πολλές χώρες είναι ζητούμενο, στην Ελλάδα πλέον θεωρείται δεδομένη

17:00

Ιχθυοκαλλιέργειες: Η «δεύτερη ευκαιρία» για την Avramar, οι προοπτικές και το μεγάλο αγκάθι

16:56

Δένδιας: Την πρότασή του για το υπόδειγμα διακυβέρνησης ενόψει του 2030 διατύπωσε ο υπ. Εθνικής Άμυνας

16:51

Σκέρτσος: Το σύγχρονο αποτελεσματικό κράτος δεν είναι ένας απλός διοικητικός μηχανισμός - Είναι ο συνολικός μας καθρέφτης

16:46

Παπασταύρου: Ισχυρή ΝΔ σημαίνει ισχυρή Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider