Πώς θα είναι η Πρωτοχρονιά του 2024;

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Πολλά θα κριθούν τους επόμενους μήνες, διεθνώς και εγχωρίως. Δεν είναι μόνο η ενεργειακή κρίση και οι υπόλοιποι παράγοντες που ωθούν στα ύψη τον πληθωρισμό. Έναν πληθωρισμό επίμονο όπως αποδεικνύει και η απόφαση της ΕΕ για πλαφόν το φυσικό αέριο που στοχεύει να αντιμετωπίσει πιθανές κερδοσκοπικές κινήσεις όχι άμεσα, αλλά τον επόμενο χειμώνα. Είναι ξεκάθαρο, το πρόβλημα δεν θα τελειώσει γρήγορα. Υπάρχουν βεβαίως και άλλα μέτωπα. Έχουμε τον πόλεμο, ενώ η Πανδημία έχει αρχίσει να δείχνει, ξανά, τα δόντια της.

Για την Ελλάδα, τα μέτωπα είναι περισσότερα. Και γεωπολιτικά, λόγω της Τουρκίας, αλλά και με τις εκλογές να ζυγώνουν. Πάμε σε εκλογές και οι πιέσεις θα αρχίσουν να εντείνονται από πολλές πλευρές. Ο πολιτικός κύκλος στο παρελθόν έχει προκαλέσει πολλές αρρυθμίες: από κατέβασμα «μολυβιών» στους φορείς του δημοσίου, από αύξηση πιέσεων ομάδων συμφερόντων, έως πλειοδοσία προτάσεων και παροχών από την αντιπολίτευση.

Υπάρχουν βεβαίως πολλά καλά. Ειδικά τώρα, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία. Το 2023 έρχεται με πολλούς άσους στο μανίκι της Ελλάδος. Με ένα μεγάλο επενδυτικό πακέτο τροφοδοτούμενο από πρωτόγνωρα υψηλούς κοινοτικούς πόρους, με μία πολύ καλή πορεία του ιδιωτικού τομέα, του τουρισμού, των εξαγωγών και των ξένων επενδύσεων το 2022. Υπάρχουν οι προοπτικές και τα εφόδια ούτως ώστε να αποφευχθεί η ύφεση. 

Να το ξεκαθαρίσουμε, δεν μιλάμε το 2023 για ισχυρή ανάπτυξη και ευημερία. Δεν είναι εφικτό εν μέσω παγκόσμιας κρίσης. Μιλάμε  για περιορισμό των απωλειών και για τη δυνατότητα να διαμορφωθεί μία επόμενη μέρα με καλούς όρους.

Και να μην ξεχνάμε ότι θεωρούμε δεδομένα τα μέτρα στήριξης που τώρα υπάρχουν. Ζητώντας κι άλλα. Λογικό, κατανοητό, αλλά πρέπει να υπάρχει και αίσθηση των δεδομένων και του τι παίζεται. Ειδικά για το δεύτερο μισό του νέου έτους και μετά δεν είναι απολύτως ακριβές ότι θα συνεχίσουν τα μέτρα στήριξης να είναι το ίδιο πλουσιοπάροχα με αυτά από τώρα γνωρίζει ο Έλληνας καταναλωτής, πολίτης, επιχειρηματίας. Θεωρούμε αυτονόητο ότι θα επιδοτείται το επιπλέον κόστος στα τιμολόγια του ρεύματος, όταν πανευρωπαϊκά ασκούνται συντονισμένες πιέσεις το μπει και εκεί πλαφόν. Ούτε και δημοσιονομικά η ελληνική οικονομία θα μπορεί να στηρίξει αν δεν έχει υπέρβαση στόχων. Αν δεν τα καταφέρει εξίσου καλά του χρόνου και αν η Ευρώπη επιμείνει στο δόγμα της δημοσιονομικής προσαρμογής και της μείωσης της κατανάλωσης οι δυνατότητες δεν θα είναι οι ίδιες.  

Χρειάζεται λοιπόν τεράστια προσοχή όλους αυτούς τους επόμενους μήνες και για το πώς θα λειτουργήσει η κρατική μηχανή,  για το πως θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη, για το πως θα σχεδιάσει σωστά τις κινήσεις στήριξης που θα γίνουν. Θέλει προσοχή και το πώς θα αντιδράσει η αγορά στο πεδίο των πληθωριστικών πιέσεων, ποια θα είναι η στάση της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος γενικότερα.  Για να μπορέσουμε στο τέλος του 2023, αν βεβαίως το επιτρέψουν οι παγκόσμιες συνθήκες,  να μιλάμε για μία καλύτερη επόμενη μέρα. Για μία εποχή με θετικές προοπτικές και ανοιχτούς ορίζοντες.

Χρόνια πολλά καλή χρονιά με υγεία!

Όλες οι ειδήσεις

21:53

Λύθηκε το πρόβλημα για τα μη κρατικά πανεπιστήμια «York» και «Keele» - Ανέκτησαν τις άδειες

21:39

Συνολικά 38 φωτιές το τελευταίο 24ωρο

21:25

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 10 εκατ. ευρώ

21:11

Η ΕΤΑΔ στην 90ή ΔΕΘ

20:57

Εντολή Ζελένσκι για επιθέσεις με 1.000 drones την ημέρα κατά της Ρωσίας

20:43

Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος στον όμιλο ΣΚΑΪ

20:38

Κατσαφάδος: «Αλλάζουμε τη φιλοσοφία της κρατικής αρωγής – Νέος μηχανισμός με ταχύτητα, διαφάνεια»

20:24

Όταν ακόμη και η Συρία έγινε αυτάρκης, ποιο το μέλλον της ελληνικής σιτοκαλλιέργειας;

20:16

Θυγατρική της αιγυπτιακής τράπεζας Misr εκτός αμερικανικού συστήματος λόγω συναλλαγών με Ιράν

20:02

«Κόκκινος» ο χρυσός με πτώση άνω του 2,5% μετά από 3 εβδομάδες κερδών

19:46

Μύκονος: Λουκέτο σε περίπτερο - Δεν εξέδωσε αποδείξεις 90.000 ευρώ σε 4 μήνες

19:38

Μητσοτάκης: Κατώτατος μισθός πάνω από 950 ευρώ πριν τις εκλογές

19:37

Τουρισμός για Όλους: Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της πρώτης φάσης

19:33

Σνάμπελ (ΕΚΤ): Είναι ώρα να περάσει το χρήμα των κεντρικών τραπεζών στο blockchain

19:31

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες λύσης και παύσης της εταιρείας Q&R USA LTD

19:17

Εβδομάδα απωλειών για το πετρέλαιο με πτώση 5%

19:03

Το Βερολίνο καλεί τον Τραμπ να τερματίσει τον «ανεύθυνο» πόλεμο με το Ιράν

18:57

Πέμπτος σερί μήνας κερδών στις ευρωαγορές παρά τις 3 εβδομάδες πτώσης

18:41

Ιαπωνία: Στήριξη του γεν με παρέμβαση - ρεκόρ 96 δισ. δολαρίων

18:23

OPEC: Τρίζει η συνοχή του καρτέλ

18:19

Η παρέμβαση Γουόρς ρίχνει το Bitcoin κάτω από τα 80.000 δολάρια

18:09

Μαρινάκης: Πρωθυπουργός των μουσαμάδων ο Τσίπρας – Παραμένει αμετανόητος

17:58

Χρηματιστήριο: Εβδομαδιαία κέρδη 1,74%, κράτησε «επαφή» με τις 2.700 μονάδες

17:52

ΜΕΓΑ: Αύξηση τζίρου το 2025 - Στήριξη εργαζομένων και καταναλωτών

17:41

Τουρνάς: «Ο πολίτης θέλει να γνωρίζει πότε θα λάβει την αρωγή και θα επιστρέψει στην κανονικότητα»

17:31

Επιστροφή ενοικίου: Διπλή πληρωμή το φθινόπωρο για εκπαιδευτικούς, γιατρούς και νοσηλευτές

17:26

Ποιες εταιρείες τροφίμων γύρισαν «σελίδα» μέσα στο καλοκαίρι

17:11

Νεπάλ: Υπό παρακολούθηση δύο λίμνες - Ο κίνδυνος πλημμύρας παραμένει

17:11

«Καμπανάκι» Γουόρς στο Τζάκσον Χολ για τον πληθωρισμό - «Έχουμε δουλειά να κάνουμε»

16:51

Τουρνάς: «Δύσκολη και η αυριανή ημέρα - Απαιτείται αυξημένη προσοχή από όλους»


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider