Πώς θα είναι η Πρωτοχρονιά του 2024;

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Πολλά θα κριθούν τους επόμενους μήνες, διεθνώς και εγχωρίως. Δεν είναι μόνο η ενεργειακή κρίση και οι υπόλοιποι παράγοντες που ωθούν στα ύψη τον πληθωρισμό. Έναν πληθωρισμό επίμονο όπως αποδεικνύει και η απόφαση της ΕΕ για πλαφόν το φυσικό αέριο που στοχεύει να αντιμετωπίσει πιθανές κερδοσκοπικές κινήσεις όχι άμεσα, αλλά τον επόμενο χειμώνα. Είναι ξεκάθαρο, το πρόβλημα δεν θα τελειώσει γρήγορα. Υπάρχουν βεβαίως και άλλα μέτωπα. Έχουμε τον πόλεμο, ενώ η Πανδημία έχει αρχίσει να δείχνει, ξανά, τα δόντια της.

Για την Ελλάδα, τα μέτωπα είναι περισσότερα. Και γεωπολιτικά, λόγω της Τουρκίας, αλλά και με τις εκλογές να ζυγώνουν. Πάμε σε εκλογές και οι πιέσεις θα αρχίσουν να εντείνονται από πολλές πλευρές. Ο πολιτικός κύκλος στο παρελθόν έχει προκαλέσει πολλές αρρυθμίες: από κατέβασμα «μολυβιών» στους φορείς του δημοσίου, από αύξηση πιέσεων ομάδων συμφερόντων, έως πλειοδοσία προτάσεων και παροχών από την αντιπολίτευση.

Υπάρχουν βεβαίως πολλά καλά. Ειδικά τώρα, ειδικά σε αυτή τη συγκυρία. Το 2023 έρχεται με πολλούς άσους στο μανίκι της Ελλάδος. Με ένα μεγάλο επενδυτικό πακέτο τροφοδοτούμενο από πρωτόγνωρα υψηλούς κοινοτικούς πόρους, με μία πολύ καλή πορεία του ιδιωτικού τομέα, του τουρισμού, των εξαγωγών και των ξένων επενδύσεων το 2022. Υπάρχουν οι προοπτικές και τα εφόδια ούτως ώστε να αποφευχθεί η ύφεση. 

Να το ξεκαθαρίσουμε, δεν μιλάμε το 2023 για ισχυρή ανάπτυξη και ευημερία. Δεν είναι εφικτό εν μέσω παγκόσμιας κρίσης. Μιλάμε  για περιορισμό των απωλειών και για τη δυνατότητα να διαμορφωθεί μία επόμενη μέρα με καλούς όρους.

Και να μην ξεχνάμε ότι θεωρούμε δεδομένα τα μέτρα στήριξης που τώρα υπάρχουν. Ζητώντας κι άλλα. Λογικό, κατανοητό, αλλά πρέπει να υπάρχει και αίσθηση των δεδομένων και του τι παίζεται. Ειδικά για το δεύτερο μισό του νέου έτους και μετά δεν είναι απολύτως ακριβές ότι θα συνεχίσουν τα μέτρα στήριξης να είναι το ίδιο πλουσιοπάροχα με αυτά από τώρα γνωρίζει ο Έλληνας καταναλωτής, πολίτης, επιχειρηματίας. Θεωρούμε αυτονόητο ότι θα επιδοτείται το επιπλέον κόστος στα τιμολόγια του ρεύματος, όταν πανευρωπαϊκά ασκούνται συντονισμένες πιέσεις το μπει και εκεί πλαφόν. Ούτε και δημοσιονομικά η ελληνική οικονομία θα μπορεί να στηρίξει αν δεν έχει υπέρβαση στόχων. Αν δεν τα καταφέρει εξίσου καλά του χρόνου και αν η Ευρώπη επιμείνει στο δόγμα της δημοσιονομικής προσαρμογής και της μείωσης της κατανάλωσης οι δυνατότητες δεν θα είναι οι ίδιες.  

Χρειάζεται λοιπόν τεράστια προσοχή όλους αυτούς τους επόμενους μήνες και για το πώς θα λειτουργήσει η κρατική μηχανή,  για το πως θα δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη, για το πως θα σχεδιάσει σωστά τις κινήσεις στήριξης που θα γίνουν. Θέλει προσοχή και το πώς θα αντιδράσει η αγορά στο πεδίο των πληθωριστικών πιέσεων, ποια θα είναι η στάση της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος γενικότερα.  Για να μπορέσουμε στο τέλος του 2023, αν βεβαίως το επιτρέψουν οι παγκόσμιες συνθήκες,  να μιλάμε για μία καλύτερη επόμενη μέρα. Για μία εποχή με θετικές προοπτικές και ανοιχτούς ορίζοντες.

Χρόνια πολλά καλή χρονιά με υγεία!

Όλες οι ειδήσεις

09:11

ABC: Ο Τραμπ δεν εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης της εκεχειρίας με το Ιράν

08:59

«Ψηφιακή ασπίδα» για τους ανήλικους: Με πλήρη εφαρμογή από το 2027

08:33

Τα φθηνά εισιτήρια τελείωσαν - Πώς το ESG αλλάζει την τιμή των πτήσεων

08:22

Στο Πεκίνο ο Λαβρόφ: Η Ρωσία είναι έτοιμη να «ισοσκελίσει» το έλλειμμα ενεργειακών πόρων της Κίνας

08:15

Κοινωνικός τουρισμός: Δωρεάν διακοπές για 300.000 δικαιούχους από 1η Μαΐου, νέα κριτήρια για τα vouchers

08:00

Τελειομανής που δεν κυνηγά λεφτά - Νέος δισεκατομμυριούχος της ραπ ο Dr Dre

07:51

"Bras de fer" στη Βουλή, τρυπάνι στο Ιόνιο, αντιπολίτευση για κλάματα

07:44

Μετρό Αθήνας: Συνθήκες «βρασμού» στους συρμούς για 3 ακόμα (τουλάχιστον) καλοκαίρια - Πότε έρχεται κλιματισμός

07:34

Δορυφόροι «σκανάρουν» τη γη από τέλος Απριλίου - Τι θα βλέπει πλέον το Κτηματολόγιο

07:25

Μέση Ανατολή: Οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Ιράν φέρνουν πιο κοντά την... κλιμάκωση

07:18

Αυτόματες φορολογικές δηλώσεις: Τελευταία ευκαιρία για έλεγχο από 1,5 εκατ. μισθωτούς και συνταξιούχους

07:12

Ακίνητα: Στην Ελλάδα η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση ενοικίων στην ΕΕ - Η προσιτότητα κατοικίας

07:05

Με όρους καζίνο το ΧΑ - Σενάριο για 110 δολάρια το βαρέλι - Yπερπλεόνασμα τέρας

23:53

e-ΕΦΚΑ: Προσωρινή διακοπή υπηρεσιών Ευρωπαϊκής Κάρτας Ασφάλισης Ασθενείας και ασφαλιστικής ικανότητας

23:38

Μουντιάλ 2026: Η FIFA θέλει να ζητήσει από τον Τραμπ προσωρινή παύση των επιχειρήσεων της ICE

23:26

Γάζα: Τουλάχιστον 11 νεκροί, ανάμεσά τους δύο παιδιά, εξαιτίας ισραηλινών πληγμάτων

23:12

Τεχνολογικό ράλι στην Wall Street - Κέρδη 2% για τον Nasdaq

22:58

Ζελένσκι: «Οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ δεν έχουν χρόνο για την Ουκρανία»

22:42

Πτώση ως 8% για το πετρέλαιο εν μέσω αισιοδοξίας για τις συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν

22:24

Ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες Ισραήλ - Λιβάνου στην Ουάσιγκτον, το σχέδιο 3 ζωνών του Τελ Αβίβ

22:12

Κλήρωση Τζόκερ σήμερα 14/04/2026: Οι αριθμοί που κερδίζουν - Δείτε τα αποτελέσματα

22:11

Κέρδη άνω του 1% για τον χρυσό

22:00

Ρωσία: O Λαβρόφ καταγγέλλει τα «επικίνδυνα παιχνίδια» ΗΠΑ και συμμάχων τους στην Ασία

21:45

Γκουτέρες: «Ιδιαίτερα πιθανό» να υπάρξει νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ ΗΠΑ και Iράν

21:31

Η Renault θα απολύσει ως και 2.400 μηχανικούς μέσα στα επόμενα δύο χρόνια

21:20

ΗΠΑ: Ο Τραμπ θα επισκεφθεί την Κίνα τον Μάιο μαζί με τον γιο του Έρικ

21:09

Γκρίφιν της Citadel: Αναπόφευκτη η παγκόσμια ύφεση με κλειστό Ορμούζ για καιρό

20:51

Ινδία: Τουλάχιστον 10 νεκροί και 40 τραυματίες από έκρηξη σε ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό

20:34

«Πόλεμος» και πολυτελή ακίνητα: Οι πλούσιοι εγκαταλείπουν το Ντουμπάι και στρέφονται στην Ευρώπη

20:23

Κούβα: Το νέο Ιράν; - Ενεργειακή ασφυξία και το αφήγημα της «επόμενης μέρας»

gazzetta
gazzetta reader insider insider