Crypto: Απαγόρευση εξόδου από τις ΗΠΑ για τον έκπτωτο CEO της Binance εν αναμονή της δίκης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Crypto: Απαγόρευση εξόδου από τις ΗΠΑ για τον έκπτωτο CEO της Binance εν αναμονή της δίκης
Απαγόρευση εξόδου από τις ΗΠΑ επέβαλε την Δευτέρα ομοσπονδιακό δικαστήριο στον ιδρυτή και πρώην CEO της Binance, Changpeng Zhao, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ένοχος για τις κατηγορίες που συνδέονται με το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων του, παραιτούμενος ταυτόχρονα από την θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Απαγόρευση εξόδου από τις ΗΠΑ επέβαλε την Δευτέρα ομοσπονδιακό δικαστήριο στον ιδρυτή και πρώην CEO της Binance, Changpeng Zhao, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ένοχος για τις κατηγορίες που συνδέονται με το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων του, παραιτούμενος ταυτόχρονα από την θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Σύμφωνα με το CNCB, ο Zhao που ζει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία δεν έχουν υπογράψει συμφωνία έκδοσης με τις ΗΠΑ, θα πρέπει να παραμένει σε αμερικανικό έδαφος τουλάχιστον μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης που έχει προγραμματιστεί για τις 23 Φεβρουαρίου. Την περασμένη εβδομάδα αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος με εγγύηση 175 εκατομμυρίων δολαρίων, με τους εισαγγελείς να ζητούν να απαγορευτεί στον Zhao να φύγει από τη χώρα ενώ οι δικηγόροι του ζήτησαν να μπορεί ο πελάτης τους να ταξιδέψει, σημειώνοντας ότι «πέταξε οικειοθελώς» στις ΗΠΑ για να παραδεχτεί την ενοχή του.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αναλύοντας το σκεπτικό της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, ο Ρίτσαρντ Τζόουνς, δικαστής του Περιφερειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ στο Σιάτλ, τόνισε ότι ο Zhao δεν μπορεί να επιστρέψει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «μέχρι το Δικαστήριο να λάβει τις αποφάσεις του».

Σημειώνεται πως την προηγούμενη εβδομάδα, ο Zhao συμφώνησε να παραιτηθεί από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου ως μέρος ενός διακανονισμού 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, με τον οποίο επιλύεται μία πολυετής έρευνα για το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων στον κόσμο.

Ο Zhao και άλλα στελέχη της Binance κατηγορήθηκαν για παραβίαση του νόμου περί τραπεζικού απορρήτου, καθώς οι εισαγγελείς έκριναν πως απέτυχαν να εφαρμόσουν ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα κατά του ξεπλύματος χρήματος αλλά και για εσκεμμένη παραβίαση των οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ «σε μια σκόπιμη και υπολογισμένη προσπάθεια να επωφεληθούν από την αγορά των ΗΠΑ χωρίς την εφαρμογή ελέγχων που απαιτούνται από τη νομοθεσία των ΗΠΑ», σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το ανταλλακτήριο θα συνεχίσει να λειτουργεί αλλά με νέους βασικούς κανόνες. Η εταιρεία θα πρέπει να διατηρήσει και να ενισχύσει το πρόγραμμα συμμόρφωσής της για να διασφαλίσει ότι η επιχείρησή της είναι σύμφωνη με τα πρότυπα των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η Binance πρέπει επίσης να διορίσει έναν ανεξάρτητο επόπτη συμμόρφωσης.

Πηγή φώτο: Getty Images

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

CEO Coinbase: Ευκαιρία για «αλλαγή σελίδας» στα crypto o συμβιβασμός της Binance με την κυβέρνηση των ΗΠΑ

ΗΠΑ: Να του επιτραπεί να μεταβεί στα ΗΑΕ πριν την καταδίκη του ζητά ο έκπτωτος CEO της Binance

Κρυπτονομίσματα: HTX και Heco Chain δέχτηκαν hacking - Κλάπησαν περίπου 115 εκατ. δολάρια

gazzetta
gazzetta reader insider insider