Binance: Παραιτήθηκε ο CEO - Δήλωσε ένοχος για παραβίαση των νόμων για αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Binance: Παραιτήθηκε ο CEO - Δήλωσε ένοχος για παραβίαση των νόμων για αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος
Η Binance ομολόγησε την ενοχή της και συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμα συνολικού ύψους 4,3 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων αστικών διευθετήσεων με το αμερικανικό δημόσιο.

Oμολόγησε την παραβίαση των αμερικανικών νόμων για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος ο CEO της Binance, του μεγαλύτερου ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων στον κόσμο, αφού παραιτήθηκε από την θέση του, στα πλαίσια μιας συμφωνίας που θα μπορούσε να εξασφαλίσει την συνέχεια λειτουργίας της εταιρείας, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που επικαλείται η Wall Street Journal.

Ο Changpeng Zhao εμφανίστηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σιάτλ την Τρίτη και υπέβαλε την κατάθεσή του, με τους εισαγγελείς να κατηγορούν την Binance ότι διευκόλυνε συναλλαγές με ομάδες που βρίσκονται υπό καθεστώς κυρώσεων, καθώς το ανταλλακτήριο ενθάρρυνε τους Αμερικανούς χρήστες να αποκρύψουν την τοποθεσία τους, ώστε η εταιρεία να μπορέσει να αποφύγει τη συμμόρφωση με τους νόμους των ΗΠΑ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η Binance ομολόγησε την ενοχή της και συμφώνησε να πληρώσει πρόστιμα συνολικού ύψους 4,3 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων αστικών διευθετήσεων με το αμερικανικό δημόσιο.

Ο Zhao συμφώνησε να πληρώσει ένα ποινικό πρόστιμο 50 εκατ. δολαρίων, αν και αυτό το ποσό ενδέχεται να μειωθεί βάσει άλλων αστικών κυρώσεων που έχει συμφωνήσει να πληρώσει, δείχνουν τα δικαστικά έγγραφα.

«Έκανα λάθη και πρέπει να αναλάβω την ευθύνη», έγραψε ο Zhao στο X. «Αυτό είναι το καλύτερο για την κοινότητά μας, για την Binance και για μένα».

Το Binance Coin, το token του ανταλλακτηρίου, υποχωρεί 4% την Τετάρτη στα 236 δολάρια, ενώ έφτασε και μέχρι τα 226 δολάρια, την στιγμή που το bitcoin, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα, υποχωρεί 3,6% κατά το ίδιο διάστημα.

Η συμφωνία τερματίζει τις μακροχρόνιες έρευνες για την Binance. Ο Zhao ίδρυσε την εταιρεία το 2017 και τη μετέτρεψε στον πιο σημαντικό κόμβο της παγκόσμιας αγοράς crypto. Η έρευνα επισκίασε την εταιρεία ακόμη και όταν το μερίδιο αγοράς της αρχικά αυξήθηκε μετά την κατάρρευση πέρυσι της FTX, ενός από τους κύριους ανταγωνιστές της.

Στελέχη εγκατέλειψαν πρόσφατα την Binance και το ανταλλακτήριο απέλυσε ένα μέρος των εργαζομένων του φέτος, καθώς η εταιρεία αγωνιζόταν να συμβιβαστεί με τις έρευνες των αρχών.

Η Binance γνώριζε το 2018 ότι είχε εκατομμύρια χρήστες στις ΗΠΑ, αλλά δεν δημιούργησε πρόγραμμα για τον εντοπισμό νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή παραβιάσεων της νομοθεσίας περί κυρώσεων, σύμφωνα με τους εισαγγελείς. Ως αποτέλεσμα, η Binance επεξεργάστηκε συναλλαγές μεταξύ Αμερικανών και χρηστών που πιστεύεται ότι εδράζονταν στο Ιράν αξίας 899 εκατ. δολαρίων μεταξύ Ιανουαρίου 2018 και Μαΐου 2022, τονίζουν οι εισαγγελείς.

Ο Zhao ήξερε ότι είχε πολλούς πελάτες στις ΗΠΑ, γράφοντας σε μια συνομιλία του Σεπτεμβρίου 2019 ότι ήταν «καλύτερα να ζητήσεις συγχώρεση παρά άδεια» για τη συγκέντρωση τόσο πολλών Αμερικανών χρηστών παρά τους νόμους που φαινόταν να το απαγορεύουν.

Η συμφωνία επιτρέπει στον Zhao να διατηρήσει την πλειοψηφική του ιδιοκτησία της Binance, αν και δεν θα μπορεί να έχει εκτελεστικό ρόλο στην εταιρεία.

Aξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης είπαν ότι δεν δικαιούται να επιστρέψει στην εταιρεία.

Το αποτέλεσμα μοιάζει με μια προηγούμενη υπόθεση που άσκησαν οι εισαγγελείς εναντίον των στελεχών της BitMEX, ενός άλλου crypto-ανταλλακτηρίου που εδρεύει στις Σεϋχέλλες. Ο πρώην διευθύνων σύμβουλός της, Άρθουρ Χέις, ομολόγησε την ενοχή του για παραβίαση του νόμου κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και αργότερα καταδικάστηκε σε δύο χρόνια με αναστολή, αποφεύγοντας πιθανή ποινή φυλάκισης από έξι έως 12 μήνες.

Photo: GettyImages/ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αστικά λεωφορεία: Στην «πρίζα» το δίκτυο φόρτισης για τα 140 ηλεκτρικά οχήματα που «περιμένει» η Αθήνα

Ενέργεια: Οι 8 «πράσινες» δράσεις που θα μοιραστούν τα 795 εκατ. του REPowerEU

«Μπόνους» 300 ευρώ σε επιπλέον 12.462 μακροχρόνια ανέργους - Ποιους αφορά

gazzetta
gazzetta reader insider insider