Κρυπτονομίσματα: Rebound στις αγορές με «καύσιμο» από το Ethereum Merge βλέπει η JPMorgan

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρυπτονομίσματα: Rebound στις αγορές με «καύσιμο» από το Ethereum Merge βλέπει η JPMorgan
Στις 19 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένη η μετάβαση του blockhain του δεύτερου μεγαλύτερου crypto από πρωτόκολλο proof-of-work σε proof-of-stake, κάτι που θα μειώσει την παραγωγή ether.

Για ισχυρή ανάκαμψη της αγοράς των κρυπτονομισμάτων κάνει λόγο σε έκθεση της η JPMorgan, αποδίδοντας το συγκεκριμένο rebound, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση της ημερομηνίας-ορόσημο για το Ethereum στις 19 Σεπτεμβρίου.

Τότε είναι προγραμματισμένο το λεγόμενο Ethereum Merge, η μετάβαση του blockhain του δεύτερου μεγαλύτερου κρυπτονομίσματος στον κόσμο από πρωτόκολλο proof-of-work σε proof-of-stake, κάτι που θα μειώσει την παραγωγή ether.

Η ανακοίνωση ενίσχυσε το συναίσθημα μεταξύ των επενδυτών ωθώντας ψηλότερα το ether και άλλα κρυπτονομίσματα.

Όπως επισημαίνει η JPMorgan, η ακραία φάση οπισθοδρόμησης των crypto που παρατηρήθηκε τον Μάιο και τον Ιούνιο και ήταν η χειρότερη από το 2018, φαίνεται να είναι πίσω μας.

Η στροφή πίσω στο contango (όταν η τιμή των futures ενός commodity είναι υψηλότερη από την spot τιμή) στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των bitcoin και ethereum είναι ενδεικτική μιας σημαντικής βελτίωσης στη ζήτηση.

Ωστόσο, η τράπεζα σημειώνει πως αυτή η βελτίωση της ζήτησης δεν παρατηρείται ούτε στο χώρο των crypto funds ούτε στο χώρο των futures, με τους αναλυτές να «υποψιάζονται» ότι η βελτίωση της ζήτησης είναι λιγότερο πιθανό να οφείλεται σε θεσμικούς επενδυτές και πιο πιθανό να οφείλεται σε ιδιώτες.

Προς επίρρωση της παραπάνω υπόθεσης, αναφέρεται πως, όντως, από τα τέλη Ιουνίου τα μικρότερα «πορτοφόλια» με αποθέματα bitcoin και ether, έχουν αυξηθεί έναντι των μεγαλυτέρων.

Αυξημένη δραστηριότητα στο δίκτυο του ether

Επιπλέον, η έκθεση τονίζει πως η δραστηριότητα στο δίκτυο του ethereum φαίνεται να έχει επίσης αυξηθεί ενισχύοντας περαιτέρω το συναίσθημα, με την τιμή του ether να δείχνει σημάδια ανάκαμψης λόγω της βελτιωμένης δραστηριότητας δικτύου.

Όσον αφορά το staked ether (stETH) σύμφωνα με την JPMorgan δείχνει ότι η προηγούμενη φάση έντονης απομόχλευσης βρίσκεται επίσης πίσω μας, καθώς η κατάρρευση Terra είχε προκαλέσει την μείωση μεγάλου αριθμού θέσεων στο stETH υπό τη μορφή bETH, μιας διαφοροποιημένης έκδοσης του stETH στο οικοσύστημα Terra.

Η τράπεζα εξηγεί πως αυτές οι μεγάλες ποσότητες bETH επέστρεψαν στο βασικό δίκτυο του Ethereum με την μετατροπή του bΕTH σε ETH μέσω stETH, εντός ημερών, προκαλώντας απότομη αύξηση στη προσφορά stETH κατά τη διάρκεια του Μαΐου, οδηγώντας στην πτώση της αναλογίας stETH προς ETH πολύ κάτω από το 1, γεγονός που με τη σειρά του προκάλεσε την απομείωση των μοχλευμένων θέσεων staked ether σε πλατφόρμες και πρωτόκολλα προκαλώντας την κατάρρευση πολλών crypto εταιρειών.

Η JPMorgan καταλήγει πως η TVL, δηλαδή η Συνολική Κλειδωμένη Αξία σε πρωτόκολλα που σχετίζονται με μοχλευμένο staked ether, όπως το Aave, το Lido και το Curve, δείχνουν επίσης ότι η προηγούμενη έντονη φάση απομόχλευσης του staked ether έχει ξεπεραστεί.

Photo: Gettyimages/Ideal Image

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

JPMorgan: Κίνδυνοι «μετάδοσης» της κρίσης του Tether στις παραδοσιακές αγορές

JPMorgan: Προειδοποιεί για κατρακύλα του bitcoin από το μειωμένο κόστος του mining

JPMorgan: Ανθεκτικό το crypto-οικοσύστημα μετά την κατάρρευση του Terra

gazzetta
gazzetta reader insider insider