Goldman Sachs: «Δίκοπο μαχαίρι» η mainstream αποδοχή των crypto - Πώς συσχετίζονται με τα macro assets

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman Sachs: «Δίκοπο μαχαίρι» η mainstream αποδοχή των crypto - Πώς συσχετίζονται με τα macro assets
Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι δύσπιστοι όσον αφορά το σενάριο πως η αυξανόμενη υιοθέτηση και θεσμική αποδοχή των κρυπτονομισμάτων θα μεταφραστεί σε υψηλότερες τιμές, όπως επισημαίνει η Goldman Sachs.

Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι δύσπιστοι όσον αφορά το σενάριο πως η αυξανόμενη υιοθέτηση και θεσμική αποδοχή των κρυπτονομισμάτων θα μεταφραστεί σε υψηλότερες τιμές, όπως επισημαίνει η Goldman Sachs.

Οι αναλυτές της τράπεζας, Ζακ Πάντλ και Ιζαμπέλα Ρόζενμπεργκ έγραψαν σε υπόμνημα τους την Πέμπτη, πως τα crypto βρίσκονται στο επίκεντρο των πρόσφατων εναλλαγών μεταξύ των διαφορετικών κατηγοριών assets, εξαιτίας της ευρείας αποδοχής τους τελευταία δύο χρόνια η οποία οδήγησε στο να συσχετιστούν με άλλα μακροοικονομικά στοιχεία, κάτι που έρχεται αντίθετο με την θέαση των κρυπτονομισμάτων ως το ιδανικό εργαλείο διαφοροποίησης.

Πριν από την πανδημία, το Bitcoin και άλλα crypto παρουσίαζαν χαμηλή συσχετίσεις με παραδοσιακές μεταβλητές της χρηματοπιστωτικής αγοράς - στην πραγματικότητα, τα κρπυτονομίσματα συμπεριφερόντουσαν ως ένα εντελώς διαφορετικό
οικοσύστημα. Όμως, τα τελευταία δύο χρόνια, αυτό δείχνει να έχει αλλάξει.

Η τιμή του Bitcoin φαίνεται να συσχετίζεται θετικά με τους κινδύνους στους πληθωριστικούς δείκτες στην κατανάλωση και στις τιμές του αργού πετρελαίου, καθώς και στις τεχνολογικές μετοχές, ενώ συσχετίζεται αρνητικά με τα πραγματικά επιτόκια και το δολάριο.

Το πρόσφατο selloff στα crypto υπογραμμίζει ότι «η mainstream υιοθέτηση τους μπορεί να είναι ένα δίκοπο μαχαίρι», έγραψαν οι αναλυτές. «Ενώ μπορεί να αυξήσει τις αποτιμήσεις, πιθανότατα θα αυξήσει και τις συσχετίσεις με άλλες μεταβλητές της χρηματοπιστωτικής αγοράς, μειώνοντας το όφελος διαφοροποίησης από τη διατήρηση της κατηγορίας asset».

Καθώς η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες κινήθηκαν προς την αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής τους τελευταίους μήνες, τα πραγματικά επιτόκια αυξήθηκαν και το δολάριο ανατιμήθηκε σε μεγάλο βαθμό. Αυτό πλήττει εξίσου τα ψηφιακά νομίσματα και τις υψηλά αποτιμημένες τεχνολογικές μετοχές, με τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων να συρρικνώνεται σε περίπου 1,76 τρισ. δολάρια, από περισσότερα από 3 τρισ. δολάρια στο απόγειο της τον Νοέμβριο.

Η πτώση της τιμής του Bitcoin, για παράδειγμα, σχετίζεται στενά με την υποχώρηση τεχνολογικών μετοχών τεχνολογίας χαμηλής κερδοφορίας και πρόσφατη απόσυρση αρκετών IPO, οι οποίες ακολούθησαν την κίνηση της Fed προς την αύξηση των επιτοκίων.

«Με την πάροδο του χρόνου, η περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας blockchain, συμπεριλαμβανομένων των εφαρμογών στο metaverse, μπορεί να προσφέρει έναν ούριο άνεμο στις αποτιμήσεις για ορισμένα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία», ανέφεραν οι αναλυτές. «Αλλά αυτά τα περιουσιακά στοιχεία δεν θα είναι απρόσβλητα από τις μακροοικονομικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της νομισματικής σύσφιξης των κεντρικών τραπεζών».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider