Σε ισχύ βρίσκεται η καθολική απαγόρευση άσκοπων μετακινήσεων που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το απόγευμα της Κυριακής, με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού.

Από τα ξημερώματα της Δευτέρας, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κινούνται με περιορισμένη συχνότητα, για την εξυπηρέτηση του κοινού. 

Ενώ, επιτρέπεται η μετακίνηση και με τα οχήματα ιδιωτικής χρήσης (ΙΧ), αλλά με μέγιστο αριθμό επιβαινόντων τα δύο άτομα, κατ' όχημα.

Τι ισχύει όμως για όσους μετακινούνται με ταξί;

Τα ταξί κινούνται κανονικά σε όλη την ελληνική επικράτεια και οι επιβάτες, μπορούν είτε να καλέσουν ταξί μέσω των σχετικών εφαρμογών, είτε να «βρουν» κάποιο περαστικό ταξί, σε σημείο κοντά στο σπίτι τους.

Τι θα πρέπει να έχει μαζί του ο επιβάτης, κατά τη μετακίνησή του με ταξί;

Σε κάθε σου διαδρομή, ο επιβάτης πρέπει να έχει μαζί του ταυτότητα ή διαβατήριο και τη βεβαίωση που αιτιολογεί τη μετακίνησή του.

  • Αν μετακινείται για να πάει στη δουλειά του, θα πρέπει να έχει μαζί τη βεβαίωση τύπου Α, η οποία εκδίδεται μία φορά. 
  • Για μεμονωμένες μετακινήσεις, θα πρέπει να έχει μαζί τη βεβαίωση τύπου Β, είτε σε έντυπη μορφή, είτε στέλνοντας δωρεάν SMS στο 13033.

Πόσα άτομα μπορούν να μπουν στο ταξί, ανά διαδρομή;

Σύμφωνα με νέα μέτρα, σε κάθε ταξί θα μπορεί να επιβιβάζεται μόνο ένας επιβάτης.

Σε περίπτωση ελέγχου, οι πολίτες θα πρέπει, πριν βγουν από την οικεία τους, να έχουν συμπληρώσει ειδικό έγγραφο το οποίο μπορούν να κατεβάσουν από το forma.gov.gr, να έχουν στείλει SMS στο 13033 ή να έχουν χειρόγραφη υπεύθυνη δήλωση.