Καταζητείται από την Interpol ο πρώην πρόεδρος της Nissan Κάρλος Γκον

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καταζητείται από την Interpol ο πρώην πρόεδρος της Nissan Κάρλος Γκον
Ο Κάρλος Γκον σε επίσημη ανακοίνωση του επιβεββαίωσε ότι «δεν είναι πλέον 'όμηρος'» και δηλώνει πως βρίσκεται στον Λίβανο για να σωθεί από την «αδικία» και τον «διωγμό».

«Αίτημα σύλληψης» για τον πρώην πρόεδρο της Nissan, Κάρλος Γκον, εξέδωσε η Interpol, μετά την απόδραση του από την Ιαπωνία. Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Nissan και της Renault βρισκόταν στην Ιαπωνία αντιμέτωπος με μια σειρά από οικονομικά αδικήματα και του είχε απαγορευθεί να εγκαταλείψει την επικράτεια της Ιαπωνίας, ενόψει της δίκης του το 2020.

Ο Κάρλος Γκον σε επίσημη ανακοίνωση του επιβεββαίωσε ότι «δεν είναι πλέον 'όμηρος'» και δηλώνει πως βρίσκεται στον Λίβανο για να σωθεί από την «αδικία» και τον «διωγμό».

Σύμφωνα με το CNBC, ο υπουργός Δικαιοσύνης του Λιβάνου δήλωσε στο Associated Press πως θα προχωρήσεις στις απαραίτητες ενέργειες, όμως τόνισε πως ο Κάρλος Γκον εισήλθε στη χώρα με νόμιμο διαβατήριο, περιορίζοντας τις πιθανότητες να προχωρήσει στην έκδοση του στην Ιαπωνία.

Συγκεκριμένα, η Interpol έχει εκδόσει «Κόκκινο Σήμα» - «Red Notice» για τον Κάρλος Γκον, δηλαδή ένα αίτημα προς τις Αρχές να βρουν και να συλλάβουν έναν δραπέτη. Όμως, το «Κόκκινο Σήμα» δεν είναι ένταλμα σύλληψης και δεν απαιτείται από την κυβέρνηση του Λιβάνου να προχωρήσουν σε κάποια δραστική ενέργεια, αν δεν το επιθυμεί.

Πώς έφτασε στο Λίβανο

Ο Γκον «έφτασε την Κυριακή στο αεροδρόμιο της Βηρυτού», επιβεβαιώνουν Λιβανέζοι αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με τη λιβανέζικη εφημερίδα αλ Τζουμχουρίγια, ο Γκοσν έφτασε στη Βηρυτό την Κυριακή με αεροσκάφος από την Τουρκία. Την πληροφορία ότι ο Γκον βρίσκεται στην πρωτεύουσα του Λιβάνου δημοσίευσε επίσης η γαλλική εφημερίδα Les Echos.

Να σημειωθεί πως ο Γκον έχει διπλή - γαλλική και λιβανέζικη - υπηκοότητα.

Η σύλληψή του το 2018

Ο Κάρλος Γκον συνελήφθη στο διεθνές αεροδρόμιο της ιαπωνικής πρωτεύουσας λίγη ώρα μετά την άφιξη του ιδιωτικού αεροσκάφους του στο Τόκιο τη 19η Νοεμβρίου 2018. Του έχουν απαγγελθεί τέσσερις κατηγορίες, τις οποίες αρνείται, ιδίως για την απόκρυψη μέρους των εισοδημάτων του, προσωπικό πλουτισμό μέσω εικονικών πληρωμών σε αντιπροσωπείες στη Μέση Ανατολή και κατάχρηση εταιρικών πόρων.

Η Nissan απέπεμψε τον Γκον, τον οποίο εξυμνούσαν επί σειρά ετών οι οικονομικές εφημερίδες και οι ειδικοί της αυτοκινητοβιομηχανίας, αποκαλύπτοντας ότι η εσωτερική της έρευνα τεκμηρίωσε πως πράγματι δήλωνε χαμηλότερα εισοδήματα από τα πραγματικά όσο ήταν Διευθύνων Σύμβουλός της και ότι μετέφερε 5 εκατ. δολάρια από τα ταμεία της εταιρείας σε τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο ήταν δικαιούχος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider