Τα 5 πιο «καθαρά» μικρά SUV

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τα 5 πιο «καθαρά» μικρά SUV
Mύθος, ότι όλα τα SUV είναι ρυπογόνα. Απόδειξη οι χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από 5 SUV της μικρής κατηγορίας χωρίς σύστημα τετρακίνησης.

Τα SUV κατακτούν την παγκόσμια αγορά, ωστόσο πολλοί εξακολουθούν να τα θεωρούν ιδιαίτερα ρυπογόνα. Ερευνα της ελβετικής εταιρείας συμβούλων GFB Consulting απέδειξε, ότι αυτό δεν ευσταθεί πάντα, καθώς υπάρχουν πλέον αρκετά μοντέλα ελεύθερου χρόνου με οικονομικές καταναλώσεις καυσίμου και χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Στην ίδια έρευνα παρουσιάστηκε η κορυφαία πεντάδα των Crossover πόλης με βάση τις εκπομπές ρύπων και εξαιρώντας από αυτήν τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα και τα Plug-in υβριδικά, τα οποία προσφέρουν λόγω τεχνολογίας ακόμη χαμηλότερες τιμές.

Επίσης, στο μικροσκόπιο των ερευνητών μπήκαν αποκλειστικά μοντέλα με κίνηση στους δύο τροχούς, καθώς η τετρακίνηση αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Suzuki Ignis 1.2 16 V MHEV, που έχει στην εμπροσθοκίνητη εκδοχή του 4,3 λίτρα αμόλυβδης μέση κατανάλωση και εκπέμπει 99 γρ. διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο στην ατμόσφαιρα. Οι αντίστοιχες τιμές του ίδιου αυτοκινήτου με τετρακίνηση όμως, είναι 4,7 λίτρα και 106 γρ., οπότε βλέπουμε εύκολα τις διαφορές.

Να σημειώσουμε εξάλλου, ότι η αξιολόγηση περιελάμβανε μόνον μοντέλα που πληρούσαν τις αντιρρυπαντικές προδιαγραφές 6d και 6d Temp και όχι παλαιότερες, ώστε να είναι η σύγκριση απολύτως επίκαιρη και να αντιστοιχεί στις τελευταίες ευρωπαϊκές οδηγίες.

Δείτε τα πέντε πιο «πράσινα» SUV των μικρών κατηγοριών με βάση τα ελβετικά αποτελέσματα, τα οποία θεωρούνται ιδιαίτερα αξιόπιστα καθώς το ποσοστό των πωλήσεων SUV στη συγκεκριμένη χώρα έχει ξεπεράσει πλέον το 43%.

Το υβριδικό SUV της Toyota δεν είναι Plug-in, δηλαδή δεν φορτίζεται εξωτερικά, γι αυτό και μπήκε στην αξιολόγηση. Αποδίδει 122 ίππους, εμφανίζει 3,8 λίτρα αμόλυβδης μέση κατανάλωση και επιβαρύνει την ατμόσφαιρα «μόνον» με 88 γρ. ανά χιλιόμετρο!

Διαθέτει ίδιον πετρελαιοκινητήρα 102 ίππων με το αδελφό DS3 Crossback. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε όμως 3,5 λίτρα μέση κατανάλωση diesel και 91 γρ. διοξειδίου του άνθρακα ανά χλμ.

Το νέο Crossover λανσάρεται αυτές τις ημέρες στη χώρα μας και στη συγκεκριμένη περίπτωση διαθέτει πετρελαιοκινητήρα 102 ίππων με μέση κατανάλωση 3,7 λίτρων ανά 100 χλμ. και 97 γρ. εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά χλμ.

Πρόκειται για την έκδοση φυσικού αερίου του μικρότερου SUV της ισπανικής μάρκας με 90 ίππους ισχύ, μέση κατανάλωση 5,4 κιλά αερίου ανά 100 χλμ. και 98 γρ. εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο.

To ιαπωνικό μοντέλο διαθέτει ήπια υβριδική τεχνολογία και αποδίδει στη συγκεκριμένη έκδοση 90 ίππους. Η μέση κατανάλωση ανέρχεται σε 4,3 λίτρα αμόλυβδης ανά 100 χλμ. και εκπέμπει 99 γρ. διοξειδίου του άνθρακα ανά χλμ. διαδρομής.

Προηγούμενο
Επόμενο

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:28

Καβάλα: Ένα παιδί έχασε τη ζωή του σε τροχαίο

17:16

Μητσοτάκης: Mπορούμε να υπερβούμε κάθε εμπόδιο, αρκεί να έχουμε ενότητα μεταξύ μας και πίστη στο αύριο

17:00

Το ενεργειακό κόστος βαρίδι για τον τουρισμό

16:54

Τραμπ: Αδεια τάνκερ κατευθύνονται στις ΗΠΑ για να φορτώσουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο

16:46

Ανδρουλάκης: Μαζί μπορούμε να ανοίξουμε τον δρόμο για την Ελλάδα της ελπίδας

16:37

Μακρόν: Βρίσκεται σε στενή επικοινωνία με τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας για το Ιράν

16:19

Πακιστάν: Ξεκίνησαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες ΗΠΑ - Ιράν

16:07

ΒοΕ: Σε επαφές με τράπεζες και ρυθμιστικές αρχές για το Mythos της Anthropic

15:52

Κύπρος: Κατέρρευσε πολυκατοικία στα Γερμασόγεια - Τρεις τραυματίες

15:42

Μακρόν - Ερντογάν συζήτησαν για Ιράν και Ουκρανία

15:10

Μισισιπής: Αντιδράσεις για την κατασκευή τεράστιου εργοστάσιου παραγωγής ενέργειας για την xAI

14:47

Καταδίωξη διαρρηκτών με πυροβολισμούς στη Βάρη

14:42

Ουκρανία: Υποδοχή 175 αιχμαλώτων πολέμου και επτά αμάχων από τη Ρωσία, δήλωσε ο πρόεδρος Ζελένσκι

14:22

Χατζηδάκης: Η μάχη με το βαθύ κράτος πρέπει να είναι συνεχής

14:14

Οι ευρωπαϊκές φαρμακοβιομηχανίες ανάμεσα στις «συμπληγάδες» ΗΠΑ -Κίνας

13:36

Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ την περίοδο του Πάσχα

13:21

Κρίση στη Μέση Ανατολή: Πώς θωρακίζεται ο Έλληνας καταναλωτής

13:10

Ιραν Οι ΗΠΑ συμφωνούν στο ξεπάγωμα δεσμευμένων κεφαλαίων της Τεχεράνης - Αρνείται η Ουάσιγκτον

13:00

Ποιοι παράγοντες διαμορφώνουν τις τιμές κατοικιών

12:52

ΑΠΘ: Ένας στους πέντε φοιτητές χρειάζεται συστηματική υποστήριξη για μαθησιακές και άλλες εκπαιδευτικές ανάγκες

12:42

Αγουρέλαιο Χαλκιδικής: Καινοτόμo πρωτόκολλο παραγωγής «εκτοξεύει» τις δυνατότητες των ελαιοκαλλιεργητών

12:23

Ιαπωνία: Ενέκρινε νέα στήριξη ύψους $4δισ. στην εταιρία ημιαγωγών Rapidus

12:13

Θεσσαλονίκη: Στα ύψη η ζήτηση για μαγειρίτσα

12:04

ΗΠΑ: Απαισιόδοξοι οι επενδυτές όσον αφορά τον πληθωρισμό και την ανάληψη κινδύνου

11:46

Πάσχα στην εποχή των social media

11:39

Πρ. Βενζινοπωλών Αττικής: Σημαντική αποκλιμάκωση στις τιμές των καυσίμων

11:27

Στις 18:30 αναμένεται η άφιξη του Αγίου Φωτός απ' τα Ιεροσόλυμα

11:16

Μοτζταμπά Χαμενεΐ: Έχει παραμορφωθεί το πρόσωπο του σύμφωνα με ιρανικές πηγές

11:03

Ο δρόμος για την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου

10:52

Λίβανος: Οι συνομιλίες με το Ισραήλ στις ΗΠΑ θα εκκινήσουν την Τρίτη

gazzetta
gazzetta reader insider insider