Όταν ο Τραμπ συνάντησε τον Τζόνσον...

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όταν ο Τραμπ συνάντησε τον Τζόνσον...
Πόσο εφικτό είναι το σενάριο μια εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Μπόρις Τζόνσον και Ντόναλντ Τραμπ αν και οι δύο αποτύχουν στα δικά τους προσωπικά μέτωπα;

Ένα δύσκολο παζλ για την παγκόσμια οικονομία που παραμένει μακριά από τους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, συνθέτουν τόσο το Brexit όσο και ο εμπορικός «πόλεμος» που έχει κηρύξει στην Κίνα ο Ντόναλντ Τραμπ.

Τα προειδοποιητικά μηνύματα από τη Bank of England και τη Fed για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας δεν φαίνεται να φτάνουν στη Ντάουνινγκ Στριτ και στο Λευκό Οίκο που συνεχίζουν ακάθεκτοι να ανακατεύουν την πολιτική τράπουλα αλλάζοντας του συσχετισμούς.

Οι «άτσαλοι» πολιτικοί χειρισμοί του Μπόρις Τζόνσον στο πεδίο των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ για την έξοδο της Βρετανίας από αυτήν, έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό μείγμα στη χώρα, που για περισσότερο από τρία χρόνια βιώνει μια κατάσταση μόνιμης παράλυσης. Τα απανωτά «χαστούκια» που έχει δεχθεί ο Τζόνσον από το Βρετανικό Κοινοβούλιο, αλλά και από το ίδιο του το κόμμα, τους Συντηρητικούς, τον έχουν ωθήσει να αναζητήσει νέους συμμάχους στην προσπάθεια του επιτύχει ένα Brexit μέχρι τις 31 Οκτωβρίου.

Ο ίδιος δείχνει αποφασισμένος να λήξει τη διαχρονική έριδα στο εσωτερικό της βρετανικής Δεξιάς όσον αφορά τη σχέση του µε την ΕΕ, μετασχηματίζοντας το κόμμα των Συντηρητικών σε ένα οµοιογενές ευρωσκεπτικιστικό κόµµα, ακόµα κι αν αυτό σηµαίνει τον εκτοπισµό πρώην πρωθυπουργών, υπουργών και εμβληματικών προσωπικοτήτων της Δεξιάς.

Μέσα σε έναν κοινοβουλευτικό πανικό ο Τζόνσον «κατόρθωσε» να βυθίσει σε μια βαθιά πολιτική κρίση τους Τόρηδες και να φτάσει τις καταστάσεις στα άκρα, με τους κόκκους της αναποδογυρισμένης κλεψύδρας να μειώνονται μέρα με τη μέρα. Η διαχείριση της κρίσης και τα εκβιαστικά διλήμματα για ένα «άτακτο» Brexit από τον Τζόνσον δημιουργούν ένα θολό τοπίο στο τι επιδιώκει.

Ανάλογη πίεση ασκείται και στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος βρίσκεται «στα κάγκελα» μετά την ανακοίνωση της Νάνσι Πελόζι, Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, για ενεργοποίηση της διαδικασίας παραπομπής του. Ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγορείται από τη δημοκρατική πτέρυγα πως ανέστειλε την καταβολή στρατιωτικής βοήθειας, ύψους σχεδόν 400 εκατ. δολαρίων στην Ουκρανία ασκώντας με αυτό τον τρόπο πίεση στον Ουκρανό ομόλογό του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι να ξεκινήσει μια έρευνα που θα ζημίωνε τον Τζο Μπάιντεν, ενόψει τον εκλογών του 2020. Αυτό έρχεται να προστεθεί στα ήδη πολλαπλά μέτωπα που έχει ανοίξει ο Ντόναλντ Τραμπ, με την εμπορική διένεξη με την Κίνα και την επίτευξη συμφωνίας με αυτήν να αποτελεί για τον ίδιο ένα από τα πρώτα ζητήματα στην ατζέντα του.

Αν ο ίδιος δεν καταφέρει να κερδίσει μια επωφελής για τις ΗΠΑ εμπορική συμφωνία με την Κίνα, τότε θα στραφεί προς τον «καλό του φίλο» Μπόρις και την Βρετανία. Ανάλογο πολιτικό πλάνο «win-win» φαίνεται πως υπάρχει και στο δεξιό στρατόπεδο του Τζόνσον μιας και αποτελεί διακηρυγμένη πρόθεση πως υπολογίζουν στην αμερικανική βοήθεια και συγκεκριμένα στη βοήθεια του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις μεταξύ Τζόνσον – Τραμπ ισχυροποιούν την άποψη πως αν η Βρετανία δεν επιτύχει μια συμφωνημένη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση τότε θα συνάψει κάποια είδους εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, ώστε να μειώσει τον αρνητικό αντίκτυπο και το «σοκ» που θα προκληθεί στην βρετανική αγορά, όσο φυσικά ο Τραμπ είναι ακόμα στην εξουσία...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider