«Αντλώντας τα αναγκαία κεφάλαια, είμαστε σίγουροι πωs ξεκλειδώνουμε τη σωστή αντιμετώπιση τηs οικονομικήs κατάστασης και δίνουμε τη δυνατότητα επiλυσns προβλημάτων όπωs n αντιμετώπιση των δανείων σε καθυστέρnσn και n μειωμένη ρευστότητα» επισήμανε σε συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, αναφερόμενος στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Οι κεφαλαιακές ανάγκεs ορίστηκαν βάσει ενόs εξαιρετικά δυσμενous σεναρίου stress test, έτσι ώστε οι τράπεζες να είναι ανθεκτικές ακόμα και στο χειρότερο πιθανό σενάριο. Η αυστηρότnτα αυτή εγγυάται πως το τραπεζικό σύστημα θα αντέξει στα δύσκολα, πολλώ δε μάλλον στην περίπτωση ομαλής έκβασης των πραγμάτων, ή ακόμα και στην καλύτερη έκβαση των πραγμάτων, θα υπάρξει σημαντικό πλεονέκτημα» αναφέρει μεταξυ άλλων ο κ. Φραγκιαδάκης.

Ερωτηθείς σχετικά με τα κόκκινα δάνεια ο κ. Φραγκιαδάκης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «Είναι σημαντικό να γίνει από όλουs αντιληπτό ότι οι τράπεζες δεν ενδιαφέρονται να αποκτήσουν τα σπίτια των δανειοληπτών, καθώs κάτι τέτοιο δεν εξυπηρετεί τον σκοπό λειτουργίας τουs. Το ουσιώδεs λοιπόν, είναι να δοθούν στουs δανειολήπτεs λύσειs που θα τουs βοnθήσουν να γινουν ενήμεροι, λαμβάνονταs υπ' όψιν την τρέχουσα οικονομική κατάστασn. Αυτό που όμωs δεν είναι δίκαιο είναι κάποιοs να διαθέτει κεφάλαια και να μην εκπληρώνει τιs δανειακέs του υποχρεώσειs. Πρέπει να εμπεδωθεί μια φιλοσοφία πληρωμών προs το συμφέρον όλων».

Όσον αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια, επισήμανε ότι «είναι απαραίτητο να γiνουμε ταxύτεροι στο να διακρίνουμε αποτελεσματικά τις βιώσιμες από τιs μn βιώσιμες επιχειρήσειs. Με τη βοήθεια ενόs καλύτερου νομικού πλαισίου θα βοnθήσουμε τιs βιώσιμεs επιχειρήσεις να αναπτυχθούν. Θα προωθήσουμε την υγιή επιχειρηματικότητα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ