Οι αγορές περιμένουν πλέον τις κάλπες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι αγορές περιμένουν πλέον τις κάλπες
Η βραδιά των Ευρωεκλογών είναι πλέον το μεγάλο ορόσημο για τις αγορές, που πλέον τηρούν στάση αναμονής περιμένοντας τις κάλπες.

«Ραντεβού» για τις 26 Μαΐου δίνουν πλέον ξένοι αλλά και εγχώριοι επενδυτές, καθώς θεωρούν ότι μετά την ανακοίνωση των παροχών από τον Τσίπρα αλλά και την αναβολή της έκδοσης του 7ετούς ομολόγου, το επόμενο ορόσημο δεν είναι άλλο από τις Ευρωεκλογές.

Όπως εξηγούν στο insider.gr τραπεζικά στελέχη αλλά και χρηματιστές, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι μάλλον περίοδος αναμονής. Και αυτό γιατί, σε κανένα επίπεδο δεν αναμένονται κινήσεις έως ότου πάρουμε το μήνυμα από τις κάλπες των ευρωεκλογών.

Μολονότι στις 13 Μαϊου έχουμε τις αλλαγές στους δείκτες της MSCI στο Χρηματιστήριο, στελέχη της αγοράς εκτιμούν ότι –πέρα από μεμονωμένες μετοχές- δεν αναμένεται κάποια έντονη κινητικότητα, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω. Εκτός εάν –όπως τονίζουν- υπάρξουν εξωγενείς παράγοντες, όπως για παράδειγμα κάποια κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά είτε μια νέα πράξη στο διεθνή εμπορικό πόλεμο.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, είναι σχεδόν πεπεισμένοι ότι τα όποια ντιλς ή ανακοινώσεις θα μπορούσαν να δώσουν κατεύθυνση στην αγορά θα μετακινηθούν για μετά τις Ευρωεκλογές, ώστε οι εμπλεκόμενοι να έχουν καλύτερη ορατότητα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνουν και τις όποιες εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο, συμπεριλαμβανομένων των ανακοινώσεων της Τράπεζας Πειραιώς για το σχέδιο διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Οι εξελίξεις αναμένονταν ακόμα και στις αρχές Μαϊμού, όμως νεώτερες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για καθυστέρηση, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα και κατά συνέπεια μετά τις Ευρωεκλογές.

«Κλειδί» η διαφορά

Το πιο κομβικό σημείο για τους επενδυτές είναι πλέον το εκλογικό αποτέλεσμα και συγκεκριμένα η διαφορά μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. Όπως αναφέρει και η Nomura σε ανάλυσή της, εάν οι διαφορές είναι 5 με 7 μονάδες στις ευρωεκλογές, οι επενδυτές δεν θα ενθουσιαστούν γιατί θα διατηρηθεί η πολιτική αβεβαιότητα έως τις εθνικές εκλογές.

Όπως εξηγούν στο insider.gr πολιτικά στελέχη, το ύψος της διαφοράς θα κρίνει πολλά πράγματα και όχι μόνο την πορεία των αγορών. Σε περίπτωση που έχουμε διαφορά της τάξης των 7 και πλέον μονάδων, η νίκη της ΝΔ θα είναι αδιαμφισβήτητη και ουσιαστικά το πολιτικό σκηνικό θα «κλειδώσει» μέχρι τις εκλογές του Οκτωβρίου –ή όποτε αυτές γίνουν.

Στην περίπτωση που η διαφορά είναι μεταξύ των 5 και 7 μονάδων, οι δύο πλευρές θα επιχειρήσουν να ερμηνεύσουν το αποτέλεσμα προς το συμφέρον τους. Η μεν ΝΔ θα μιλήσει για καθαρή νίκη που επιβεβαιώνει την πρωτοκαθεδρία της, ο δε ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει λόγο για ήττα πολύ μικρότερη από αυτή που έδειχναν οι δημοσκοπήσεις και άρα σαφώς διαχειρίσιμη.

Στο σενάριο δε που η διαφορά θα είναι μικρότερη από 4 μονάδες, πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ θα σπεύσει να καρπωθεί τη διάψευση των προσδοκιών και δεν θα πρέπει να αποκλείεται ακόμη και εκλογικός αιφνιδιασμός.

Τα ανοικτά μέτωπα

Σε κάθε περίπτωση, οι εκλογές του Μαΐου αλλά και οι βουλευτικές εκλογές, όποτε και αν γίνουν έχουν αφήσει ανοικτά μια σειρά από μέτωπα στην οικονομία που θα επηρεάσουν σαφώς την επόμενη ημέρα. Η έκδοση του επταετούς ομολόγου είναι ένα από αυτά, ενώ μένει να ξεκαθαρίσει και η αντίδραση των Θεσμών τόσο στο πακέτο των παροχών Τσίπρα όσο και στις ανακοινώσεις για την έμμεση μείωση των υποχρεώσεων για το πρωτογενές πλεόνασμα των επόμενων ετών.

Παράλληλα, παραμένουν οι «καυτές πατάτες» της ΔΕΗ αλλά και της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ, οι οποίες όπως όλα δείχνουν θα μεταφερθούν για μετά τις εθνικές εκλογές, ενώ δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο τι θα γίνει με το Ελληνικό και αν θα υπάρξει κάποια ουσιαστική εξέλιξη μέσα στο Φθινόπωρο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider