Αναλυτές: Μεγαλύτερη του αναμενομένου η ζημιά που προκαλεί ο κοροναϊός

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αναλυτές: Μεγαλύτερη του αναμενομένου η ζημιά που προκαλεί ο κοροναϊός
Η διεθνής επενδυτική κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις ραγδαίες εξελίξεις που αφορούν στην εξάπλωση του ιού και προσπαθεί να θωρακιστεί έναντι των οικονομικών του επιπτώσεων.

Τον φόβο που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, λόγω της ταχείας εξάπλωσης του νέου κοροναϊού, «ζυγίζουν» ο ένας μετά τον άλλον οι αναλυτές ανά τον κόσμο, επιχειρώντας να σκιαγραφήσουν την επόμενη μέρα για την παγκόσμια οικονομία και τα διεθνή χρηματιστήρια.

Η διεθνής επενδυτική κοινότητα – και όχι μόνο – παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις ραγδαίες εξελίξεις που αφορούν στην εξάπλωση του ιού και προσπαθεί να θωρακιστεί έναντι των οικονομικών του επιπτώσεων.

«Οι πελάτες μας θα πρέπει να είναι ενήμεροι ότι έχουμε τέσσερα σενάρια για τον κοροναϊό: Το κακό, το χειρότερο, το άσχημο και το αδιανόητο», προειδοποιούν οι αναλυτές της Rabobank.

Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, «διαβάζοντας» τις εξελίξεις που αφορούν στη μετάδοση του κοροναϊού, το κακό σενάριο δίνει απευθείας τη θέση του στο άσχημο σενάριο, παραγκωνίζοντας το χειρότερο σενάριο. Το κακό σενάριο αφορά στην εξάπλωση του κοροναϊού στην Κίνα, ενώ το άσχημο σενάριο αφορά στη μετάδοση του ιού στις αναπτυσσόμενες αγορές και τον αναπτυγμένο κόσμο.

«Οι εξελίξεις για τον κοροναϊό βρίσκονται ψηλά στη διεθνή ειδησεογραφία και στο κέντρο των ανησυχιών των επενδυτών», εκτιμούν, από την πλευρά τους, οι αναλυτές της National Australia Bank. «Όσο περισσότερα έκτακτα λαμβάνονται για την αντιμετώπιση του ιού, τόσο αυξάνονται οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία».

«Ο πανικός είναι αναγκαίος»

«Ο πανικός αναμένεται να αυξηθεί προσεχώς, αλλά είναι αναγκαίος για να ενισχυθούν οι προσπάθειες συγκράτησης της μετάδοσης του ιού», σχολιάζει αναλυτής της Evercore ISI. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει, βασιζόμενος στα στοιχεία πρόσφατης έρευνας, οκτώ στους 10 επενδυτές δεν προβλέπουν ομαλοποίηση της κατάστασης πριν τον Ιούλιο.

Για παρατεταμένη αδυναμία της οικονομίας προειδοποιεί από την πλευρά της η Mizuho Bank, ενώ η JP Morgan παραδέχεται ότι δεν μπορεί να υπάρξει απόλυτη σαφήνεια για το πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. «Για το λόγο αυτό, υιοθετούμε μια ισορροπημένη θέση ανάμεσα στα ομόλογα και τις μετοχές», εξηγεί η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.

«Το ρίσκο θα αυξηθεί βραχυπρόθεσμα», προβλέπουν οι αναλυτές της TD Securities, υποστηρίζοντας ότι οι αγορές αντιλαμβάνονται πως η οικονομική ζημιά από τον ιό είναι μεγαλύτερη. Οι τομείς των υπηρεσιών και του τουρισμού αιμορραγούν σε αρκετές χώρες του πλανήτη, σημειώνουν.

«Θα συνεχίσουμε να αξιολογούμε τα στοιχεία και τους αριθμούς για να δούμε πού οδηγείται η κατάσταση», επισημαίνουν οι αναλυτές της IG Group, ενώ οι αναλυτές της Federated Investors εκτιμούν πως η ζήτηση διεθνώς θα πληγεί, αλλά δεν θα καταστραφεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider