«Ρευστότητα στο ΧΑ όταν το περιβάλλον είναι ξεκάθαρο»

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Ρευστότητα στο ΧΑ όταν το περιβάλλον είναι ξεκάθαρο»
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά διαθέτει ρευστότητα όταν το περιβάλλον είναι ξεκάθαρο, διεμήνυσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου του Χρηματιστηρίου Αθηνών, Σωκράτης Λαζαρίδης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη.

«Η διαμόρφωση της πεποίθησης για καθαρό τοπίο αποτυπώνεται άμεσα στη συναλλακτική δραστηριότητα. Άρα η αγορά διαθέτει ρευστότητα όταν το περιβάλλον είναι ξεκάθαρο», τόνισε χαρακτηριστικά για να προσθέσει πως «παρά τη συγκυρία, υπάρχουν οι επιχειρήσεις της ‘πραγματικής οικονομίας’, των οποίων τα οικονομικά αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα».

Συγκεκριμένα σημείωσε ότι «λόγω συμπίεσης του κόστους παραγωγής και λειτουργίας τους, έχουν βελτιώσει τα οικονομικά τους αποτελέσματα -αύξηση EBITDA κατά 16% (8,5 δισ. ευρώ) και Κερδών μετά Φόρων σημαντικά ενισχυμένα κατά 70%. Ο δανεισμός τους μειώθηκε κατά 1 δισ. ευρώ (-3,3%). Οι δε εξωστρεφείς επιχειρήσεις ευνοούνται ιδιαίτερα στην ανάταξη των εσόδων τους, αφού έχουν στραφεί στο, λιγότερο ευπαθές, διεθνές πελατειακό κοινό».

Σε σχέση με τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές ανέφερε ότι «για πρώτη φορά από την έναρξη της πρόσφατης κρίσης, τόσο παγκοσμίως όσο και στην Ευρώπη, για τις ανεπτυγμένες αλλά και τις αναδυόμενες αγορές παρατηρούνται θετικές αποδόσεις. Οι ανεπτυγμένες κατέγραψαν αύξηση 9,2% παγκοσμίως και 14,2% στην Ευρώπη, ενώ οι αναδυόμενες αύξηση 17,7% παγκοσμίως και 5,3% στην Ευρώπη. Αυτό το momentum πρέπει να το αξιοποιήσουμε!»

Επιπλέον σημείωσε ότι «η εμπιστοσύνη των διεθνών επενδυτών αποτυπώνεται από τη συμμετοχή τους στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς που ανέρχεται στο 60,9% και στον ημερήσιο τζίρο που κινείται σε επίπεδο άνω του 50%».

Κατέληξε λέγοντας ότι «η απόκλιση του δείκτη Market Cap/GDP της ελληνικής αγοράς (21,6%) σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (79,5%), αποτελεί ένα καθαρό σήμα επενδυτικών ευκαιριών».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Το ChatGPT δείχνει εκλογές το 2027 - Σενάρια για νέο ανασχηματισμό - Ο ένας ψάχνει τον άλλον στον ΣΥΡΙΖΑ

ΟΤΕ: Η επόμενη μέρα της Telekom φέρνει AI στο τηλεπικοινωνιακό δίκτυο

Τι αλλάζει με την απόφαση του Αρείου Πάγου για τους δανειολήπτες - Ποιοι εξοφλούν και ποιοι θα ζητούν αναδρομικά

Φόρτωση BOLM...

reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider