Τελευταία ενημέρωση: 19:37
Καθ' οδόν για να ολοκληρώσει την πέμπτη ημέρα κερδών του είναι ο Dow την Τετάρτη στην Wall Street, αν και τα αδύναμα στοιχεία για την απασχόληση μετρίασαν σημαντικά την ορμή που κατέγραφαν τα futures πριν το άνοιγμα της αγοράς. Συγκεκριμένα, μόλις 37.000 θέσεις εργασίας πρόσθεσε ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ τον Μάιο, σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας μισθοδοσίας ADP που ανακοινώθηκε την Τετάρτη.
Η ασθενέστερη από το αναμενόμενο έκθεση για τις θέσεις εργασίας - οικονομολόγοι σε έρευνα του Wall Street Journal είχαν προβλέψει αύξηση 110.000 νέες θέσεις εργασίας - προκάλεσε ένα ακόμα επεισόδιο στην τεταμένη σχέση Τραμπ-Πάουελ, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να καλεί ξανά, μέσω μίας ακόμα οργισμένης ανάρτησης, τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, να μειώσει τα επιτόκια.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κινείται με άνοδο 0,07% και διαμορφώνεται στα επίπεδα των 42.548 μονάδων, ενώ ο διευρυμένος S&P 500 διαπραγματεύεται στις 5.978 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 0,21% ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq, κινείται στις 19.430 μονάδες κερδίζοντας 0,16%.
Χθες η συνεδρίαση έκλεισε ανοδικά με την αγορά να λαμβάνει ώθηση από τον τεχνολογικό κλάδο και τα κέρδη άνω του 3% που σημείωσε η Nvidia, με τον κολοσσό των AI chip να ξεπερνά την Microsoft σε κεφαλαιοποίηση για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq διέγραψε όλες τις απώλειες από τις αρχές του 2025.
Στο ταμπλό η μετοχή της Tesla βουτάει 3,5%, μετά την κόντρα που ξέσπασε μεταξύ Έλον Μασκ και Τραμπ. Συγκεκριμένα, την οργή του πρώην συνεργάτη του Αμερικανού προέδρου προκάλεσε η υπερψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης Τραμπ να καταφέρεται με σκληρά λόγια εναντίο όσων τάχθηκαν υπέρ.
«Λυπάμαι, αλλά απλώς δεν το αντέχω άλλο. Αυτό το τεράστιο, εξοργιστικό, γεμάτο περιττές δαπάνες νομοσχέδιο του Κογκρέσου είναι αηδιαστικό. Ντροπή σε όσους το ψήφισαν: ξέρετε ότι κάνατε λάθος. Το ξέρετε»», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Χ ο Μασκ.
Επίσης, για δεύτερη φορά από το Μάρτιο, ο Ντόναλντ Τραμπ αύξησε τους δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ από το 25% στο 50% με εκτελεστικό διάταγμα που υπέγραψε την Τρίτη. Συγκεκριμένα, οι νέοι δασμοί τέθηκαν σε ισχύ σήμερα 4 Ιουνίου στις 00:01.
Η αύξηση ισχύει για όλους τους εμπορικούς εταίρους εκτός από τη Βρετανία και συνεπώς, ο συντελεστής για τις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από το Ηνωμένο Βασίλειο προς τις ΗΠΑ, θα παραμείνει στο 25%, ώστε να δοθεί χρόνος στις δύο χώρες να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις τους και να θέσουν σε ισχύ μια εμπορική διευθέτηση, η οποία είχε ανακοινωθεί τον περασμένο μήνα και επρόκειτο να μηδενίσει τους τελωνειακούς δασμούς του βρετανικού χαλυβουργικού τομέα.
Στα «μάκρο» της ημέρας, ο τομέας των υπηρεσιών των ΗΠΑ εξασθένησε απροσδόκητα τον Μάιο για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν 1 χρόνο εν μέσω ανησυχιών για επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, λόγω πληθωρισμού και δασμών. Ο ISM μειώθηκε στο 49,9%, κάτω από το όριο που διαχωρίζει επέκταση/συρρίκνωση με σημαντικές μειώσεις σε νέες παραγγελίες, παραγωγή, αποθέματα και ανεκτέλεστο που αντισταθμίστηκαν μερικώς από τις αυξήσεις στις εισαγωγές και τις προοπτικές απασχόλησης. Τον Απρίλιο ήταν 51,6%