Χρηματιστήριο: Κράτησαν οι 1.480 με νέα υψηλά για Cenergy - MOH

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Κράτησαν οι 1.480 με νέα υψηλά για Cenergy - MOH
Ράλι άνω του 4% για Cenergy, Viohalco. Νέα ιστορικά υψηλά για τη ΜΟΗ στα 28,56 ευρώ.

Ακόμη μεγαλύτερη νευρικότητα έφερε στους επενδυτές στο Χρηματιστήριο η σημερινή συσσώρευση, με αρκετές μετοχές να βρίσκονται ξανά στο κόκκινο, όπως και οι τράπεζες και με τη συναλλακτική δραστηριότητα να βουλιάζει.

Το τελευταίο placement στη Mytilineos χάλασε εντελώς το κλίμα βραχυπρόθεσμα με τους επενδυτές να αναζητούν νέες ισορροπίες και καταλύτες που θα δώσουν γερή ώθηση στην αγορά. Όπως φάνηκε τα ιστορικά υψηλά στη Wall Street, δε συγκίνησαν τους εδώ επενδυτές, με το retail να πουλάει και τους θεσμικούς να μαζεύουν χαρτί άκοπα σε πολλές εταιρείες και φυσικά στις τράπεζες.

Το μάζεμα που γίνεται εδώ και μέρες σε πολλές μετοχές, από τη ΔΕΗ μέχρι τις τράπεζες (Πειραιώς κυρίως) δείχνει την ανοδική πορεία που θα έχουν το επόμενο διάστημα και την πιθανή αντίδραση ελατηρίου.

Από την άλλη, η ρηχότητα της αγοράς δε βοηθάει και τα placements έπεσαν αρκετά βαριά επιβαρύνοντας το κλίμα.

Όπως έχει αναφέρει το insider.gr, εγείρει ερωτήματα το γιατί πουλάνε οι μεγαλομέτοχοι όταν το ΧΑ έχει ρυθμό, δυναμική και μπορεί να σημαντικά υψηλότερα επίπεδα. Μόνο για να αυξήσουν το free float, να διευρύνουν τη μετοχική του βάση με μεγάλους παίκτες ή να δώσουν τα αντληθέντα κεφάλαια στις κόρες τους (βλ. Jumbo); Υπάρχει κάποιος λόγος; Προς ώρας κανείς δε ξέρει και την αλήθεια θα τη δείξει το ταμπλό το επόμενο διάστημα.

Να σημειωθεί πως με την πώληση του 5,04% από τον μεγαλομέτοχο Ε. Μυτιληναίο το free float αυξάνεται από το 65,54% στο 70,58% με το ποσοστό του πρώτου να υποχωρεί στο 21,5% από 26,54%. Ενισχύεται επίσης η εμπορευσιμότητα στο χαρτί που αποτελεί και αναγκαία συνθήκη εάν ο όμιλος υλοποιήσει τελικώς το dual listing σε LSE...

Όπως φάνηκε, ο Ε. Μυτιληναίος έπαιξε έξυπνα αφήνοντας σημαντικά λεφτά στο τραπέζι μη ικανοποιώντας στο έπακρο την εκρηκτική ζήτηση, που ακούγεται ότι εκφράστηκε, τα long only funds έσπευσαν έτσι να καλύψουν το υπόλοιπο των θέσεων που χτίζουν, με μεθοδικές αγορές από το ταμπλό, με τη μετοχή να βάζει πλώρη για τα 42...46 ευρώ...Γιαυτό πιθανώς να μην είδε η μετοχή την τιμή του placement, δηλαδή τα 35,50 ευρώ. Φυσικά συνεχίστηκε και σήμερα το γνωστό arbitrage, καθώς όσοι είχαν μετοχές της ΜΥΤΙΛ και πήραν και στο placement πούλαγαν και σήμερα σε υψηλότερα επίπεδα, και οι γνωστοί «αεριτζήδες» κοκκίνησαν άλλες μετοχές (χθες) προκειμένου να έχουν τα κεφάλαια για να τους πιστωθούν οι μετοχές από το placement.

Επιπλέον, τις τελευταίες εβδομάδες λαμβάνουν χώρα σημαντικά γεγονότα γύρω από την εγχώρια αγορά και επακολουθούν και άλλα. Από placements και ντιλς μέχρι το νέο κανονισμό. Μήπως επιταχύνονται οι εξελίξεις με φόντο και την πιθανή ένταξη του ΧΑ σε watch list; Θα φανεί!

Μια ακόμη μεγάλη συμφωνία ήρθε αυτή τη φορά τη ΜΟΗ. Συγκεκριμένα, στην τελική ευθεία εισέρχεται το deal ανάμεσα σε Motor Oil, συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη, και Ελλάκτωρ για την απόκτηση, από την πρώτη, της Ηλέκτωρ, θυγατρικής της δεύτερης στον τομέα Περιβάλλοντος – διαχείρισης αποβλήτων. Ως αναμένονταν, και είχε προεξοφλήσει η αγορά, η ολοκλήρωση του due dilicence που «έτρεχε» από τον Απρίλιο οδήγησε στην υποβολή οικονομικής πρότασης από την Motor Oil ύψους 114,7 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 94,44% του εκδοθέντος και πλήρως καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Ηλέκτωρ.

Όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης Μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών (IFTA), «με τις 1.500 μονάδες να εμπνέουν αλλά και να τρομάζουν τον Γενικό Δείκτη, εκτιμούμε ότι οι επόμενες εβδομάδες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την πορεία του ΧΑ στο υπόλοιπο του έτους. Ενώ η βασική τάση συνεχίζει ανοδική, οι δυνατότητες αλλά και ο πειρασμός για όσους θέλουν να «πάνε ταμείο» από παλιές θέσεις παραμένει.

Το ΧΑ - στο βαθμό που οι διακυμάνσεις του αποσπώνται από το διεθνές κλίμα - θα τιμολογήσει και τα επικείμενα αποτελέσματα της κάλπης, με ό,τι αυτά πιθανόν συνεπάγονται για την πορεία των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Σε επίπεδο τίτλων-πρωταγωνιστών, η αφομοίωση των λογιστικών αποτελεσμάτων αλλά και οι αγοραπωλησίες από πλευράς βασικών μετόχων θα παράσχουν κρίσιμα σινιάλα για το τι μέλλει γενέσθαι στη λεωφόρο Αθηνών.

«Με τον αμερικάνικο δείκτη Nasdaq σε υψηλά όλων των εποχών, οι εγχώριοι bulls αποκτούν «επιπλέον ζωές» αλλά σε κάθε περίπτωση θα πρέπει - αν μη τι άλλο - να παρακολουθούν τη βραχυπρόθεσμη συμπεριφορά του Γενικού Δείκτη σε σχέση με τις κοντινές στηρίξεις των 1.467 και 1.437 μονάδων», επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης.

Στο ταμπλό τα αξιοπερίεργα συνεχίζονται καθώς πριν τις δημοπρασίες για παράδειγμα ο ΟΤΕ βρίσκονταν στα 13,93 με άνοδο 0,93%, ωστόσο χτύπησαν ξανά πωλητές μη αφήνοντας τη μετοχή να πάρει ανάσα. Μάλιστα έκλεισε και με απώλειες, της τάξεως του 0,14%.

Πιέσεις ασκήθηκαν ξανά στη ΔΕΗ με τη μετοχή να μη μπορεί να περάσει τα 12 ευρώ. Σήμερα έκλεισε με νέες απώλειες 0,85% στα 11,62 ευρώ.

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ήπια άνοδο 0,11% στις 1.481,65 μονάδες, με τον τζίρο να χαμηλώνει αρκετά πέριξ των 100 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 παρέμεινε σχεδόν σταθερός (-0,01%) στις 3.589,74 μονάδες.

Η μετοχή του ΜΥΤΙΛ απασχόλησε και σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της συναλλακτικής δραστηριότητας καθώς φαίνεται να έφυγαν και οι τελευταίοι γρήγοροι που πήραν κέρδη από τη διαφορά placement με τρέχουσας. Μεγάλα ξένα χέρια ανέλαβαν πρωτουβουλίες καθώς στο placement δεν πήραν αυτά που ζητούσαν. Συνεπώς αγόρασαν από ταμπλό. Η μετοχή έκλεισε με ήπια άνοδο 0,11% στα 37,06 ευρώ με τζίρο 16,74 εκατ. ευρώ.

Η συσσώρευση και το μάζεμα πέριξ των 37 ευρώ δείχνει πως η μετοχή έχει τη δύναμη να καταγράψει ένα μεγάλο ράλι. Αντίστοιχες κινήσεις πατηρούνται σε ΔΕΗ, και τράπεζες.

Ράλι και νέα υψηλά με έκρηξη τζίρου για τη ΜΟΗ στο 2,66% και τα 28,56 ευρώ. Ράλι σημείωσε και η Cenergy στο 4,05% και τα 9 ευρώ που σηματοδοτούν νέα υψηλά για τη μετοχή.

Ισχυρή άνοδος και για τη Viohalco στο 4,11% και τα 6,58 ευρώ, όπως και για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 2,7% και τα 16,72 ευρώ.

Πάνω από τα 32 ευρώ η Τιτάν (32,20) με ένα διαρκές ράλι και νέα άνοδο 1,10% σήμερα. Κέρδη 1,47% για ΜΠΕΛΑ, 2,3% για Ελλάκτωρ και 0,24% για Aegean, με τον ΟΠΑΠ στο 0,47% και τα 14,95 ευρώ.

Στις τράπεζες πιέσεις ασκήθηκαν σε Alpha που αποκλιμακώθηκαν στο 1,18% και τα 1,7115 ευρώ, με την Πειραιώς στο -0,9% και τα 3,758 ευρώ. Ηπιότερη πτώση για ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ στο -0,6% και τα 8,31 ευρώ και τα 2,092 ευρώ με πτώση -0,52% για την τελευταία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Motor Oil - Ελλάκτωρ: Στην «τελική ευθεία» η συμφωνία για την Ηλέκτωρ – Ποια είναι η επόμενη μέρα 

Βακάκης: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη Μέση Ανατολή και ζητά αύξηση της παραγωγικότητας

Τράπεζες: Ποσό 842 εκατ. ευρώ θα διανείμουν ως μέρισμα στους μετόχους τους φέτος

gazzetta
gazzetta reader insider insider