Βακάκης: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη Μέση Ανατολή και ζητά αύξηση της παραγωγικότητας

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βακάκης: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη Μέση Ανατολή και ζητά αύξηση της παραγωγικότητας
Πώς επηρεάζει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή την επιχειρηματικότητα και γιατί η αύξηση των μισθών χωρίς ενίσχυση της παραγωγικότητας θα οδηγήσει σε αδιέξοδο. Η δέσμευση για χαμηλές τιμές και η ‘παράδοξη’ ευφορία για την ελληνική οικονομία. 

Τον κώδωνα του κινδύνου για τον αντίκτυπο των γεωπολιτικών εντάσεων στην επιχειρηματικότητα έκρουσε ο επικεφαλής της Jumbo, Απόστολος Βακάκης, μιλώντας στην τακτική γενική συνέλευση της εταιρείας.

«Ο Θεός να βάλει το χέρι του. Ο κόσμος έχει συνηθίσει τον κίνδυνο και θεωρεί φυσιολογικό να μην δουλεύει η Διώρυγα του Σουέζ. Τα έξοδα μεταφοράς έχουν τετραπλασιαστεί και βλέπουμε να συντηρείται η αδράνεια ως προς την επίλυση του προβλήματος», τόνισε χαρακτηριστικά για να συμπληρώσει πως ένας κόσμος και ένα παγκόσμιο εμπόριο χωρίς τη Διώρυγα του Σουέζ είναι ένας άλλος κόσμος. «Ο κόσμος είναι ακριβός αλλά όχι πανάκριβος», σημείωσε ο ισχυρός άντρας της Jumbo, εκτιμώντας πως «κάποια στιγμή θα λήξει όλο αυτό, ωστόσο η γενικευμένη αρρυθμία παραμένει παρατεταμένη».
«Θέλω να χτυπήσω ένα καμπανάκι για να μην συνηθίσουμε σε αυτή την κατάσταση. Δεν πρέπει ο Γιάννης να συνηθίσει το θεριό και το θεριό τον Γιάννη», σχολίασε.

Επιταχύνεται το άνοιγμα του νέου καταστήματος στην Κύπρο

Στα σχέδια του ομίλου Jumbo για το 2024 περιλαμβάνεται μεταξύ άλλων και το άνοιγμα ενός νέου ιδιόκτητου υπερ-καταστήματος στη Λευκωσία. «Επιταχύνουμε τις διαδικασίες ώστε το νέο κατάστημα στην Κύπρο να ανοίξει και πριν τον Σεπτέμβριο», σημείωσε ο κ. Βακάκης, ενώ εξήγησε ότι «η Κύπρος είναι πιο κοντά στην εμπόλεμη ζώνη, γεγονός που έχει επίπτωση στην τουριστική της κίνηση. Τα πάει καλύτερα όμως σε σχέση με το βάρος που καλείται να σηκώσει. Δεν μας έχει απογοητεύσει, αλλά δεν μας έχει ενθουσιάσει κιόλας»

Στα σκαριά νέο κατάστημα στο Ισραήλ...

Ερωτηθείς για το κατάστημα Jumbo στο Ισραήλ, στη σκιά της όξυνσης του γεωπολιτικού κινδύνου στη Μέση Ανατολή, ο κ. Βακάκης ανέφερε πως η εικόνα που του μεταφέρεται είναι αισιόδοξη παρά το γεγονός ότι εκεί είναι εμπόλεμη ζώνη. Αποκάλυψε δε ότι σχεδιάζεται το άνοιγμα και δεύτερου καταστήματος στο Ισραήλ. «Εγώ τους ρώτησα τι κάνουν αλλά έχουν αίσθηση αισιοδοξίας γιατί έχουν συνηθίσει την εμπόλεμη κατάσταση εκεί», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι το πρώτο κατάστημα Jumbo στο Ισραήλ άνοιξε τις πύλες του τον Μάρτιο του 2023. Βρίσκεται στην πόλη Eilat κοντά στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ λειτουργεί με βάση τη συμφωνία franchising που έχει συνάψει ο όμιλος Jumbo με τον όμιλο Fox.

... και τα σχέδια για Κροατία και Σλοβενία

Στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της Jumbo, ο επικεφαλής της εταιρείας αποκάλυψε μάλιστα και τα σχέδια επέκτασής της σε δύο ακόμη χώρες και συγκεκριμένα την Κροατία και τη Σλοβενία, όταν όμως ολοκληρωθούν τα σχέδια ανάπτυξης της εταιρείας στη ρουμανική αγορά.

«Η Κροατία είναι μια μελλοντική χώρα είτε για μένα -αν ο Θεός μου δώσει λίγα χρονάκια ακόμα- είτε για τον επόμενο. Κροατία και απέναντι η Σλοβενία είναι οι φυσιολογικές χώρες που θα πάει η εταιρεία», τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο επέκτασης στην Τουρκία. «Εμάς μας αφορά μόνο ότι είναι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν δουλεύουμε ποτέ εκτός αυτής», ανέφερε ο κ. Βακάκης.

«Αδιανόητο να αυξηθούν οι τιμές»

Σε ό,τι αφορά την τιμολογιακή πολιτική της Jumbo, o κ. Βακάκης απέρριψε το ενδεχόμενο ανατιμήσεων, καθώς, όπως σημείωσε, «είναι ανόητο έως και ηλίθιο να αυξάνεις τις τιμές όταν δεν υπάρχει εισόδημα». Οι τιμές μειώνονται για να μπορεί να στηριχθεί ο χειμαζόμενος καταναλωτής, γιατί αλλιώς δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί. Αν υπάρξει αύξηση τιμών, θα είναι καθαρά εξισορροπητική. Χρειάζεται ισορροπία για την ομάδα των προϊόντων», συμπλήρωσε.

«Δεν ξέρω από πού αντλεί τόση αισιοδοξία η κοινωνία»

Ερωτηθείς στη συνέχεια για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο κ. Βακάκης δήλωσε πως η Ελλάδα «για έναν απροσδιόριστο λόγο που δεν μπορώ να κατανοήσω πάει καλά, αλλά δεν μπορώ να εξηγήσω το γιατί». Προς το παρόν η Ελλάδα μας εκπλήσσει ευχάριστα, συμπλήρωσε, αναγνωρίζοντας πως σταδιακά επανέρχεται η αγορά στην ομαλότητα.

«Σήμερα ζούμε σε συνθήκες ύφεσης και δεν ξέρω από που αντλεί τόση αισιοδοξία η κοινωνία. Στερείται λογικής αυτή η τόση χαρά που βλέπω γύρω μου», πρόσθεσε, σπεύδοντας δε να επισημάνει με νόημα πως «εγώ πουλάω απαισιοδοξία και όχι αισιοδοξία, η οποία είναι θανατηφόρος ασθένεια».

Αναγκαία η αύξηση της παραγωγικότητας

Σύμφωνα με τον κ. Βακάκη, «η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που δουλεύουμε τόσες λίγες μέρες». «Η κυβέρνηση μιλά για αυξήσεις μισθών αλλά αυτό πρέπει να συνδέεται και με αύξηση της παραγωγικότητας. Χωρίς αύξηση της παραγωγικότητας θα αυξάνεται ο πληθωρισμός, το πρόβλημα θα μεγιστοποιείται και θα οδηγηθούμε σε αδιέξοδο» τόνισε, για να προσθέσει πως «εμείς είμαστε συντεχνία, δεν μας συμφέρει να δουλεύουμε έξι ή επτά ημέρες, αλλά αυτό είναι ενάντια στον καταναλωτή. Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε πως ο εργαζόμενος δεν πρέπει να δουλεύει πάνω από 40 ώρες. «Για να αυξηθεί η παραγωγικότητα πρέπει να αυξηθούν οι ημέρες εργασίας όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Άλλο να δουλεύει ο υπάλληλος 40 ώρες κάτι που πρέπει να διασφαλίσουμε και άλλο να επιδιώκει κάποιος να δουλεύει λιγότερο», συμπλήρωσε.

Διατηρείται ο στόχος για ανάπτυξη 8-10% το 2024

Μιλώντας στους μετόχους της εταιρείας, ο κ. Βακάκης επαναδιατύπωσε τον στόχο για ανάπτυξη της εταιρείας από 8 έως 10% τόσο σε τζίρο όσο και σε κερδοφορία το 2024. «Στην αρχή της χρονιάς είχαμε θέσει έναν στόχο. Είναι ένας στόχος συντηρητικός λόγω των δύο πολέμων που βρίσκονται σε εξέλιξη, στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Σήμερα, οι δύο πόλεμοι συντηρούνται. Ο στόχος μας είναι επιτεύξιμος αλλά λιγότερο συντηρητικός από ότι ήταν. Όμως θα τον αξιολογήσουμε εκ νέου τον Ιούνιο, με βάση όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή, καθώς αυτός ο πόλεμος μας επηρεάζει περισσότερο από ότι εκείνος στην Ουκρανία», τόνισε.

Η επόμενη μέρα

«Κάθε εταιρεία πρέπει να χρίζεται για 500 χρόνια και όχι για 500 ήμερες η για 500 μήνες», σχολίασε στη συνέχεια ο κ. Βακάκης, σπεύδοντας να ξεκαθαρίσει μάλιστα πως «η εταιρεία εδώ δεν είναι βασισμένη σε μένα. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που ‘τρέχουν’ πολλά τμήματα της εταιρείας και ένας εξ αυτών θα ‘τρέξει’ και την εταιρεία όταν έρθει η ώρα. Αλλά ακόμη δεν ήρθε αυτή η ώρα. Είμαι εδώ και μαζί μου θα είσαστε κι εσείς», ήταν το μήνυμά του προς τους μετόχους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Motor Oil - Ελλάκτωρ: Στην «τελική ευθεία» η συμφωνία για την Ηλέκτωρ – Ποια είναι η επόμενη μέρα 

Noval Property: Δημόσια προσφορά 29-31/05, στο ταμπλό στις 5 Ιουνίου – Οι επενδύσεις και η διασπορά 

Ρεύμα: Γιατί δεν επηρεάζονται οι μεγάλοι «παίκτες» από τις αρνητικές χονδρεμπορικές τιμές

gazzetta
gazzetta reader insider insider