Motor Oil - Ελλάκτωρ: Στην «τελική ευθεία» η συμφωνία για την Ηλέκτωρ – Ποια είναι η επόμενη μέρα 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Motor Oil - Ελλάκτωρ: Στην «τελική ευθεία» η συμφωνία για την Ηλέκτωρ – Ποια είναι η επόμενη μέρα 
Η πρόταση του ομίλου συμφερόντων Βαρδινογιάννη και το deal που έχει προεξοφλήσει η αγορά. Ποια είναι η εταιρεία του τομέα περιβάλλοντος, θυγατρική της Ελλάκτωρ. Το περαιτέρω «πρασίνισμα» της Motor Oil. Η ρευστότητα και οι τομείς δράσης του ομίλου με τους Ολλανδούς βασικούς μετόχους.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το deal ανάμεσα σε Motor Oil, συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη, και Ελλάκτωρ για την απόκτηση, από την πρώτη, της Ηλέκτωρ, θυγατρικής της δεύτερης στον τομέα Περιβάλλοντος – διαχείρισης αποβλήτων. Ως αναμένονταν, και είχε προεξοφλήσει η αγορά, η ολοκλήρωση του due dilicence που «έτρεχε» από τον Απρίλιο οδήγησε στην υποβολή οικονομικής πρότασης από την Motor Oil ύψους 114,7 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του 94,44% του εκδοθέντος και πλήρως καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Ηλέκτωρ.

Επιβεβαιώνοντας, έτσι, όσα κατά καιρούς, αλλά και πρόσφατα, είχε αναφέρει το insider.gr για εξελίξεις μετά το Πάσχα και τίμημα άνω των 100 εκατ. ευρώ. Βέβαια, εκκρεμούν η οριστικοποίηση της σύμβασης αγοράς των ως άνω μετοχών υπό όρους αμοιβαία αποδεκτούς από τα δύο μέρη καθώς και η λήψη των σχετικών εταιρικών αποφάσεων των δύο μερών, ενώ προφανώς η συμφωνία θα πρέπει να «περάσει» και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, κατά συνέπεια το deal θα ολοκληρωθεί μετά το φθινόπωρο. Ωστόσο, ως αναμένονταν, έχει ήδη «μπει το νερό στο αυλάκι» ενώ η πρόταση δεν κάνει λόγο για το υπόλοιπο ποσοστό που ανήκει στον Λ. Μπόμπολα. To Διοικητικό Συμβούλιο της Ελλάκτωρ ανέθεσε στον εξειδικευμένο χρηματοοικονομικό οίκο AXIA VENTURES GROUP, να εξετάσει το δίκαιο και εύλογο (fairness opinion) του προσφερθέντος τιμήματος.

Ποια είναι η Ηλέκτωρ

Η Ηλέκτωρ αποτελεί τον βραχίονα της Ελλάκτωρ (που μετοχικά ελέγχεται κατά 45% από τον ολλανδικό όμιλο Reggeborgh Invest) στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων, με τον όμιλο Βαρδινογιάννη, μέσω της Motor Oil, που επίσης ελέγχει σχεδόν το 30% της Ελλάκτωρ, να επιθυμεί το περαιτέρω «πρασίνισμα» των δραστηριοτήτων της, αυτή τη φορά όχι μόνο στον τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και στον χώρο της διαχείρισης απορριμμάτων. Εφόσον οι δύο πλευρές συμφωνήσουν στην αποτίμηση, η συναλλαγή θα προχωρήσει με την Motor Oil να ενισχύει τη δραστηριότητά της στον κλάδο της κυκλικής οικονομίας. Ήδη, πάντως, η Motor Oil διαθέτει παρουσία στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων μέσω θυγατρικών (π.χ. η εξιδεικευμένη στον τομέα Thalis), συμμετέχει σε πλήθος σχετικών διαγωνισμών για δημιουργία μονάδων επεξεργασίας και διαχείριση αποβλήτων (δημόσια έργα ή ΣΔΙΤ), ενώ τυχόν απόκτηση της Ηλέκτωρ αναμφίβολα θα δημιουργήσει έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους στην εν λόγω αγορά, αλλά, παράλληλα, θα σημάνει και την αποχώρηση της Ελλάκτωρ από μία δραστηριότητα με ενδιαφέρον και προσφορά σε μεγέθη.

Ο κύκλος εργασιών του κλάδου Περιβάλλοντος για το 2023 ανήλθε σε €100,1 εκατ., έναντι €122,5 εκατ. το αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα, μειωμένος κατά 18,3%. Στην μείωση του κύκλου εργασιών συνετέλεσαν αφενός η ολοκλήρωση συμβατικής λειτουργίας των μονάδων Osnabruck και Καλαμάτας και αφετέρου η μείωση των τιμών ανακυκλώσιμων υλικών, που μερικώς αντισταθμίστηκαν από αυξημένες εισερχόμενες ποσότητες, από την αναθεώρηση (πληθώριση) τιμών αποδοχής αποβλήτων καθώς και από την υλοποίηση νέων έργων. Το EBITDA του κλάδου Περιβάλλοντος για το 2023 διαμορφώθηκε σε €14,2 εκατ., έναντι €15,3 εκατ. το 2022, σημειώνοντας μείωση 7,3% ή -€1,1 εκατ.. Η Ηλέκτωρ υπέγραψε, εντός του 2023, συμβάσεις έργων κατασκευαστικού αντικειμένου συνολικού προϋπολογισμού €51,4 εκατ. (μερίδιο εταιρείας), και λειτουργικού αντικειμένου €28,6 εκατ. (πλέον € 34,5 εκατ. δικαιωμάτων προαίρεσης), ενώ αναδείχτηκε προσωρινός ανάδοχος (εκκρεμεί η υπογραφή) σε συμβάσεις έργων συνολικού αντικειμένου € 51,5 εκατ. (μερίδιο εταιρείας).

Στις 31.12.2023, η Ηλέκτωρ ΑΕ είχε κατασκευαστικό ανεκτέλεστο ύψους €75,1 εκατ. (μερίδιο της εταιρείας) και το λειτουργικό ανεκτέλεστο €36,5 εκατ. (μερίδιο της εταιρείας εξαιρουμένου αντικειμένου ιδιωτικών συμβάσεων / επενδύσεων και έργων παραχώρησης / ΑΠΕ) πλέον €61,5 εκατ. (μερίδιο της εταιρείας) δικαιώματα προαίρεσης. Η Ηλέκτωρ ΑΕ υπέβαλε προσφορές, η ανάθεση των οποίων εκκρεμεί (εξαιρουμένων έργων που αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος), για έργα συνολικού ύψους €447,8 εκατ. (μερίδιο εταιρείας) εκ των οποίων ποσό €149,5 εκατ. πλέον €55,7 εκατ. προαίρεση αφορά κατασκευαστικό αντικείμενο και €95,4 εκατ. πλέον προαίρεσης €147,1 εκατ. που αφορούν λειτουργικό αντικείμενο, για έργα υποδομών διαχείρισης λυμάτων Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Ύδρας, Καβάλας, Κέρκυρας, Αχαΐας, και για έργα υποδομών διαχείρισης λυμάτων στους δήμους Ραφήνας-Πικερμίου και Σπάτων-Αρτέμιδος καθώς και για Υπηρεσίες Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων με αναθέτουσα αρχή την Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας.

Οι προηγούμενες κινήσεις και η επόμενη μέρα

Θυμίζουμε ότι ήδη οι δύο πλευρές έχουν κάνει το πρώτο μεταξύ τους deal για θυγατρικές της Ελλάκτωρ, με την Motor Oil να έχει εξαγοράσει την δραστηριότητα στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Η ολοκλήρωση μιας συμφωνίας θα εξυπηρετήσει τους στόχους της Motor Oil για ενίσχυση παρουσίας στον ευρύτερο τομέα κυκλικής οικονομίας. Από την πλευρά της η Ελλάκτωρ, έχει ήδη «μαζέψει» ρευστότητα 700 εκατ. ευρώ μέσω της πώλησης του 25% της Άνεμος στην Motor Oil Renewable Energy (θυγατρική της Motor Oil, είχε προηγηθεί το 2022 η πώληση αρχικά του 75%), της ΑΚΤΩΡ στην Intrakat, από την οποία η Ελλάκτωρ ενίσχυσε το ταμείο της με 110,8 εκατ. ευρώ (επιπλέον 114 εκατ. καταβάλλονται σταδιακά από την Intrakat ως αποπληρωμή ενδοομιλικού δανεισμού της ΑΚΤΩΡ) και του Smart Park στην Fourlis (εισπράττοντας 93 εκατ. ευρώ). Προφανώς, η ταμειακή θέση θα ενισχυθεί περαιτέρω εάν ολοκληρωθεί ένα deal για την Ηλέκτωρ. Άλλωστε, η προσεχής Γ.Σ. της Ελλάκτωρ που θα διεξαχθεί στις 31 Μαΐου καλείται να αποφασίσει, μεταξύ άλλων, για την πρώτη διανομή στους μετόχους, μετά από 13 χρόνια. Η πρόταση αφορά στην επιστροφή κεφαλαίου συνολικού ύψους 174 εκατ. ευρώ ή 0,50 ευρώ ανά μετοχή, ενώ αποτελεί τη μεγαλύτερη διανομή που έχει δοθεί τα τελευταία 25 χρόνια από την εταιρεία.

Ο όμιλος έχει ως «ισχυρό χαρτί» τον τομέα Παραχωρήσεων, από τον οποίον αναμένει έσοδα περίπου 1 δισ. ευρώ τα προσεχή έτη και στην διάρκεια ζωής των εν λόγω assets. Με την πώληση της δραστηριότητας στον τομέα Περιβάλλοντος (Ηλέκτωρ), ο όμιλος μένει με παρουσία σε real estate (μέσω της REDS που προωθεί επενδύσεις 350 εκατ. ευρώ και οδεύει εκτός ΧΑ) και τις Παραχωρήσεις (ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις), όπου έχει «πλούσιο χαρτοφυλάκιο», αν και ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο η σύμβαση της Αττικής Οδού. Μένει, βέβαια, να φανεί πώς θα εξελιχθεί προσεχώς η στρατηγική του ομίλου, δηλαδή ποιες δράσεις θα κρατήσει και αν επιδιώξει επέκταση σε κάποια άλλη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέα δεδομένα – Ο τουρισμός και οι αντιδράσεις - Το Πάρκο Φυλής

gazzetta
gazzetta reader insider insider