Κλονίστηκε η Wall Street από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κλονίστηκε η Wall Street από τα στοιχεία για τον πληθωρισμό
Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ ήταν υψηλότερος τον Μάρτιο από ό,τι αναμενόταν και αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από την Wall Street, με τους τρεις δείκτες να ολοκληρώνουν τη συνεδρίαση με απώλειες περίπου 1%.

Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ ήταν υψηλότερος τον Μάρτιο από ό,τι αναμενόταν και αυτό δεν πέρασε απαρατήρητο από την Wall Street, με τους τρεις δείκτες να ολοκληρώνουν τη συνεδρίαση με απώλειες περίπου 1%. Η έκπληξη προήλθε τόσο από τον βασικό δείκτη, όσο και από τον δομικό και εγείρει αμφιβολίες για τη δυνατότητα της Federal Reserve να μειώσει τα επιτόκια τρεις φορές φέτος, όπως αναμένουν οι επενδυτές.

Τις ίδιες ανησυχίες με την αγορά φαίνεται να μοιράζονται και οι ίδιοι οι αξιωματούχοι της Fed καθώς τα πρακτικά της συνεδρίασης του Μαρτίου που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα, φανέρωσαν την αβεβαιότητά τους γύρω από το πόσο πειστική είναι η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 422 μονάδες ή 1,1% στις 38.461 μονάδες, ενώ ο διευρυμένος S&P 500 έχασε 0,95% ή 49 μονάδες, στις 5.160 μονάδες. O τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε στις 16.170 μονάδες διολισθαίνοντας κατά 0,84% ή κατά 136 μονάδες.

Αναλυτικότερα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI), αυξήθηκε 0,4% σε μηνιαία βάση και 3,5% ετησίως, ενώ οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones είχαν προβλέψει ότι ο πληθωρισμός θα αυξανόταν 0,3% και 3,4% σε ετήσια βάση. Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκε κατά 0,4% σε μηνιαία και κατά 3,8% σε ετήσια βάση. Τα νέα στοιχεία ακολουθούν τα επίσης υψηλότερα από τα αναμενόμενα του προηγούμενου διμήνου: οι τιμές καταναλωτή είχαν αυξηθεί κατά 3,2% σε ετήσια βάση τον Φεβρουάριο και 3,1% τον Ιανουάριο.

Η μέτρηση του Μαρτίου για τον δείκτη τιμών καταναλωτή που αυξήθηκε περισσότερο από ό,τι είχαν προβλέψει οι οικονομολόγοι, υποδηλώνει ότι ο πληθωρισμός επιμένει και ανατρέπει τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Federal Reserve. Σύμφωνα με το FedWatch Tool της CME, η πιθανότητα να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια της Fed τον Ιούνιο κυμαίνεται πλέον στο 46%.

Ο οικονομολόγος και πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λόρενς Σάμερς προειδοποιεί πάντως πως «πρέπει να ληφθεί σοβαρά η πιθανότητα η επόμενη κίνηση στα επιτόκια να είναι ανοδική αντί για καθοδική».

Στο μέτωπο των επιχειρήσεων, η Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) ανακοίνωσε έσοδα 195,2 δισ. δολάρια Ταϊβάν με αύξηση 34,3% σε ετήσια βάση, καθώς σημείωσε τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από τον Νοέμβριο του 2022.

Βουτιά άνω του 8% έκανε η μετοχή της Trump Media, οδηγώντας την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας κάτω από τα 5 δισ. δολάρια. Η μετοχή έκλεισε στα 34,26 δολάρια, πολύ κάτω από τα 70,90 δολάρια -το επίπεδο που άνοιξε στις 26 Μαρτίου, την πρώτη της ημέρα ως εισηγμένη εταιρεία.

Σε περιοχή διόρθωσης μπήκε ο κολοσσός των τσιπ Nvidia, με τη μετοχή της να έχει υποχωρήσει 10% από το πιο πρόσφατο ιστορικό υψηλό κλείσιμο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο πληθωρισμός απομάκρυνε τον χρυσό από το ρεκόρ του

Πετρέλαιο: Ανοδική αντίδραση στα σενάρια ιρανικού χτυπήματος στο Ισραήλ

gazzetta
gazzetta reader insider insider