Πρακτικά της Fed: Υπήρχε ανησυχία για τον πληθωρισμό στη συνεδρίαση του Μαρτίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρακτικά της Fed: Υπήρχε ανησυχία για τον πληθωρισμό στη συνεδρίαση του Μαρτίου
Την ανησυχία πως ο πληθωρισμός δεν κινείται προς τα κάτω αρκετά γρήγορα, εξέφρασαν οι αξιωματούχοι της Fed στο πλαίσιο της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής του Μαρτίου, όπως αποκαλύπτουν τα πρακτικά που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα

Την ανησυχία πως ο πληθωρισμός δεν κινείται προς τα κάτω αρκετά γρήγορα, εξέφρασαν οι αξιωματούχοι της Fed στο πλαίσιο της συνεδρίασης νομισματικής πολιτικής του Μαρτίου, όπως αποκαλύπτουν τα πρακτικά που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξακολουθούν να αναμένουν μείωση των επιτοκίων κάποια στιγμή φέτος.

Σε εκείνη τη συνεδρίαση του Μαρτίου, οπότε η επιτροπή χάραξης πολιτικής (FOMC) είχε ψηφίσει υπέρ της διατήρησης του βραχυπρόθεσμου κόστους δανεισμού στο εύρος του 5,25 - 5,5%, οι αξιωματούχοι είχαν εκφράσει επίσης αμφιβολία ότι ο πληθωρισμός, παρότι υποχωρεί, το κάνει με πειστικό τρόπο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για τον αμερικανικό πληθωρισμό Μαρτίου που έδειξαν ότι διαμορφώθηκε ελαφρώς υψηλότερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις.

Στην ανακοίνωση που είχαν εκδώσει μετά τη συνεδρίαση του Μαρτίου, τα μέλη της FOMC συμφώνησαν να διατηρήσουν τη διατύπωση ότι δεν θα μειώσουν τα επιτόκια μέχρις ότου αποκτήσουν μεγαλύτερη σιγουρά πως ο πληθωρισμός είναι σε σταθερή πορεία προς τον στόχο του 2%.

«Οι συμμετέχοντες σημείωσαν γενικά την αβεβαιότητα τους σχετικά με την επιμονή του υψηλού πληθωρισμού και εξέφρασαν την άποψη ότι τα πρόσφατα στοιχεία δεν τόνωσαν την εμπιστοσύνη τους στο ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%», αναφέρουν τα πρακτικά.

Σε μια συζήτηση για τον πληθωρισμό που κατέληξε να είναι μακρά, οι αξιωματούχοι επικαλέστηκαν τη γεωπολιτική αναταραχή και την αύξηση των τιμών της ενέργειας ως κινδύνους για την ώθηση του πληθωρισμού υψηλότερα. Ανέφεραν επίσης την πιθανότητα η χαλαρότερη πολιτική να εντείνει τις πιέσεις στις τιμές. Από την άλλη, αναφέρθηκαν στην πιο ισορροπημένη αγορά εργασίας, στη βελτιωμένη τεχνολογία σε συνδυασμό με την οικονομική αδυναμία στην Κίνα και στην ολοένα επιδεινούμενη αγορά εμπορικών ακινήτων.

Συζήτησαν επίσης υψηλότερες από τις αναμενόμενες τιμές πληθωρισμού τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ είπε ότι είναι πιθανό τα νούμερα των δύο μηνών να προκλήθηκαν από εποχιακά ζητήματα, αν και πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να το πει κανείς σε αυτό το σημείο. Στη συνεδρίαση υπήρχαν μέλη που διαφώνησαν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider