Deutsche Bank: Ο Μάρτιος κόστισε στο Χρηματιστήριο τον «αέρα» υπεραπόδοσης

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Deutsche Bank: Ο Μάρτιος κόστισε στο Χρηματιστήριο τον «αέρα» υπεραπόδοσης
Ο Μάρτιος κόστισε σημαντικά για το Χρηματιστήριο Αθηνών που βυθίστηκε στις τελευταίες θέσεις σε επίπεδο αποδόσεων, «σπάζοντας» μάλιστα το σερί τεσσάρων διαδοχικών θετικών κλεισιμάτων σε επίπεδο μήνα.

Στην ένατη θέση (σε όρους τοπικού νομίσματος) και στην ενδέκατη (σε όρους δολαρίου) έχει κατρακυλήσει το Χρηματιστήριο Αθηνών από τις αρχές του έτους σε σύγκριση με τα 38 assets (μετοχές, ομόλογα και εμπορεύματα) που εξετάζει η Deutsche Bank, ενώ στην κορυφή βρίσκονται ο Nikkei και το πετρέλαιο.

Αναλυτικότερα, το Χρηματιστήριο, σε επίπεδο μετοχικών αγορών, έχει καταγράψει άνοδο 10,2%, από τις αρχές του έτους, με τον Nikkei στο +21,4%, και τον FTSE MIB στο +15,1% να ξεχωρίζουν. Η εγχώρια αγορά εξαιτίας ενός αρνητικού, σε αποδόσεις, Μαρτίου, έχει απολέσει τον «αέρα» υπεραπόδοσης, καθώς ο DAX την προσπέρασε, με άνοδο 10,4% για φέτος, ο IBEX 35 επίσης (10,6%), όπως και ο S&P 500 (10,6%), με τον Nasdaq (9,3%) και τον Stoxx 600 να κλείνουν σημαντικά την ψαλίδα.

Ο Μάρτιος λοιπόν, κόστισε σημαντικά για το Χρηματιστήριο Αθηνών που βυθίστηκε στις τελευταίες θέσεις σε επίπεδο αποδόσεων, «σπάζοντας» μάλιστα το σερί τεσσάρων διαδοχικών θετικών κλεισιμάτων σε μηνιαίο επίπεδο. Από την άλλη, ο IBEX 35 βρέθηκε στην κορυφή τον Μάρτιο, με τον ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη να τον ακολουθεί κατά πόδας, τη στιγμή που ο εγχώριος τραπεζικός δείκτης διόρθωσε κατά 4,25%.

Όπως επισημαίνει η Deutsche Bank, το πρώτο τρίμηνο ήταν ιδαίτερα ισχυρό σε επίπεδο αποδόσεων για τα περιουσιακά στοιχεία υψηλότερου ρίσκου, με αρκετούς δείκτες να φθάνουν σε ιστορικά υψηλά.

«Οδηγός» για τις αγορές ήταν οι ελπίδες που συνεχίζουν να καλλιεργούνται για μια ήπια προσγείωση της οικονομίας («soft landing»), μαζί με τη συνεχιζόμενη αισιοδοξία γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη. Πράγματι, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο άνω του 10% στο πρώτο τρίμηνο, σηματοδοτώντας έτσι για πρώτη φορά για πάνω από μια δεκαετία, διαδοχικά κέρδη που φτάνουν σε διψήφια επίπεδα. Παράλληλα, έχει σπάσει ακόμη ένα ρεκόρ που κρατούσε από το 1971, καθώς έχει καταγράψει 16 στα 18 θετικά εβδομαδιαία κλεισίματα.

Εν τω μεταξύ, στην Ιαπωνία, ο Nikkei κατέγραψε την ισχυρότερη επίδοσή του από το δεύτερο τρίμηνο του 2009, «σπάζοντας» το προηγούμενο υψηλό που κατείχε από το 1989. Ωστόσο, παρόλο που τα περιουσιακά στοιχεία υψηλότερου ρίσκου τα πήγε αρκετά καλά, τα ομόλογα παρουσίασαν ασθενέστερες αποδόσεις, καθώς ο πιο επίμονος πληθωρισμός και η δυναμική της οικονομίας οδήγησαν τους traders να τιμολογήσουν πιο ήπιες μειώσεις επιτοκίων.

Παράλληλα, η υψηλότερη δυναμική της παγκόσμιας οικονομίας αποτέλεσε «οδηγό» και το πετρέλαιο, που ενισχύθηκε σημαντικά και τους τρεις μήνες του πρώτου τριμήνου, με το Brent στο 13,6% και το αμερικανικό αργό στο 16,1%.

Επιπλέον, με τον πληθωρισμό να εκπλήσσει με την ανοδική του δυναμική, αλλά με τη Fed να εξακολουθεί να δείχνει προς το δρόμο των μειώσεων των επιτοκίων για φέτος, τα πολύτιμα μέταλλα κατέγραψαν επίσης ένα ισχυρό τρίμηνο. Ο χρυσός σημείωσε άνοδο 8,1% και το ασήμι 4,9%, ενώ ο πρώτος ενισχύθηκε κατά 9,1% μόνο τον Μάρτιο, σημειώνοντας την ισχυρότερη μηνιαία επίδοσή του, από τον Ιούλιο του 2020.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider