Νέο ρεκόρ στην Wall Street με υπεραπόδοση της τεχνολογίας - Εκτόξευση 48,3% για Reddit

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο ρεκόρ στην Wall Street με υπεραπόδοση της τεχνολογίας - Εκτόξευση 48,3% για Reddit
Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,68% στις 39.781 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 0,32% στις 5.241 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,20% στις 16.401 μονάδες.

Φρέσκο ιστορικό υψηλό καταγράφηκε στην Wall Street την Πέμπτη με τις μετοχές της τεχνολογίας να ηγούνται του ράλι, προσθέτοντας στα χθεσινά κέρδη που επιτεύχθηκαν με «αέρα» Fed - Πάουελ, τροφοδοτώντας τους κύριους χρηματιστηριακούς δείκτες σε νέα ρεκόρ. Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,68% στις 39.781 μονάδες, ο S&P 500 κέρδισε 0,32% στις 5.241 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,20% στις 16.401 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Micron Technology εκτινάχθηκε 16% στην καλύτερη μέρα της από τον Δεκέμβριο του 2011, ενώ Nvidia και Intel κέρδισαν πάνω από 1%, με την ΤSMC μάλιστα να ανεβαίνει 2,5%. Marvell και ETF VanEck Semiconductor επιδόθηκαν σε ράλι 3%, ενώ ξεχώρισε και η Broadcom που αναρριχήθηκε κατά 6%.

Στους μεγάλους παίκτες, Meta, Microsoft και Amazon κέρδισαν σχεδόν 1%, ενώ η Apple ήταν ο αρνητικός πρωταγωνιστής που κατρακύλησε 4,13% χάνοντας 115 δισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση, αφού το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατέθεσε μήνυση εναντίον της για μονοπώλιο στα iPhone. Έκπληξη ήταν η Reddit που έκανε το ντεμπούτο της στα ταμπλό, με την μετοχή της να σκαρφαλώνει 48,3% μετά την IPO.

«Οι άνθρωποι αγαπούν τη Fed αυτή τη στιγμή και πιστεύουν ότι οι περικοπές έρχονται», δήλωσε ο Τζέι Γουντς, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Freedom Capital Markets. «Είμαστε σε καλό σημείο και η αγορά πιστεύει στην ομαλή προσγείωση. Ό,τι λέει η Fed ακούγεται σαν μουσική στα αυτιά της αγοράς» πρόσθεσε.

Τα βασικά επιτόκια της Fed παραμένουν σε υψηλά δύο δεκαετιών, με το εύρος να κυμαίνεται μεταξύ 5,25% - 5,5%, όπως είχαν διαμορφωθεί από τον περασμένο Ιούλιο κατά τον τελευταίο κύκλο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής, όμως οι επενδυτές καλωσόρισαν την διατήρηση του «πλάνου» για τρεις μειώσεις μέσα στο 2024, αρχής γενομένης από τον προσεχή Ιούνιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι αξιωματούχοι της Fed προσανατολίζονται σε τρεις μειώσεις επιτοκίων μέσα στο 2024, όπως «μαρτυρά» το dot plot της Fed, που καταρτίζεται με βάση τους 19 αξιωματούχους που αποτελούν την Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής. Ακολούθως, το 2025 αναμένονται ακόμα τρεις μειώσεις στα επιτόκια - μία λιγότερη συγκριτικά με την προηγούμενη εκτίμηση- και ακόμα τρεις μειώσεις το 2026. Στόχος το βασικό επιτόκιο να διαμορφωθεί περίπου στο 2,6%, γεγονός που απαιτεί ακόμα δύο μειώσεις μετά το 2026.

Εμπορεύματα

Ο χρυσός υποχώρησε ελαφρώς την Πέμπτη, επιδιδόμενος ωστόσο σε νέα ξέφρενη άνοδο αφού ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024, εκτός απροόπτου. Στην αγορά σποτ, ο χρυσός διολίσθησε 0,22% στα 2.181,23 δολάρια ανά ουγγιά, αφού έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 2.222,39 δολαρίων νωρίτερα στη συνεδρίαση. Τα futures του χρυσού στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν 0,4% στα 2.169,20 δολάρια. Το ασήμι κατρακύλησε 3,7% στα 24,66 δολάρια ανά ουγγιά, η πλατίνα απώλεσε 0,1% στα 906,15 δολάρια και το παλλάδιο αποδυναμώθηκε 2,5% στα 996,00 δολάρια.

Με απώλειες ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της Πέμπτης το πετρέλαιο, καθώς η μειωμένη ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ και το διαφαινόμενο προσχέδιο ψηφίσματος των Ηνωμένων Εθνών για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα άσκησαν καθοδικές πιέσεις στον «μαύρο χρυσό». Ειδικότερα, το αμερικανικό αργό WTI παράδοσης Μαΐου υποχώρησε 0,3%, στα 81,07 δολάρια το βαρέλι, μετά από πτώση περίπου 1,8% στην προηγούμενη συνεδρίαση. Το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο Brent παράδοσης Μαΐου, απώλεσε 0,2%, στα 85,78 δολάρια το βαρέλι.

Mάκρο

Στα μακροοικονομικά της ημέρας, μικρή μείωση κατέγραψε την περασμένη εβδομάδα ο αριθμός των Αμερικανών που κατέθεσαν για πρώτη φορά αίτηση για παροχή επιδόματος ανεργίας, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν την Πέμπτη στη δημοσιότητα. Ταυτόχρονα, απρόσμενη αύξηση σημείωσαν και οι πωλήσεις υφιστάμενων σπιτιών στην Αμερική τον Φεβρουάριο παρά την αύξηση των τιμών. Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Μεσιτών οι ολοκληρωμένες πωλήσεις μονοκατοικιών, διαμερισμάτων και συνεταιρισμών αυξήθηκαν κατά 9,5% τον Ιανουάριο, αντικρούοντας τις προσδοκίες για πτώση 1,3% στη συναίνεση του Dow Jones. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Φεβρουάριο του 2023.

Χωρίς ουσιαστικές μεταβολές παρέμεινε τον Μάρτιο η επιχειρηματική δραστηριότητα των ΗΠΑ, αλλά με τις τιμές να παρουσιάζουν αυξήσεις σε όλο το φάσμα τους, υποδηλώνοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις ενδέχεται να διατηρηθούν αυξημένες. Ειδικότερα, ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης PMI της S&P Global, που παρακολουθεί τους κλάδους της μεταποίησης και των υπηρεσιών, εμφάνισε οριακή υποχώρηση στο 52,2 από το 52,5 του Φεβρουαρίου, παραμένοντας σε περιοχή ανάπτυξης της οικονομίας. Στα επιμέρους στοιχεία της μέτρησης, οι νέες παραγγελίες που έλαβαν ιδιωτικές επιχειρήσεις υποχώρησαν στο 52,1 από 52,3 τον Φεβρουάριο. Παράλληλα, ο δείκτης των τιμών που καταβλήθηκαν για τις εισροές αυξήθηκε σε υψηλό εξαμήνου στο 58,9 από το 55,5 τον Φεβρουάριο, με τον δείκτη των τιμών παραγωγού να αυξάνεται στο 56,8, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2023, μετά το 54,1 του Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νέο ιστορικό ρεκόρ στις ευρωαγορές - Ξεχώρισε και ο βρετανικός FTSE 100

Ποια blue chips έστειλαν υψηλότερα το Χρηματιστήριο

Το streaming απογείωσε τη μουσική: Άλμα 10,2% στον παγκόσμιο τζίρο - Στα 28,6 δισ. δολάρια

gazzetta
gazzetta reader insider insider