Χρυσός: Διόρθωση μετά το «φλερτ» με νέο ιστορικό ρεκόρ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρυσός: Διόρθωση μετά το «φλερτ» με νέο ιστορικό ρεκόρ
Οι τιμές του χρυσού τείνουν να κινούνται σε αντίθετα σε σχέση με τα επιτόκια.

Ο χρυσός υποχώρησε ελαφρώς την Πέμπτη, επιδιδόμενος ωστόσο σε νέα ξέφρενη άνοδο αφού ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024, εκτός απροόπτου.

Στην αγορά σποτ, ο χρυσός διολίσθησε 0,22% στα 2.181,23 δολάρια ανά ουγγιά, αφού έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 2.222,39 δολαρίων νωρίτερα στη συνεδρίαση. Τα futures του χρυσού στις ΗΠΑ ενισχύθηκαν 0,4% στα 2.169,20 δολάρια. Το ασήμι κατρακύλησε 3,7% στα 24,66 δολάρια ανά ουγγιά, η πλατίνα απώλεσε 0,1% στα 906,15 δολάρια και το παλλάδιο αποδυναμώθηκε 2,5% στα 996,00 δολάρια.

«Οι αγοραστικές ορέξεις κατά τη διάρκεια της νύχτας φαίνεται να έχουν εξαντληθεί και οι τιμές του χρυσού διορθώνονται, εν μέσω εικασιών για περισσότερες μειώσεις επιτοκίων για το 2024», δήλωσε ο Ντάνιελ Γκάλι, αναλυτής εμπορευμάτων στην TD Securities. Οι traders δίνουν τώρα πιθανότητα 70% ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο, από 65% πριν από την απόφαση για τα επιτόκια.

«Ο χρυσός εξακολουθεί να είναι μια από τις αγαπημένες μας συναλλαγές για το 2024 ως ελκυστικό χαρτοφυλάκιο για επενδυτές μετοχών», ανέφερε η BofA. «Η διάθεση στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού είναι πολύ ανοδική. Έτσι, τα hedge funds ή οποιοιδήποτε άλλοι traders αγοράζουν σε υψηλότερες τιμές», εκτιμά ο αναλυτής της Julius Baer, Κάρστεν Μένκε.

Πάντως, όπως έγραψε νωρίτερα το insider.gr, υπάρχει περιθώριο να δούμε και συνέχεια καθώς οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να αγοράζουν το πολύτιμο μέταλλο σε ποσότητες ρεκόρ. Οι τιμές θα μπορούσαν να φτάσουν στα 2.300 δολάρια ανά ουγγιά το δεύτερο εξάμηνο του 2024, ειδικά εν μέσω προσδοκιών ότι η Fed στο ίδιο διάστημα θα μειώσει τα επιτόκια της, δήλωσε στο CNBC ο Aakash Doshi, επικεφαλής έρευνας εμπορευμάτων στη Βόρεια Αμερική της Citi.

Οι τιμές του χρυσού τείνουν να κινούνται σε αντίθετα σε σχέση με τα επιτόκια. Καθώς τα επιτόκια πέφτουν, ο χρυσός γίνεται πιο ελκυστικός σε σύγκριση με τα περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος - όπως τα ομόλογα - τα οποία θα είχαν χαμηλότερες αποδόσεις σε ένα περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων. Η συμβουλευτική επενδύσεων Macquarie, έχει επίσης προβλέψει ότι οι τιμές του χρυσού θα σημειώσουν νέα υψηλά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Αν και αναγνώρισαν ότι οι άμεσες αγορές χρυσού έχουν αυξήσει τις τιμές, οι αναλυτές της Macquarie απέδωσαν την πρόσφατη άνοδο των 100 δολαρίων στις τιμές σε «σημαντικές αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Austriacard: Εκτίναξη 220,9% στα καθαρά κέρδη το 2023 - Πρόταση για μέρισμα 0,10 ευρώ/μετοχή

ΗΠΑ: Η διακοπή της χρηματοδότησης της UNRWA περιλαμβάνεται στον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό

ΕΕ: Συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και αξιοποίηση των ρωσικών assets ζητά ο Ζελένσκι

gazzetta
gazzetta reader insider insider