Νέα μήνυση των ΗΠΑ κατά Apple - Απώλειες για τη μετοχή της

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα μήνυση των ΗΠΑ κατά Apple - Απώλειες για τη μετοχή της
Μήνυση κατά της Apple κατέθεσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, κατηγορώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας στον κόσμο ότι παραβιάζει τους αντιμονοπωλιακούς νόμους και εμποδίζει τους αντιπάλους της να έχουν πρόσβαση σε χαρακτηριστικά υλικού και λογισμικού του iPhone της.

Μήνυση κατά της Apple κατέθεσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, κατηγορώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας στον κόσμο ότι παραβιάζει τους αντιμονοπωλιακούς νόμους και εμποδίζει τους αντιπάλους της να έχουν πρόσβαση σε χαρακτηριστικά υλικού και λογισμικού του iPhone της. «Κάθε βήμα στην πορεία της Apple έχτιζε και ενίσχυε το μονοπώλιο των smartphones της», αναφέρεται στην μήνυση που κατατέθηκε στην Περιφέρεια του Νιου Τζέρσεϊ με τη μετοχή της Apple να διολισθαίνει 4,3%.

Παράλληλα, οι επικριτές της Apple θεωρούν πως η εταιρεία, με την προσέγγιση «walled-garden» στο υλικό και το λογισμικό της, ελέγχει αυστηρά τον τρόπο με τον οποίο τρίτες εταιρείες τεχνολογίας μπορούν να αλληλεπιδρούν με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες του κολοσσού. Η Apple επιτρέπει στους κατόχους των iPhone να στέλνουν φωτογραφίες και βίντεο υψηλής ποιότητας μεταξύ τους χωρίς κανένα πρόβλημα, αλλά τα μηνύματα πολυμέσων σε τηλέφωνα Android είναι πιο αργά.

Επίσης, η εταιρεία διατηρεί μια μεγάλη προμήθεια 30% στις περισσότερες πωλήσεις μέσω του καταστήματος εφαρμογών της –ένα συχνό παράπονο από εταιρείες που προσπαθούν να πουλήσουν συνδρομές, λέγοντας ότι το τεράστιο μερίδιο της εταιρείας στην αγορά των smartphones τις αναγκάζει να πληρώνουν, όπως υποστηρίζουν, μια αδικαιολόγητα υψηλή προμήθεια. Η εταιρεία, πάντως, στα τέλη του περασμένου έτους συμφώνησε να βελτιώσει το πρότυπο ποιότητας που χρησιμοποιεί για την αλληλεπίδραση με τηλέφωνα Android μέσω γραπτών μηνυμάτων.

Η αγωγή κλιμακώνει τους αντιμονοπωλιακούς αγώνες της κυβέρνησης Μπάιντεν εναντίον των περισσότερων από τους μεγαλύτερους τεχνολογικούς κολοσσούς των ΗΠΑ. Το υπουργείο Δικαιοσύνης κατέθεσε ήδη μήνυση σε βάρος της Google (θυγατρική της Alphabet) για μονοπώλιο, ενώ η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου άσκησε αντίστοιχες αγωγές κατά των Meta και Amazon.

Αυτή είναι η τρίτη φορά που το Υπουργείο Δικαιοσύνης μηνύει την Apple για αντιμονοπωλιακές παραβιάσεις τα τελευταία 14 χρόνια. Η μήνυση έρχεται, μάλιστα, καθώς η Apple βρίσκεται υπό αυξανόμενο έλεγχο στην Ευρώπη για υποτιθέμενη αντιανταγωνιστική συμπεριφορά. Στην εταιρεία επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 1,8 δισ. ευρώ αυτόν τον μήνα επειδή απέκλεισε τους ανταγωνιστές της στο streaming μουσικής από το να προσφέρουν φθηνότερες προσφορές. Η Apple άσκησε έφεση κατά του προστίμου και δήλωσε ότι οι ρυθμιστικές αρχές απέτυχαν να αποκαλύψουν οποιαδήποτε «αξιόπιστη απόδειξη για βλάβη των καταναλωτών».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Costa Navarino παρουσιάζει μια συλλογή πολυτελών κατοικιών προς ενοικίαση

Η AVIN αναδεικνύει την ποιότητα των καυσίμων μέσα από τη νέα τηλεοπτική καμπάνια

Nέο ράλι στην Wall Street: Ολοταχώς για «φρέσκα» ιστορικά υψηλά

gazzetta
gazzetta reader insider insider