Wall Street: Νέo ιστορικό υψηλό για S&P 500 και ράλι του Nasdaq με «γκάζι» από Πάουελ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Νέo ιστορικό υψηλό για S&P 500 και ράλι του Nasdaq με «γκάζι» από Πάουελ
Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,34% στις 38.791 μονάδες, ο S&P 500 έκανε άλμα 1,03% στις 5.157 μονάδες και ο Nasdaq ισχυροποιήθηκε 1,51% στις 16.273 μονάδες.

Νέο ρεκόρ όλων των εποχών πέτυχε ο S&P 500 και ο Nasdaq σημείωσε ράλι στην Wall Street την Πέμπτη, καθώς οι ελπίδες των επενδυτών για μειώσεις επιτοκίων μετά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού αναπτερώθηκαν και από τις σημερινές δηλώσεις του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ενώ σε συνδυασμό με τα τεχνολογικά κέρδη το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης οδηγείται σε μια εβδομάδα με θετικό πρόσημο.

Ειδικότερα, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,34% στις 38.791 μονάδες, ο S&P 500 έκανε άλμα 1,03% στις 5.157 μονάδες και ο Nasdaq ισχυροποιήθηκε 1,51% στις 16.273 μονάδες. Οι μετοχές της τεχνολογίας και των υπηρεσιών επικοινωνίας οδήγησαν τον S&P 500 στο νέο ιστορικό υψηλό, ενώ η Intel είχε την καλύτερη επίδοση στον Dow με κέρδη άνω του 3%, ενώ η μετοχή της Nvidia με άνοδο άνω του 4%, ανεβάζει τα εβδομαδιαία κέρδη της μέχρι στιγμής πέριξ του 8%.

Παραμένοντας στο ταμπλό, η μετοχή της Victoria's Secret κατρακύλησε 29% μετά την ανακοίνωση μέτριων αποτελεσμάτων τριμήνου και το απογοητευτικό guidance. Από την άλλη πλευρά, η μετοχή της Novo Nordisk εκτινάχθηκε άνω του 8% λόγω των θετικών αποτελεσμάτων των δοκιμών για μια θεραπεία κατά της παχυσαρκίας. Παράλληλα, η μετοχή της περιφερειακής τράπεζας New York Community Bancorp ενισχύθηκε κατά 5% μετά την χθεσινή κατακρήμνισή της και στον μετέπειτα απόηχο αύξησης κεφαλαίου ύψους 1 δισ. δολαρίων.

Η αισιοδοξία των επενδυτών ενισχύθηκε αφού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναθεώρησε επί τα βελτίω τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη την Πέμπτη, διατηρώντας επίσης αμετάβλητα τα βασικά της επιτόκια. Αυτό μπορεί να εκληφθεί ως θετικό μήνυμα στο διεθνές μέτωπο του πληθωρισμού, εκτιμούν οι αναλυτές προσθέτοντας πως οι δηλώσεις της προέδρου, Κριστίν Λαγκάρντ για μείωση του κόστους δανεισμού με ορίζοντα τον Ιούνιο εντείνουν το ευχάριστο κλίμα στις αγορές.

«Εάν η οικονομία κάνει τα αναμενόμενα, πιστεύουμε ότι η προσεκτική άρση της περιοριστικής στάσης της πολιτικής θα ξεκινήσει κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους» διαβεβαίωσε ο επικεφαλής της Fed, ενώ εμφανίστηκε έκπληκτος που οι ΗΠΑ κατάφεραν να μειώσουν τον πληθωρισμό τόσο γρήγορα χωρίς να υπάρξει μεγάλη αύξηση της ανεργίας. «Αυτό είναι απλά ένα υπέροχο αποτέλεσμα. Αυτό είναι απλώς μια έκπληξη. Δεν είναι συνεπές με το υπάρχον ιστορικό, αλλά είναι ένα πραγματικά θετικό πράγμα», εξήγησε, συμπληρώνοντας πως η ανθεκτικότητα της απασχόλησης δεν σημαίνει ότι τα υψηλότερα επιτόκια είναι κάτι «εύκολο» για την οικονομία των ΗΠΑ. «Τα υψηλά επιτόκια δυσκολεύουν τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους. Είναι το εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να μειώσουμε τον πληθωρισμό. Η δουλειά της Fed είναι να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των τιμών και αυτό κάνουμε. Η οικονομία αναπτύσσεται με υγιή, βιώσιμο, σταθερό, ισχυρό ρυθμό. Είμαστε σε ένα υγιές σημείο και η Fed θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της για να το διατηρήσει έτσι» εξήγησε χαρακτηριστικά.

«Πιστεύουμε ότι το επιτόκιό μας έχει φτάσει πιθανότατα στην κορύφωσή του γι’ αυτόν τον κύκλο σύσφιξης. Η πρόοδος προς τον στόχο 2% για τον πληθωρισμό δεν είναι εξασφαλισμένη», τόνισε χτες, επισημαίνοντας πως οι τιμές έχουν υποχωρήσει σημαντικά μετά την άνοδο σε υψηλά 40 ετών το 2022, αλλά επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα χρειάζεται μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι οι πιέσεις θα συνεχίσουν να κινούνται χαμηλότερα, προτού μειωθούν τα επιτόκια.

Μάκρο

Στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη μέτρηση διαμορφώθηκαν οι αρχικές αιτήσεις για παροχή επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Αναλυτικότερα, ο αριθμός των Αμερικανών που κατέθεσε αίτηση για παροχή επιδόματος ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα ανήλθε στις 217.000 αιτήσεις, τη στιγμή που αναλυτές σε έρευνα της Wall Street Journal ανέμεναν μικρή μείωση στις 215.000 αιτήσεις. Ο κινητός μέσος όρος τεσσάρων εβδομάδων παρέμεινε χωρίς ουσιαστικές μεταβολές, στις 212.250 αιτήσεις λήψης επιδόματος από τις 213.000.

Κατά 5,1% διευρύνθηκε το έλλειμμα διεθνούς εμπορίου των ΗΠΑ τον Ιανουάριο και ανήλθε στα 67,4 δισ. δολάρια, σύμφωνα με ανακοίνωση την Πέμπτη του υπουργείου Εμπορίου. Η διεύρυνση ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη και μάλιστα πρόκειται για το μεγαλύτερο έλλειμμα από τον περασμένο Απρίλιο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal είχαν προβλέψει ότι το έλλειμμα θα διευρυνόταν σε εποχικά προσαρμοσμένα 63,4 δισ. δολάρια, από την αρχική εκτίμηση για έλλειμμα 62,2 δισ. τον Ιούνιο.

Εμπορεύματα

Με σπασμένα τα φρένα συνεχίζει την ανοδική πορεία του ο χρυσός, καθώς την Πέμπτη πέτυχε φρέσκο ιστορικό υψηλό - το 6ο κατά σειρά- «πατώντας» και πάνω από το φράγμα των 2.165 δολαρίων, εν μέσω της επενδυτικής αισιοδοξίας πως η αντίστροφη μέτρηση για τη μείωση των επιτοκίων έχει ξεκινήσει για τα καλά, σε συνδυασμό με τις μαζικές αγορές του πολύτιμου μετάλλου από τις κεντρικές τράπεζες που προσφεύγουν σε ασφαλή καταφύγια. Αναλυτικότερα, ο χρυσός παράδοσης Απριλίου ενισχύθηκε 0,3% στα 2.165,30 δολάρια η ουγγιά. Ο χρυσός έχει κερδίσει πάνω από 300 δολάρια από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Παράλληλα, το ασήμι σημείωσε άνοδο 1% στα 24,40 δολάρια, ενώ η πλατίνα ισχυροποιήθηκε 1,4% στα 919,85 δολάρια ανά ουγγιά. Τέλος, το παλλάδιο διολίσθησε 0,1% στα 1.040,76 δολάρια, μετά από άνοδο έως και 12% την Τετάρτη.

To πετρέλαιο... υποχώρησε την Πέμπτη, αδυνατώντας να διευρύνει τα χθεσινά του κέρδη. Υπό αυτό το πρίσμα, το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate παράδοσης Μαΐου απώλεσε 1%, στα 78,37 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Το αργό πετρέλαιο Brent παράδοσης Μαΐου, ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς, υποχώρησε 0,9%, στα 82,25 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Η βενζίνη παράδοσης Απριλίου διολίσθησε 0,5% στα 2,54 $ το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Απριλίου αποδυναμώθηκε 0,4% στα 2,6734 δολάρια το γαλόνι. Τέλος, το φυσικό αέριο παράδοσης Απριλίου διαπραγματεύθηκε στα 1,898 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, με απώλειες 1,6%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ευρωαγορές: Ιστορικό ρεκόρ για Stoxx 600

Ταρακούνησαν και φόβισαν το Χρηματιστήριο οι τράπεζες

S&P: Θετική εξέλιξη για το τραπεζικό σύστημα η αποεπένδυση του ΤΧΣ από την Πειραιώς

gazzetta
gazzetta reader insider insider