Πάουελ: Μας ξάφνιασε η χρεοκοπία των τραπεζών - Έκπληξη που μειώθηκε ο πληθωρισμός χωρίς να αυξηθεί η ανεργία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάουελ: Μας ξάφνιασε η χρεοκοπία των τραπεζών - Έκπληξη που μειώθηκε ο πληθωρισμός χωρίς να αυξηθεί η ανεργία
Ως ένα «πολύ σημαντικό πράγμα» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ τις χρεοκοπίες τραπεζών του περασμένου έτους, συμπεριλαμβανομένης της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank, μιλώντας σήμερα στο Κογκρέσο και συγκεκριμένα όταν κλήθηκε να περιγράψει ορισμένες από τις επιπτώσεις των υψηλών επιτοκίων.

«Εάν η οικονομία κάνει τα αναμενόμενα, πιστεύουμε ότι η προσεκτική άρση της περιοριστικής στάσης της πολιτικής θα ξεκινήσει κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους» δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Τζερόμ Πάουελ, που μιλά αυτή την ώρα στην Επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Εργαζόμαστε σκληρά για να αναπτύξουμε ένα νέο βιβλίο κανόνων για την εποπτεία, που θα περιλαμβάνει νωρίτερα, πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις» συμπλήρωσε.

Όταν κλήθηκε να περιγράψει ορισμένες από τις επιπτώσεις των υψηλών επιτοκίων, χαρακτήρισε ως ένα «πολύ σημαντικό πράγμα» τις χρεοκοπίες τραπεζών του περασμένου έτους, συμπεριλαμβανομένης της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank. Ο Πάουελ είπε πως αποτέλεσαν μία έκπληξη για εκείνον ενώ επισήμανε πως οι τραπεζικές εποπτικές αρχές και η Fed δεν πρόλαβαν το πρόβλημα. «Το γνωρίζαμε, αλλά μάλλον δεν το εκτιμούσαμε αρκετά» τόνισε.

Μια άλλη έκπληξη, είπε ο Πάουελ, ήταν ότι οι ΗΠΑ κατάφεραν να μειώσουν τον πληθωρισμό τόσο γρήγορα χωρίς να υπάρξει μεγάλη αύξηση της ανεργίας. «Αυτό είναι απλά ένα υπέροχο αποτέλεσμα. Αυτό είναι απλώς μια έκπληξη. Δεν είναι συνεπές με το υπάρχον ιστορικό, αλλά είναι ένα πραγματικά θετικό πράγμα», είπε ο Πάουελ.

Ο Πάουελ αναγνώρισε ότι η ανθεκτικότητα της απασχόλησης δεν σημαίνει ότι τα υψηλότερα επιτόκια είναι κάτι «εύκολο» για την οικονομία των ΗΠΑ. «Τα υψηλά επιτόκια δυσκολεύουν τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους. Είναι το εργαλείο που πρέπει να χρησιμοποιήσουμε για να μειώσουμε τον πληθωρισμό», είπε ο Πάουελ. «Η δουλειά της Fed είναι να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των τιμών και αυτό κάνουμε» πρόσθεσε.

«Η οικονομία αναπτύσσεται με υγιή, βιώσιμο, σταθερό, ισχυρό ρυθμό» επισήμανε. «Είμαστε σε ένα υγιές σημείο και η Fed θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της για να το διατηρήσει έτσι» είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider