ΗΠΑ: Σε χαμηλό πενταμήνου οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Σε χαμηλό πενταμήνου οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών
Οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν κατά 4,9% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τον μηνιαίο δείκτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από την Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR).

Πτώση σε χαμηλά πενταμήνου σημείωσαν οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο καθώς τα αυξανόμενα επιτόκια στεγαστικών δανείων ώθησαν τους αγοραστές να βγουν από την αγορά κατοικίας.

Οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών μειώθηκαν κατά 4,9% τον Ιανουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τον μηνιαίο δείκτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη από την Εθνική Ένωση Μεσιτών (NAR).

Οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών αντικατοπτρίζουν συναλλαγές όπου έχει υπογραφεί σύμβαση για πώληση ενός υπάρχοντος σπιτιού, αλλά η πώληση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Οι οικονομολόγοι το θεωρούν ως δείκτη της κατεύθυνσης των πωλήσεων υφιστάμενων κατοικιών τους επόμενους μήνες.

Η πτώση στις εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών ήταν η μεγαλύτερη από τον Αύγουστο του 2023, όταν μειώθηκαν κατά 5%.

Επιπλέον, ο ρυθμός πωλήσεων ήταν χαμηλότερος των προσδοκιών στη Wall Street. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι οι εκκρεμείς πωλήσεις κατοικιών θα αυξάνονταν κατά 1,5% τον Ιανουάριο.

Οι συναλλαγές μειώθηκαν κατά 8,8% από πέρυσι.

Όπως αναφέρει το Marketwatch, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων ξεκίνησαν την άνοδό τους στο 7% προς τα τέλη Ιανουαρίου, όταν η αγορά είδε ότι η Fed δεν θα μείωνε τα επιτόκια τον Μάρτιο.

Ακόμη και μικρές αυξήσεις στις τιμές μπορεί να επηρεάσουν το πόσο μπορούν κάποιοι αγοραστές να αντέξουν οικονομικά να αγοράσουν ένα σπίτι. Στο 7%, η μηνιαία πληρωμή για ένα σπίτι 400.000 δολαρίων θα ήταν περίπου 2.700 δολάρια και οι αγοραστές θα έπρεπε ενδεχομένως να κερδίζουν 108.440 δολάρια το χρόνο για να το αντέξουν οικονομικά.

Όσον αφορά το μέλλον, οι αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια παρουσιάζουν πτώση, καθώς τα επιτόκια στεγαστικών δανείων παραμένουν πάνω από 7% στα τέλη Φεβρουαρίου. Αυτό δείχνει ότι η δραστηριότητα πωλήσεων ενδέχεται να είναι σε κάμψη τους επόμενους μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δένδιας: Το νέο νομοσχέδιο για την καινοτομία στις ένοπλες δυνάμεις

Air France - KLM: Ζημιές 56 εκατ. ευρώ το δ' τρίμηνο - Ρεκόρ εσόδων το 2023

ΕΕ: Ανοίγει ο δρόμος για χρηματοδότηση 137 δισ. ευρώ στην Πολωνία

gazzetta
gazzetta reader insider insider