Η μετοχή της Amazon μπαίνει στον Dow Jones

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η μετοχή της Amazon μπαίνει στον Dow Jones
Η υπερδύναμη του online λιανεμπορίου θα προστεθεί στον Dow Jones Industrial Average τη Δευτέρα, αντικαθιστώντας την Walgreens Boots Alliance.

H Amazon.com θα ενταχθεί επιτέλους στην ομάδα των blue chips.

Η υπερδύναμη του online λιανεμπορίου θα προστεθεί στον Dow Jones Industrial Average τη Δευτέρα, αντικαθιστώντας την Walgreens Boots Alliance.

H S&P Dow Jones Indices, η οποία διαχειρίζεται τον δείκτη των 30 μετοχών, επισήμανε ότι οι αλλαγές προκλήθηκαν από το σπλιτ μετοχών 3 προς 1 της Walmart, το οποίο επίσης θα ισχύσει από την επόμενη εβδομάδα και αντικατοπτρίζουν την εξελικτική φύση της αμερικανικής οικονομίας.

Σε αντίθεση με τους S&P 500 και Nasdaq, ο Dow Jones σταθμίζεται με βάση τις τιμές των μετοχών και όχι την κεφαλαιοποίηση. Το σπλιτ της Walmart θα μειώσει τον συντελεστή στάθμισής της και αυτό του κλάδου βασικών καταναλωτικών ειδών στον δείκτη.

Ο Dow Jones υπολογίζεται με την πρόσθεση των τιμών των 30 μετοχών και τη διαίρεσή τους με έναν συντελεστή που λαμβάνει υπόψιν αλλαγές όπως τα σπλιτ μετοχών και οι προσθήκες σε δείκτες. Αυτό σημαίνει ότι εταιρείες με υψηλότερη τιμή μετοχής έχουν μεγαλύτερη επίδραση στις κινήσεις του δείκτη, ανεξάρτητα από τη συνολική χρηματιστηριακή αξία τους.

Ο Dow Jones είχε χαμηλότερη απόδοση σε σχέση με τους S&P 500 και Nasdaq τα τελευταία χρόνια, καθώς είναι λιγότερο προσανατολισμένος στις μετοχές τεχνολογίας. Ο δείκτης των blue-chip έχει σημειώσει άνοδο περίπου 50% την τελευταία 5ετία, ενώ στο ίδιο διάστημα ο S&P 500 έχει κερδίσει περισσότερο από 75% και ο Nasdaq έχει υπερδιπλασιαστεί σε αξία.

Η «θητεία» της Walgreen στον Dow ήταν σχετικά σύντομη. Προστέθηκε τον Ιούνιο του 2018, στη θέση της General Electric. Έκτοτε η μετοχή δοκιμάστηκε έντονα, χάνοντας πάνω από τα 2/3 της αξίας της, με αποτέλεσμα να βρεθεί στον «πάτο» του Dow Jones το 2019 και το 2023. Αντιμέτωπη με τη συρρίκνωση της ζήτησης για τεστ και εμβόλια Covid-19, η αλυσίδα φαρμακείων αγωνίζεται να αναπληρώσει τα χαμένα έσοδα. Τον περασμένο μήνα, μάλιστα, η Walgreens μείωσε το τριμηνιαίο μέρισμά της.

Η Amazon, από την άλλη πλευρά, έχει ξεχωρίσει με τη χρηματιστηριακή της επίδοση. Οι γενναίες δαπάνες στο διαδίκτο στη διάρκεια των εορτών συνέβαλαν στην επιτάχυνση της ανάκαμψης της εταιρείας από μια μεταπανδημική επιβράδυνση, ενώ, σύμφωνα με τη διοίκηση, το ενδιαφέρον για την τεχνητή νοημοσύνη οδηγεί σε υγιείς πωλήσεις στον βραχίονα cloud computing.

Η μετοχή της Amazon έχει σχεδόν διπλασιαστεί από την αρχή του 2023, χαρίζοντας στην εταιρεία κεφαλαιοποίηση άνω των 1,7 τρισ. δολαρίων. Μαζί με τις Boeing και Salesforce, η Amazon θα είναι μία από τις μετοχές του Dow που δεν καταβάλουν μέρισμα. Βάσει στάθμισης και επιρροής στον δείκτη, θα καταταχθεί 17η, ενώ η Walmart θα υποχωρήσει στην 26η θέση, από την 17η.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«I'm lovin' it»: Τα McDonald’s είναι και πάλι cool - Το στοίχημα στη... νοσταλγία

gazzetta
gazzetta reader insider insider