Goldman Sachs: Έχει συνέχεια το ράλι στο Χρηματιστήριο - Εξαιρετικά φθηνές οι ελληνικές τράπεζες

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Goldman Sachs: Έχει συνέχεια το ράλι στο Χρηματιστήριο - Εξαιρετικά φθηνές οι ελληνικές τράπεζες
Μια περαιτέρω ισχυροποίηση της ανοδικής τάσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών αναμένει η Goldman Sachs, στη βάση τόσο της συμπίεσης του risk premium, όσο και στη μακροοικονομική δυναμική της οικονομίας.

Μια περαιτέρω ισχυροποίηση της ανοδικής τάσης του Χρηματιστηρίου Αθηνών αναμένει η Goldman Sachs, στη βάση τόσο της συμπίεσης του risk premium, όσο και στη μακροοικονομική δυναμική της οικονομίας.

Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, ο δείκτης MSCI Greece υπεραπέδωσε σημαντικά έναντι του MSCI EM ex - China πέρυσι, (άνοδος 44% σε όρους δολαρίου έναντι ανόδου 15% για τον MSCI EM ex - China) και επί του παρόντος «τρέχει» προς τον στόχο που έχει θέσει ο οίκος για φέτος, δηλαδή προς τις 1.550 μονάδες. Το συνεχιζόμενο ράλι στις τοπικές αγορές ομολόγων αποτέλεσε ένα σημαντικό «καταλύτη», όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, καθώς ιστορικά η υποχώρηση του spread μεταξύ του ελληνικού δεκαετούς και του αμερικανικού οδήγησε μια υπεραπόδοση των ελληνικών μετοχών.

Επιπλέον, προς τα τέλη του 2023, η Ελλάδα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα και από την Standard & Poor's, με τον οίκο αξιολόγησης να αναγνωρίζει τη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, με ένα υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης και έναν χαμηλότερο πληθωρισμό από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

«Στα τρέχοντα επίπεδα του ΧΑ, οι δείκτες P/B εξακολουθούν να φαίνονται άκρως ελκυστικοί σε σχέση με τα spreads και οι ελληνικές τράπεζες (καλύπτουν το 50% του Γενικού Δείκτη) εμφανίζονται ως μερικές από τις φθηνότερες τράπεζες μεταξύ των αναδυόμενων αγορών με υψηλό δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων, ROE. Επιπλέον, η συσχέτιση με το ευρώ βοήθησε την εγχώρια αγορά μετοχών να παραμείνει σχετικά ανθεκτική κατά τη διάρκεια της ανόδου του δολαρίου φέτος (το ευρώ υπεραπέδωσε έναντι του EM FX (νομίσματα των αναδυόμενων) κατά 1% από τις αρχές του έτους).

Goldman Sachs

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs, το consensus των εκτιμήσεων για τα EPS (κέρδη ανά μετοχή) είναι αρκετά χαμηλό, τόσο για φέτος όσο και για το 2025 (-4% για το 2024 και -1% για το 2025), αλλά μέρος αυτού έρχεται μετά από μια ισχυρή άνοδο της τάξεως του 64% στην πορεία των EPS πέρυσι (EPS NTM - για τους επόμενους δώδεκα μήνες). «Πιστεύουμε ότι οι εκτιμήσεις της consensus είναι αρκετά «bearish» ενώ προβλέπουμε ελαφρώς υψηλότερους δείκτες αποτιμήσης, κάτι που θα ωθήσει τις ελληνικές μετοχές προς ένα +13% παραπάνω», αναφέρουν οι αναλυτές.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο δείκτης αποτίμησης P/E NTM (πολλαπλασιαστής κερδών για τους επόμενους δώδεκα μήνες) για την εγχώρια αγορά διαμορφώνεται στο 7,6x, χαμηλότερα από το στόχο της Goldman Sachs (8x) τη στιγμή που τα EPS (κέρδη ανά μετοχή) εκτιμάται πως θα ενισχυθούν κατά 8% κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες, με το consensus στο 1%, και τη μερισματική απόδοση στο 5%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider