Στα top picks της Optima η ΔΕΗ με υψηλή τιμή στόχο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα top picks της Optima η ΔΕΗ με υψηλή τιμή στόχο
Η Optima, θέτει τη μετοχή της ΔΕΗ στις κορυφαίες επιλογές της για φέτος με τιμή στόχο στα 17,40 ευρώ.

Η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας τόσο της λιανικής όσο και της χονδρικής, αντιμετώπισε την τέλεια καταιγίδα τα τελευταία 2-3 χρόνια, με το κόστος φυσικού αερίου και πετρελαίου να εκτοξεύεται στα ύψη οδηγώντας τις τιμές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε πρωτοφανή επίπεδα το 2022, όπως αναφέρει η Optima.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΔΕΗ, ως ο μεγαλύτερος εγχώριος παίκτες τόσο στην παραγωγή όσο και στη διανομή, όχι μόνο κατάφερε να βγει αλώβητη από την κρίση (δεν υπήρξε σημαντική άνοδος των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών) και να εκπληρώσει το guidance της κερδοφορίας της (η οποία προσαρμόστηκε προς τα πάνω σε 1,2 δισ. ευρώ για το 2023 ή 1,5 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας), αλλά ταυτόχρονα να συνεχίσει το φιλόδοξο επενδυτικό της σχέδιο (με ισχύ 770 MW ΑΠΕ ήδη σε λειτουργία στην Ελλάδα, κάθετη επέκταση στη Ρουμανία με την εξαγορά της ENEL, αυξημένο αποτύπωμα λιανικής με την Κωτσόβολο).

Παράλληλα, η δέσμευση της διοίκησης για αναβάθμιση των ΑΠΕ, η γεωγραφική επέκταση στη ΝΑ Ευρώπη, η κάθετη ολοκλήρωση στην παραγωγή-προμήθεια-διανομή, οι συνέργειες από το διασυνοριακό εμπόριο ενέργειας και τον τομέα λιανικής αναμένεται να οδηγήσουν την κερδοφορία του ομίλου υψηλότερα του ορίου των 2 δισ. ευρώ έως το 2025, το οποίο σε συνδυασμό με την αναμενόμενη επανεκκίνηση της μερισματικής πολιτικής της φέτος, αναμένεται να συνεχίσει να προσφέρει μια ισχυρή στήριξη στη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία παρά το ράλι της τάξεως του 64% τον τελευταίο χρόνο, εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με ένα ελκυστικό δείκτη EV/EBITDA για το 2024e-25 στο 5,5x και 4,6x αντίστοιχα, με discount 29-39% σε σχέση με την ομάδα ομότιμων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας/ΑΠΕ.

Η Optima, θέτει τη μετοχή της ΔΕΗ στις κορυφαίες επιλογές της για φέτος με τιμή στόχο στα 17,40 ευρώ. Παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του μερίσματος κατά 0,20 ευρώ για το 2023e και άνω του 1 ευρώ για το 2026, η Optima αναμένει ότι το καθαρό χρέος θα κορυφωθεί το 2026 στο 3,8x.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider