Ισχυρή διόρθωση στο Χρηματιστήριο με χαμηλό τζίρο

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ισχυρή διόρθωση στο Χρηματιστήριο με χαμηλό τζίρο
Στόχος των long η κατάληψη της ζώνης των 1.379 μονάδων. Στο επίκεντρο τράπεζες, ΔΕΗ, Mytilineos.

Τελ. ενημέρωση 14:05

Ισχυρό profit taking καταγράφεται στο Χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να παίρνουν κέρδη και να σπάνε και τη στήριξη των 1.340 μονάδων, ενεργοποιώντας ακόμη μεγαλύτερο κύμα πωλήσεων που δύναται να φτάσει μέχρι και στις 1.325 μονάδες.

Στις τελευταίες υπήρξε ένα επιμέρους profit taking στις τράπεζες με η Mytilineos να διορθώνει σημαντικά μετά το νέο ιστορικό υψηλλό που χτύπησε χθες στα 38,40 ευρώ. Η αγορά χρειάζονταν ανάσες για να κινηθεί προς υψηλότερα επίπεδα κάτι που γίνεται σήμερα και υπό το θόρυβο που δημιουργούν οι traders. Βέβαια το ελληνικό «story» συνεχίζει να πουλάει και να κεντρίζει συνεχώς το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών που αναζητούν αγορές που έχουν υστερήσει σε μια μακροχρόνια βάση.

Ενδεικτικό είναι πως σε κατακόρυφη αύξηση της τιμής στόχου για το Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών προχώρησε η Goldman Sachs, με την εγχώρια αγορά να έχει ήδη καταγράψει μια άνοδο της τάξεως του 4,66% για φέτος, υπεραποδίδοντας σημαντικά έναντι των ευρωπαϊκών αγορών και των ΗΠΑ.

Παράλληλα, μετά τις Jefferies, Euroxx και Eurobank Equities ακολούθησε χθες η Morgan Stanley για να αναβαθμίσει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ θετικό σήμα για περαιτέρω αναβαθμίσεις έστειλε και ο Νώντας Νικολαΐδης, Vice President - Senior Credit Officer της Moody’s, μιλώντας στο insider.gr

Σύμφωνα με τον Η. Ζαχαράκη της Fast Finance, «τεχνικά η διάσπαση του υψηλού μπορεί να δώσει άμεσα συνέχιση προς τις 1.390 με τον ΓΔ να συντηρεί την επιθετική του κίνηση όσο κλείνει πάνω από τις 1.339 μονάδες. Θυμίζουμε ότι στις 19 Μαρτίου 2014 ο ΓΔ είχε καταγράψει υψηλό αμέσως μετά την διάσωση του 2012 και μετά από 2 χρόνια ανόδου στις 1.379 μονάδες. Εκεί η αγορά συνειδητοποίησε τι είχαμε να δούμε στην πολιτική ζωή του τόπου το επόμενο διάστημα. Πλέον η αγορά είναι μια ανάσα από το εν λόγω επίπεδο με ένα τραπεζικό σε τελείως διαφορετική κατάσταση από το παρελθόν. Δεν χρειάζεται να προσπαθούμε να μαντέψουμε το μέγεθος της κίνησης και απλά θα πρέπει να ακολουθούμε την τάση κάνοντας διορθωτικές κινήσεις στην πορεία χωρίς να βάλουμε ίχνος συναισθήματος στην κίνηση».

Στα διεθνή ωστόσο, οι κεντρικοί τραπεζίτες της ΕΚΤ συνεχίζουν να βάζουν δύσκολα στις αγορές και μάλλον και στις ίδιες τις οικονομίες...! Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Lane, προειδοποίησε ότι «η ιστορία των επεισοδίων υψηλού πληθωρισμού μάς λέει ότι εάν οι κεντρικές τράπεζες προσπαθήσουν να κινηθούν πολύ γρήγορα, προτού λυθεί πραγματικά το πρόβλημα, τότε έχουμε ένα άλλο κύμα πληθωρισμού και μετά ένα άλλο κύμα αυξήσεων επιτοκίων. Αυτό θα ήταν ένα πολύ χειρότερο σενάριο». Ακολούθησε ο πρόεδρος της Bundesbank Nagel που είπε ότι «νομίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για μειώσεις» και ο Αυστριακός Holzmann που δήλωσε ότι «δεν πρέπει να βασιστούμε καθόλου στη μείωση των επιτοκίων για το 2024».

Όλα αυτά σήμαιναν ότι οι επενδυτές έγιναν πιο δύσπιστοι ότι η ΕΚΤ θα μειώσει σύντομα τα επιτόκια και η πιθανότητα μείωσης μέχρι τον Μάρτιο μειώθηκε στο 29%, από 43% την Παρασκευή. Την ίδια στιγμή, οι πιθανότητες μείωσης των επιτοκίων από τη Fed υποχώρησαν στο 74% από το 83% και για τη BoE στο 31% από το 35%.

Σήμερα ακολουθούν οι ανακοινώσεις δεδομένων για την αγορά εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου, την έρευνα ZEW της Γερμανίας για τον Ιανουάριο, τον ΔΤΚ του Καναδά για τον Δεκέμβριο και την έρευνα παραγωγής Empire State των ΗΠΑ για τον Ιανουάριο. Από τις κεντρικές τράπεζες, ομιλίες θα έχουν ο διοικητής της BoE Bailey, ο διοικητής της Fed Waller και ο Villeroy της ΕΚΤ. Τέλος, οι Goldman Sachs και Morgan Stanley ανακοινώνουν αποτελέσματα σήμερα.

Στο ταμπλό, ο ΓΔ υποχωρεί κατά 1,37% στις 1.334,86 μονάδες, με τον τζίρο στα 39 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει απώλειες 1,38% και ο τραπεζικός κατά -2,03% στις 1.121,24 μονάδες.

Στις τράπεζες, απώλειες καταγράφει η Πειραιώς στο -2,39% και τα 3,352 ευρώ, την ΕΤΕ στο -2,98% και την ΕΥΡΩΒ στο -0,84%. Απώλειες 1,88% για την Alpha Bank. Από την άλλη profit taking βγαίνει σε Μυτιληναίο (-1,8%) και ΔΕΗ (-1,3%), με την ΕΕΕ στο -0,33% και τη Jumbo στο -1,35%.

Απώλειες 1% για την Aegean, ενώ διαφοροποιούνται καταγράφοντας άνοδο ΜΟΗ, Τέρνα Ενεργειακή και Autohellas. Κέρδη και για την ΕΛΧΑ όπως και για Lamda.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τρ. Πειραιώς: Roadshow σε Λονδίνο και Ν. Υόρκη ενόψει της διάθεσης μετοχών από το ΤΧΣ – Τι λέει η Διοίκηση στους επενδυτές

ΕΡΓΑΝΗ: Έτος προσλήψεων το 2023 - Ο πρωταθλητής Μάιος και το προβάδισμα των ανδρών

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider