Euroxx: «Φθηνές» οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών - Έχει δρόμο το ανοδικό σερί - Νέες τιμές στόχοι

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Euroxx: «Φθηνές» οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών - Έχει δρόμο το ανοδικό σερί - Νέες τιμές στόχοι
Ράλι άνω του 50% βλέπει η Euroxx για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών. Ξεχωρίζει μερικώς την Πειραιώς και τη Eurobank. Γιατί βλέπει σταθερή κερδοφορία τα επόμενα χρόνια.

Με τις μετοχές των ελληνικών τραπεζων να διαπραγματεύονται κατά μέσο όρο σε χαμηλότερα επίπεδα από έναν δείκτη P/E στο 5x, P/TBV στο 0,7x και για ένα βιώσιμο δείκτη ROTE άνω του 13%, η Euroxx αναμένει συνέχεια του ράλι, με ανοδικά περιθώρια που ξεπερνούν το 50% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Η Χρηματιστηριακή τονίζει πως οι μετοχές των τραπεζών παραμένουν πολύ φθηνές, για ένα τραπεζικό σύστημα με αναπτυξιακές δυνατότητες σε υψηλά μονοψήφια επίπεδα, καλά κεφαλαιοποιημένο και που επιστρέφει δυναμικά στο δρόμο της επιβράβευσης των μετόχων (μερίσματα - επαναγορές ιδίων) από το 2024 και έπειτα (με αποδόσεις που μπορούν να ξεπεράσουν το 5%).

Η Euroxx αναπροσαρμόζει τα μοντέλα της με ορίζοντα πλέον μέχρι το 2026, συνυπολογίζοντας μια μείωση DFR (επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ) στο 2% περίπου έως το 2025 (μείωση 200 μονάδες βάσης από τα τρέχοντα επίπεδα), μια αύξηση του μείγματος προθεσμιακών καταθέσεων στο 35% το 2024 (από περίπου 24% τον Σεπτέμβριο 2023) και σωρευτική μείωση των NIM (καθαρό επιτοκιακό περιθώριο) κατά 35 - 40 μονάδες βάσης (το 2026, στο ανώτατο σημείο το 2023).

Οι αντισταθμιστικοί παράγοντες για τα χαμηλότερα επιτόκια είναι η «αναθέρμανση» της πιστωτικής επέκτασης και η αύξηση των δανείων (7% - 8% ετησίως), η βελτίωση των εσόδων από τίτλους, η υψηλή μονοψήφια αύξηση των εσόδων από προμήθειες και το χαμηλότερο κόστος κινδύνου (πλησίον των 50 - 60 μονάδων βάσης έως το 2025 από 80 μονάδες βάσης το 2023). Αυτοί οι παράγοντες θα επιτρέψουν στις τράπεζες να διατηρήσουν - κατά την περίοδο εκτίμησης της Euroxx - τα επίπεδα ρεκόρ κερδοφορίας του 2023.

Υπάρχει ακόμη σημαντικό «value» στο «story» των ελληνικών τραπεζών

Η Χρηματιστηριακή εκτιμα υπάρχει ακόμη μια σημαντική αξία στις ελληνικές τράπεζες παρά το re - rating που καταγράφηκε το 2023 (+66%). Με βάση τους δείκτης P/Es υφίστανται ένα discount 25 - 30% έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών (SX7E). «Κατά την άποψή μας, αυτό δεν δικαιολογείται λόγω του ανώτερου ROTE (άνω του 13% έναντι εύρος 10 - 11% για τις ευρωπαϊκές τράπεζες), της υψηλότερης πιστωτικής επέκτασης, των ισχυρών δεικτών κεφαλαίου και της επανεκκίνησης της διανομής μερισμάτων. Πιστεύουμε ότι η Τράπεζα Πειραιώς εξακολουθεί να ξεχωρίζει ως προς τα επίπεδα αποτιμήσεων, καθώς διαπραγματεύεται με ένα υψηλό discount 30% - 40% έναντι των ευρωπαϊκών. Η Eurobank είναι επίσης μια από τις αγαπημένες μας επιλογές, καθώς πιστεύουμε ότι η αγορά δεν έχει αποτιμήσει πλήρως την προστιθέμενη αξία από την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας», αναφέρει η Euroxx.

Η «overweight» σύσταση παραμένει για τις τέσσερις συστημικές, με τη Euroxx να θέτει τιμή στόχο στα 2,50 ευρώ για τη μετοχή της Eurobank (από 2,30 ευρώ), στα 9,40 ευρώ (από 8,5 ευρώ) για την Εθνική Τράπεζα, στα 2,40 ευρώ (από 2,1 ευρώ) για τη μετοχή της Alpha Bank και στα 5,30 ευρώ (από 4,6 ευρώ) για την Τράπεζας Πειραιώς.

- Σύμφωνα με τη Euroxx, η Eurobank διαπραγματεύεται με εκτιμώμενο δείκτη ενσώματης λογιστικής αξίας, P/TBV για το 2023 στο 0,82x και στο 0,74x για το 2024, η Εθνική Τράπεζα αντίστοιχα στο 0,86x και 0,79x, η Alpha Bank στο 0,58x και 0,55x και η Πειραιώς στο 0,66x και 0,59x αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Jefferies: Ολοταχώς προς υψηλότερα επίπεδα οι ελληνικές τράπεζες - Νέες τιμές στόχοι - Κορυφαία επιλογή η Εθνική

«Ταύρος» για τις ελληνικές τράπεζες η Eurobank Equities με φόντο τις διανομές μερισμάτων - Κορυφαία επιλογή η Πειραιώς

gazzetta
gazzetta reader insider insider