«Κόκκινες» οι ευρωαγορές στην «πρεμιέρα» του Νταβός

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κόκκινες» οι ευρωαγορές στην «πρεμιέρα» του Νταβός
Με απώλειες «μπήκαν» στην εβδομάδα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Με απώλειες «μπήκαν» στην Δευτέρα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους επενδυτές στρέφουν το βλέμμα τους στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF) στο Νταβός που άνοιξε τις πύλες του και θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου, ενώ πραγματοποιείται «μέσα στο πιο περίπλοκο γεωπολιτικό και οικονομικό πλαίσιο που έχει υπάρξει εδώ και δεκαετίες», όπως παραδέχθηκε ο πρόεδρος Μπόργκε Μπρέντε.

Οι επενδυτές πήραν ήδη στα χέρια τους την έρευνα που διεξάγεται κάθε χρόνο πριν από την ετήσια συνάντηση του WEF, και οποία χαρακτηρίζει το 2024 ως μία χρονιά με υποτονικές προοπτικές ανάπτυξης με την παγκόσμια οικονομία να αντιμετωπίζει αβεβαιότητα κυρίως από τις γεωπολιτικές εντάσεις, τις σφιχτές χρηματοδοτικές συνθήκες και τον αποδιοργανωτικό αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης.

Στο αρνητικό τέμπο, ήρθε να προστεθεί και η δήλωση του μέλους του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, που υπογράμμισε πως οι πολυπόθητες μειώσεις επιτοκίων μπορεί να μην λάβουν καν χώρα το 2024. Σχολιάζοντας τις αιτιάσεις αναλυτών και επενδυτών για πρώτη μείωση επιτοκίων τον Απρίλιο, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας αποσαφήνισε πως «φοβάμαι ότι φεύγοντας από το Νταβός, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι θα είναι βαθιά απογοητευμένοι». «Η γεωπολιτική απειλή έχει αυξηθεί επειδή αυτό που είδαμε μέχρι τώρα από τους Χούθι νομίζω ότι δεν είναι το τέλος, μπορεί να είναι η ώθηση σε κάτι πολύ πιο ευρείας βάσης, που θα επηρεάσει τη Διώρυγα του Σουέζ και θα αυξήσει τις τιμές», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως: «δεν πρέπει να βασιζόμαστε καθόλου σε μείωση των επιτοκίων το 2024».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,54% στις 474 μονάδες. Ο δείκτης Eurostoxx 50 διαπραγματεύθηκε στις 4.454 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες 0,56%. Στους επιμέρους δείκτες, ο DAX στην Φρανκφούρτη απώλεσε 0,49% στις 16.622 μονάδες, ενώ και ο γαλλικός CAC 40 αποδυναμώθηκε 0,72% στις 7.411 μονάδες. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο FTSE 100 έχασε 0,39% στις 7.594 μονάδες, ενώ στην περιφέρεια της Ευρωζώνης ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε πτώση 0,47% στις 30.327 μονάδες. Τέλος, στην Ισπανία ο δείκτης IBEX 35 διαμορφώθηκε στις 10.076 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες 0,18%.

Μάκρο

Σήμερα ανακοινώθηκε πως η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης συρρικνώθηκε κατά 0,3% σε ετήσια βάση το 2023, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της γερμανικής Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας. Ο μεταποιητικός τομέας, εξαιρουμένων των κατασκευών, υποχώρησε κατά 2%, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής στον τομέα του ενεργειακού εφοδιασμού.

Eπίσης σήμερα, έγινε γνωστό πως η βιομηχανική παραγωγή στην ευρωζώνη συρρικνώθηκε για τρίτο διαδοχικό μήνα τον Νοέμβριο, αντανακλώντας τη συνεχιζόμενη ύφεση στον κλάδο. Ειδικότερα, η συνολική παραγωγή υποχώρησε 0,3% σε μηνιαία βάση τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, έπειτα από πτώση 0,7% τον Οκτώβριο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρηματιστήριο: Έκανε το 8x8 με νέο ιστορικό υψηλό της Mytilineos και ράλι από Viohalco

Επιθεώρηση Εργασίας: Ιστορικό υψηλό με 73.579 ελέγχους και 44,5 εκατ. ευρώ πρόστιμα το 2023

Eurobank: Αυξάνει τον κατώτερο μισθό στα 1.020 ευρώ - Μπόνους 1.000 ευρώ σε χαμηλότερα ιεραρχικά κλιμάκια

gazzetta
gazzetta reader insider insider