Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Πιθανώς να μην υπάρξουν μειώσεις επιτοκίων το 2024

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χόλτσμαν (ΕΚΤ): Πιθανώς να μην υπάρξουν μειώσεις επιτοκίων το 2024
Robert Holzmann - Getty Images
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να πάει... κόντρα στις προσδοκίες της αγοράς και να καθυστερήσει την έναρξη μειώσεων των επιτοκίων το 2024, όπως ξεκαθάρισε το μέλος του ΔΣ, Ρόμπερτ Χόλτσμαν.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να πάει... κόντρα στις προσδοκίες της αγοράς και να καθυστερήσει την μείωση των επιτοκίων, που μπορεί να μην λάβει καν χώρα το 2024, όπως ξεκαθάρισε το μέλος του ΔΣ, Ρόμπερτ Χόλτσμαν. Σχολιάζοντας τις αιτιάσεις αναλυτών και επενδυτών για πρώτη μείωση επιτοκίων τον Απρίλιο, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας αποσαφήνισε πως «φοβάμαι ότι φεύγοντας από το Νταβός, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι θα είναι βαθιά απογοητευμένοι».

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα μιλήσουμε ακόμη για περικοπές, γιατί δεν πρέπει να το συζητάμε. Όλα όσα είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες δείχνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, οπότε ίσως να μην υπάρξει καμία περικοπή φέτος, όπως προβλέπω εγώ τουλάχιστον» υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως «εκτός αν δούμε μια σαφή πτώση των πιέσεων προς το 2%, δεν θα μπορούμε να κάνουμε καμία απολύτως ανακοίνωση για μειώσεις επιτοκίων».

Το «γεράκι» της ΕΚΤ εστίασε επίσης το «υπερκείμενο πρόβλημα» των γεωπολιτικών συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, καθώς ο πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς συνεχίζεται και οι εντάσεις επεκτείνονται, ενώ προβληματισμό εγείρει η στάση της τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου αλλά και οι επιθέσεις των Χούτι της Υεμένης. «Η γεωπολιτική απειλή έχει αυξηθεί επειδή αυτό που είδαμε μέχρι τώρα από τους Χούθι νομίζω ότι δεν είναι το τέλος, μπορεί να είναι η ώθηση σε κάτι πολύ πιο ευρείας βάσης, που θα επηρεάσει τη Διώρυγα του Σουέζ και θα αυξήσει τις τιμές», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως: «δεν πρέπει να βασιζόμαστε καθόλου σε μείωση των επιτοκίων το 2024».

«Οι τιμές σε καθημερινή βάση μπορεί να αυξάνονται, αλλά μπορεί επίσης να υπάρχει κίνδυνος αλλαγής του τρόπου με τον οποίο δραστηριοποιούμαστε. Δεν αποκλείεται να προχωρήσουμε σε διαρθρωτικές αλλαγές, που διαρκούν περισσότερο, αλλά έχουν επίσης τον κίνδυνο μεταβολών των τιμών στο μέλλον. Εάν και τα δύο ενωθούν, οι τρέχουσες προοπτικές μας για τον Δεκέμβριο θα επιδεινωθούν και θα χρειαστεί πολύς περισσότερος χρόνος για να μειωθούν οι τιμές», έσπευσε να διευκρινίσει.

Η ΕΚΤ βλέπει επί του παρόντος τον πληθωρισμό να αγγίζει το 2% το δεύτερο εξάμηνο του 2025, ενώ οι υποκείμενες πιέσεις τιμών αναμένεται να παραμείνουν πάνω από αυτό το όριο μέχρι το τέλος του 2026. Ο Χόλτσμαν περιέγραψε την τελευταία τάση ως μια «πλάγια κίνηση» και προειδοποίησε ότι μπορεί να συνεχιστεί. Οι μισθολογικές απαιτήσεις δεν έχουν ακόμη μειωθεί και ορισμένες από τις τελευταίες συμφωνίες σε διαπραγματεύσεις σε Γερμανία, Αυστρία και Ολλανδία δείχνουν «αρκετά υψηλές» αυξήσεις.

Η αξιολόγηση του Διοικητικού Συμβουλίου έχει γίνει «ήπια πιο σκεπτικιστική» τους τελευταίους μήνες, συνέχισε ο Αυστριακός. Τα στοιχεία του τέταρτου τριμήνου για την ευρωζώνη θα δημοσιευθούν στις 30 Ιανουαρίου και όπως προεξόφλησε, φοβάται ότι «θα είμαστε ελαφρώς λιγότερο αισιόδοξοι» στη συνέχεια.

Αν και δεν αναμένει ότι η περιοχή θα πέσει σε «πραγματική ύφεση», θα μπορούσε «να υποκύψει εύκολα σε μια πυροδοτούμενη από εξωτερικές επιδράσεις». «Εάν οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι οδηγήσουν τις τιμές του πετρελαίου να ανέβουν, οι τιμές του φυσικού αερίου θα εκτοξευθούν και αυτό θα πλήξει έναν αριθμό βιομηχανιών που έχουν ήδη υποστεί πλήγματα. Ίσως ακόμη και τον κλάδο των υπηρεσιών. Τότε, μια ύφεση δεν είναι απίθανη» κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δημοσκόπηση Bloomberg: Η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια 4 φορές φέτος

Προϋπολογισμός: Στα 3,692 δισ. το πρωτογενές πλεόνασμα το 2023 - Στήριξη από φορολογικά έσοδα και συγκράτηση δαπανών

Μητσοτάκης: Δεν θα ανεχτώ τον πληθωρισμό της απληστίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider