Χρηματιστήριο: Έκανε το 8x8 με νέο ιστορικό υψηλό της Mytilineos και ράλι από Viohalco

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Έκανε το 8x8 με νέο ιστορικό υψηλό της Mytilineos και ράλι από Viohalco
Νέο ιστορικό υψηλό για τη Mytillineos που βάζει πλώρη για τη ζώνη των 39-42 ευρώ. Profit taking στις τράπεζες.

Ήπια άνοδο με χαμηλό τζίρο ήταν τα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής συνεδρίασης, με τον όμιλο της Μυτιληναίος να χτυπά νέο ιστορικό υψηλό και να αρχίζει να βλέπει τη ζώνη των 39 - 42 ευρώ, τον ΟΠΑΠ και τα χαρτιά του ομίλου Στασινόπουλου να υπεραποδίδουν σημαντικά και να κρατούν την αγορά πάνω από τις 1.350 μονάδες.

Ειδικά στις τράπεζες κρίνονταν αναγκαία μια ανάσα προτού κινηθούν υψηλότερα, τη στιγμή που όποια προσφορά προκύπτει απορροφάται άμεσα από τα χαρτοφυλάκια που είχαν μείνει εκτός. Το ελληνικό «story» συνεχίζει να πουλάει και να κεντρίζει συνεχώς το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών που αναζητούν αγορές που έχουν υστερήσει σε μια μακροχρόνια βάση.

Ενδεικτικό είναι πως σε κατακόρυφη αύξηση της τιμής στόχου για το Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών προχώρησε η Goldman Sachs, με την εγχώρια αγορά να έχει ήδη καταγράψει μια άνοδο της τάξεως του 4,23% για φέτος, υπεραποδίδοντας σημαντικά έναντι των ευρωπαϊκών αγορών και των ΗΠΑ.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο αμερικανικός οίκος προσαρμόζει εκ νέου τον στόχο του για το Γενικό Δείκτη στις 1.550 μονάδες από τις 1.375 μονάδες που ανέμενε, με την αγορά να βρίσκεται στις 1.347,90 μονάδες. Αυτό συνεπάγεται ένα περιθώριο ανόδου της τάξεως του 15% περίπου κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες (από τα τρέχοντα επίπεδα). Ο δείκτης αποτίμησης P/E NTM (πολλαπλασιαστής κερδών για τους επόμενους δώδεκα μήνες) για την εγχώρια αγορά διαμορφώνεται στο 7,5x, χαμηλότερα από το στόχο της Goldman Sachs (8x) τη στιγμή που τα EPS (κέρδη ανά μετοχή) εκτιμάται πως θα ενισχυθούν κατά 8% κατά τους επόμενους δώδεκα μήνες, με το consensus σε μηδενικά επίπεδα. Παράλληλα, η μερισματική απόδοση εκτιμάται στο 5%.

Μετά τις Jefferies, Euroxx και Eurobank Equities ακολούθησε σήμερα η Morgan Stanley για να αναβαθμίσει τις τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ θετικό σήμα για περαιτέρω αναβαθμίσεις έστειλε και ο Νώντας Νικολαΐδης, Vice President - Senior Credit Officer της Moody’s, μιλώντας στο insider.gr

Σύμφωνα με τον Η. Ζαχαράκη της Fast Finance, «τεχνικά η διάσπαση του υψηλού μπορεί να δώσει άμεσα συνέχιση προς τις 1.390 με τον ΓΔ να συντηρεί την επιθετική του κίνηση όσο κλείνει πάνω από τις 1339 μονάδες. Θυμίζουμε ότι στις 19 Μαρτίου 2014 ο ΓΔ είχε καταγράψει υψηλό αμέσως μετά την διάσωση του 2012 και μετά από 2 χρόνια ανόδου στις 1379 μονάδες. Εκεί η αγορά συνειδητοποίησε τι είχαμε να δούμε στην πολιτική ζωή του τόπου το επόμενο διάστημα. Πλέον η αγορά είναι μια ανάσα από το εν λόγω επίπεδο με ένα τραπεζικό σε τελείως διαφορετική κατάσταση από το παρελθόν. Δεν χρειάζεται να προσπαθούμε να μαντέψουμε το μέγεθος της κίνησης και απλά θα πρέπει να ακολουθούμε την τάση κάνοντας διορθωτικές κινήσεις στην πορεία χωρίς να βάλουμε ίχνος συναισθήματος στην κίνηση».

Το 2024 φαίνεται να είναι εξίσου καλό ή και ακόμα καλύτερο από το 2023 και μέχρι στιγμής με τα δεδομένα που έχουμε τόσο από τα μακροοικονομικά όσο και από τις επιδόσεις των εταιριών δύσκολα θα μπορέσουμε να προβληματιστούμε. Μόνο μία κρίση από τα έξω μπορεί να μας προβληματίσει ή καλύτερα καθυστερήσει την πορεία της Ελληνική οικονομίας και παράλληλα τις επιδόσεις των Ελληνικών εταιριών. Άλλωστε αν αναλογιστούμε τι συνέβη το διάστημα που οι ξένοι “πετούσαν” η Ελληνική αγορά όχι μόνο δεν ακολουθούσε άλλα κατέγραψε και απανωτά νέα χαμηλά. Καιρός λοιπόν να κερδίσει πίσω το χαμένο έδαφος της χαμένης 10ετίας θυμίζοντας πως η αγορά τεχνικά κατάφερε να διασπάσει την μεγάλη συσσώρευση της τελευταίας 10ετίας μόλις πέρσι.

Οι επενδυτές προέβησαν σήμερα σε επιλεκτικές τοποθετήσεις με την αγορά της Αμερικής να μη δίνε κατεύθυνση καθώς ήταν κλειστή λόγω της αργίας για τον Martin Luther King. Ο ΓΔ έκλεισε με οριακή άνοδο 0,05% στις 1.353,31 μονάδες, με τον τζίρο να χαμηλώνει κοντά στα 76 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,04% στις 3.286,68 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,84% στις 1.144,49 μονάδες.

Σειρά είχε σήμερα ο όμιλος Mytiineos να τραβήξε την αγορά καταγράφοντας νέα ιστορικά υψηλά φτάνοντας μέχρι και στα 38,50 ευρώ, με τζίρο άνω των 10,2 εκατ. ευρώ, κλείνοντας στις δημοπρασίες στο 2,35% και τα 38,40 ευρώ με ανεκτέλεστο από αγοραστές. Το υψηλό που χτύπησε η Μυτιληναίος το καλοκαίρι ήταν στα 38,30 ευρώ και πλέον ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο στη ζώνη των 39 - 42 ευρώ.

Πέραν από τη Mytilineos ισχυρή άνοδο κατέγραψε η Viohalco στο 3,65% και τα 6,24 ευρώ, με την ΕΛΧΑ να ακολουθεί στο 2,78% και τη Cenergy στο 0,94% και 7,53 ευρώ.

Στις τράπεζες ξεχώρισε η ΕΤΕ με κέρδη 0,72% στα 6,99 ευρώ και νέο υψηλό, με τη Eurobank στο -1,82% και τα 1,728 ευρώ και την Πειραιώς στο -2,28% και τα 3,434 ευρώ, υπό το βάρος του profit taking. Ηπιότερες απώλειες για την Alpha Bank στο -0,96% και τα 1,5985 ευρώ.

Κέρδη και άνοδο για ΕΕΕ (0,44%), ΟΤΕ (0,46%) και ΟΠΑΠ (1,28%). Profit taking για την Τέρνα Ενεργειακή στο -1,48% ενώ τράβηξαν ελαφρώς υψηλότερα Ελλάκτωρ, Lamda και ΟΤΕ. Νέο υψηλό και για τη Σαράντης στα 8,84 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Νικολαΐδης (Moody's): Εφικτός ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας για τις 4 συστημικές τράπεζες ακόμη και από φέτος

Συνέχεια στο «ράλι» των ελληνικών τραπεζών βλέπει η Morgan Stanley - Αυξάνει τις τιμές στόχους

gazzetta
gazzetta reader insider insider