Ευρωαγορές: Τα μάκρο στοιχεία από τις ΗΠΑ έφεραν απώλειες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Τα μάκρο στοιχεία από τις ΗΠΑ έφεραν απώλειες
Αρνητικό ήταν το αποτύπωμα που άφησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα σημαντικά μάκρο στοιχεία που κατέφθασαν από την άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Αρνητικό ήταν το αποτύπωμα που άφησαν στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα σημαντικά μάκρο στοιχεία που κατέφθασαν από την άλλη άκρη του Ατλαντικού για τον πληθωρισμό και τις νέες αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας, με τους αναλυτές να αναρωτιούνται μήπως οι προσδοκίες τους για τις μειώσεις των επιτοκίων και τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την πλευρά των κεντρικών τραπεζών είναι περισσότερο φιλόδοξες απ' όσο θα έπρεπε.

Ο Stoxx 600 αρχικά κινούνταν σε θετικό έδαφος μετά την ανακοίνωση των νέων για τον CPI, τελικά ωστόσο έκλεισε στο -0,77%, με τον τραπεζικό κλάδο να υποχωρεί κατά 1,6%. Ο Euro Stoxx 50 υποχώρησε κατά 0,62% στις 4.441, 25 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός Dax κινήθηκε στο -0,88% στις 16.542 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχώρησε κατά -0,52% στις 7.387 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε απώλειες 0,98% στις 7.576 μονάδες. Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε στο -0,62% στις 10.004 μονάδες ενώ ο ιταλικός FTSE MIB υποχώρησε κατά 0,66% στις 30.251 μονάδες.

Στο ταμπλό η βρετανική αλυσίδα Marks & Spencer έκανε «βουτιά» 5%, παρά το γεγονός πως ανακοίνωσε ισχυρή αύξηση των πωλήσεων κατά τις γιορτές της τάξης του 8,1%. Επίσης η μετοχή της Tesco ενισχύθηκε κατά 1,3% αφού ανέβασε την πρόβλεψή της για τα κέρδη, λόγω των ισχυρών πωλήσεων που κατέγραψε την εορταστικής περιόδου. Η εταιρεία εξόρυξης Antofagasta σημείωσε κέρδη 4,6%, μαζεύοντας τις απώλειες της χθεσινής συνεδρίασης.

O πληθωρισμός στις ΗΠΑ «έτρεξε» τον Νοέμβριο με ρυθμό 3,4% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν ηπιότερη αύξηση κατά 3,2%. Ο δομικός CPI, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια, αυξήθηκε κατά 3,9% σε ετήσια βάση έναντι ανόδου 4% τον Νοέμβριο. Οι αναλυτές προέβλεπαν αύξηση κατά 3,8%.

Επίσης, την εβδομάδα που έληξε στις 6 Ιανουαρίου 202.000 Αμερικανοί κατέθεσαν αίτηση για παροχή επιδόματος ανεργίας για πρώτη φορά, αριθμός μειωμένος κατά περίπου 1.000 σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση, ένδειξη πως η αγορά εργασίας των ΗΠΑ παραμένει ανθεκτική. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο των νέων αιτήσεων σε εβδομαδιαία βάση από τα μέσα Οκτωβρίου.

Σήμερα επίσης, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπόρις Βούιτσιτς εξέφρασε την προτίμηση του στις ανά 25 μονάδες βάσης μειώσεις επιτοκίων, άπαξ και ξεκινήσει η νομισματική χαλάρωση.

«Ιδανικά, η άποψή μου για τη δράση στα επιτόκια είναι να κινούμαστε ανά 25 μονάδες βάσης», δήλωσε ο Κροάτης αξιωματούχος την Πέμπτη. Σε έναν ιδανικό κόσμο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής «θα κινούνταν σταδιακά και συνεχώς προς μια κατεύθυνση, μόλις βεβαιωθούν ότι ο ρυθμός πληθωρισμού βρίσκεται στην πορεία που θέλουν να τον δουν».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider