Ευρωαγορές: Ξανά στα «πράσινα» μετά τις χθεσινές απώλειες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωαγορές: Ξανά στα «πράσινα» μετά τις χθεσινές απώλειες
Με θετικό πρόσημα έκλεισαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανακάμπτοντας από τη χθεσινή υποχώρηση και τις ήπιες απώλειες.

Με θετικά πρόσημα έκλεισαν σήμερα οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ανακάμπτοντας από τη χθεσινή υποχώρηση και τις ήπιες απώλειες. Οι γιορτές πλησιάζουν και οι ρυθμοί πέφτουν, ωστόσο ο απόηχος των ανακοινώσεων της Fed παραμένει έντονος στις αγορές που θέλουν να προκαταλάβουν μία χαλαρή νομισματική πολιτική για το 2024. Την ίδια στιγμή, θετικά ήταν σήμερα και τα νέα από το πεδίο του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, που δείχνουν επιβράδυνση τιμών.

Στα ταμπλό ο Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,43% στις 477,38 μονάδες. Οι μετοχές ταξιδιών και ψυχαγωγίας ηγήθηκαν των κερδών προσθέτοντας 1,7%, ενώ το πετρέλαιο και το αέριο παρέμειναν flat μετά τα κέρδη της Δευτέρας. Ο δείκτης Euro Stoxx 50 σημείωσε άνοδο 0,32% στις 4.535 μονάδες.

Στους επιμέρους δείκτες, ο DAX στην Φρανκφούρτη τοποθετήθηκε στις 16.747 μονάδες και στο +0,58% , ενώ ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε οριακά κατά 0,08% στα επίπεδα των 7.574 μονάδων. Θετικά πρόσημα επικράτησαν στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τον FTSE 100 να κλείνει στις 7.638 μονάδες με άνοδο 0,31%. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε στο +0,40% στις 30.362 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε επίσης άνοδο 0,52% στις 10.106 μονάδες.

Μετά το μεγάλο άλμα πάνω από 20% που πραγματοποίησε χθες η μετοχή της εταιρείας OCI, ο μεγαλύτερος παραγωγός πράσινης μεθανόλης παγκοσμίως, αφού έγινε γνωστή η συμφωνία για να πουλήσει το μερίδιο της στην Iowa Fertilizer Company στην Koch AG & Energy Solutions έναντι 3,6 δισ. δολαρίων, συνέχισε και σήμερα ανοδικά στον απόηχο της συμφωνίας κερδίζοντας 3,2%.

Παράλληλα, στο 2,4% επιβεβαιώθηκε ο ετήσιος πληθωρισμός σε επίπεδο ευρωζώνης τον Νοέμβριο, από 2,9% τον Οκτώβριο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 10,1%. Ο ετήσιος πληθωρισμός της ΕΕ ήταν 3,1% τον Νοέμβριο του 2023, από 3,6% τον Οκτώβριο ενώ ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 11,1%.

Όσο αφορά τα επιτόκια και τις προσδοκίες της αγοράς, η Goldman Sachs αναφέρει σήμερα πως η κατακόρυφη υποχώρηση και αποκλιμάκωση των υψηλών πληθωριστικών πιέσεων, αναμένεται να φέρει πιο κοντά, χρονικά και με ένα πιο «επιθετικό» τρόπο τις μειώσεις των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, το επιχείρημα για μια μακρά σειρά διαδοχικών μειώσεων κατά 25 μονάδες βάσης είναι ισχυρότερο στην Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ, καθώς τα στοιχεία για τον πληθωρισμό ήταν ακόμη πιο ήπια.

Στο μεταξύ, πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να μειώσει τα επιτόκια κάποια στιγμή το 2024, αφού όμως πρώτα τα έχει διατηρήσει στο υψηλό του 4% για αρκετό διάστημα ώστε να διασφαλίσει την νίκη έναντι του πληθωρισμού, δήλωσε την Τρίτη το μέλος του το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Santa claus rally» στο Χρηματιστήριο - Ποιες μετοχές ξεχώρισαν

Goldman Sachs: Η μεγάλη πορεία του αποπληθωρισμού φέρνει πιο κοντά τις μειώσεις στα επιτόκια - Τι θα κάνουν Fed, ΕΚΤ

«Έκρηξη» επενδύσεων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο παρά τη «στροφή» προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

gazzetta
gazzetta reader insider insider