Κατοχύρωση κερδών και μικρές απώλειες στις ευρωαγορές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κατοχύρωση κερδών και μικρές απώλειες στις ευρωαγορές
Με απώλειες έκλεισαν οι δείκτες, με τους επενδυτές να πατάνε φρένο μετά το θετικό σερί των πέντε εβδομάδων και να κατοχυρώνουν τα κέρδη τους. 

Με απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους επενδυτές να πατάνε φρένο στο αγοραστικό τους ενδιαφέρον μετά από ένα θετικό σερί που κράτησε πέντε εβδομάδες και να κατοχυρώνουν τα κέρδη τους.

Οι αγορές θέλουν να πιστέψουν πως θα αφήσουν πίσω τους τα υψηλά επιτόκια και το 2024 θα ξεκινήσει ένας κύκλος μειώσεων και μένει να φανεί με ποιο τρόπο θα κλείσουν τη χρονιά οι επενδυτές, την ώρα που αρκετοί εκπρόσωποι των κεντρικών τραπεζών σπεύδουν να προειδοποιήσουν πως είναι νωρίς για υπέρμετρη αισιοδοξία.

Πιο αναλυτικά, ο Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,27% στις 475,30 μονάδες ενώ ο δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,65% στις 4.519 μονάδες. Oι μετοχές του πετρελαίου και του αερίου ωστόσο, πρόσθεσαν 1,16% καθώς οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν με την αναταραχή στην Ερυθρά Θάλασσα να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων, καθώς πληθώρα ναυτιλιακών που μεταφέρουν περίπου το 30% το παγκόσμιο εμπορίου έχουν σταματήσει να διέρχονται από την περιοχή. Η BP ήταν ο πρώτος κολοσσός του κλάδου που ανακοίνωσε πως σταματά να μεταφέρει πετρέλαιο από το συγκεκριμένο πέρασμα, καθώς οι πειρατές συνεχίζουν τις επιθέσεις από την Υεμένη. H μετοχή της εταιρείας σημείωσε άνοδο 1,67%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο DAX στην Φρανκφούρτη τοποθετήθηκε στις 16.647 μονάδες και στο -0,62% , ενώ ο γαλλικός CAC 40 έχασε 0,37% στα επίπεδα των 7.568 μονάδων. Θετικά πρόσημα επικράτησαν στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, με τον FTSE 100 να κλείνει στις 7.613 μονάδες με άνοδο 0,48%. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο ιταλικός FTSE MIB στο Μιλάνο έκλεισε στο -0,45% στις 30.237 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε επίσης κάμψη 0,43% στις 10.052 μονάδες.

Στα ταμπλό η μετοχή της Vodafone ενισχύθηκε κατά 3,77%, μετά την πρόταση συγχώνευσης προς τον ιταλικό βραχίονα της Vodafone που απηύθυνε η εταιρεία τηλεπικοινωνιών Iliad με έδρα το Παρίσι, με στόχο τη ενοποίηση των δραστηριοτήτων των δύο εταιρειών. Η Iliad έχει αποτιμήσει την εμπορική αξία της Vodafone Italia στα 10,45 δισ. ευρώ. Μεγάλο άλμα πάνω από 20% έκανε η εταιρεία OCI, ο μεγαλύτερος παραγωγός πράσινης μεθανόλης παγκοσμίως, μετά την συμφωνία για να πουλήσει το μερίδιο της στην Iowa Fertilizer Company στην Koch AG & Energy Solutions έναντι 3,6 δισ. δολαρίων.

Μάκρο

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Eurostat, το ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας το τρίτο τρίμηνο του 2023 ήταν στο 2,9% έναντι 2,6% στην ΕΕ και 1,6% στην Ελλάδα. Στην ευρωζώνη, το ποσοστό κενών θέσεων εργασίας το τρίτο τρίμηνο του 2023 ήταν 2,6% στη βιομηχανία και τις κατασκευές και 3,1% στις υπηρεσίες.

Στην ΕΕ το ποσοστό ήταν 2,3% στη βιομηχανία και τις κατασκευές και 2,9% στις υπηρεσίες. To ποσοστό των κενών θέσεων εργασίας στην ευρωζώνη μειώθηκε στο 2,9% το τρίτο τρίμηνο του 2023, από 3% το προηγούμενο τρίμηνο και 3,1% το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αγορά ομολόγων: Κοντά στο 1% το περιθώριο μεταξύ ελληνικών και γερμανικών 10ετών

Χρηματιστήριο: Μίνι ράλι για τράπεζες - Κατοχύρωση κερδών για blue chips

Επεκτείνει τα κέρδη του το πετρέλαιο με φόντο τις επιθέσεις σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα

gazzetta
gazzetta reader insider insider