Διατηρείται το θετικό momentum στην Wall Street - Έκανε το 8Χ8 o Nasdaq

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διατηρείται το θετικό momentum στην Wall Street - Έκανε το 8Χ8 o Nasdaq
Μία ανάσα από τα ιστορικά του υψηλά o S&P 500.

Σε θετικό έδαφος, με μικρά κέρδη ωστόσο, κινήθηκαν οι δείκτες της Wall Street την πρώτη ημέρα της εβδομάδας. Αν και η Fed προσπαθεί να πείσει τους επενδυτές πως τους διακατέχει υπερβολική αισιοδοξία όσον αφορά στη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, το αμερικανικό χρηματιστήριο συνεχίζει ανοδικά, αναμένοντας το νέο έτος μείωση των επιτοκίων και την ομαλή προσγείωση της οικονομίας, δίνοντας συνέχεια στο σερί των επτά θετικών εβδομάδων.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός Dow Jones έκλεισε χωρίς ουσιαστική μεταβολή στις 37.306 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 ενισχύθηκε κατά 0,45% στις 4.740 μονάδες και o Nasdaq κατέγραψε άνοδο 0,61% στις 14.904 μονάδες, με τον τεχνολογικό δείκτη να έχει καταγράψει κέρδη και στις τελευταίες οκτώ συνεδριάσεις.

Σημειώνεται πως ο S&P 500 προέρχεται από το μεγαλύτερο σερί εβδομαδιαίων κερδών από το 2017, ενώ σε μηνιαία βάση ο δείκτης κινείται ανοδικά κατά 3,8%. Ο Dow ανεβαίνει κατά 3,8% το μήνα, ενώ ο Nasdaq τον Δεκέμβριο κερδίζει 4,8%. Ο S&P 500 απέχει 1,2% μακριά από το all-time ρεκόρ του, τις 4.796.56 μονάδες τον Ιανουάριο του 2022.

Οι υπηρεσίες επικοινωνίας ξεχώρισαν στον S&P 500, σημειώνοντας κέρδη 1,9%. Η Meta Platforms ενισχύθηκε κατά 3%, ενώ η μητρική της Google, Alphabet ανέβηκε παραπάνω από 2%.

Οι μετοχές της U.S Steel εκτοξεύτηκαν κατά 26% μετά την εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας χαλυβουργίας έναντι 14,9 δισ. δολαρίων από την Nippon Steel. Σύμφωνα με το CNBC, ο ιαπωνικός κολοσσός θα προσφέρει 55 δολάρια για κάθε μετοχή της US Steel, σε μία προσφορά premium 40% σε σχέση με το κλείσιμο της μετοχής της εταιρείας την Παρασκευή.

H μετοχή της Apple υποχώρησε 0,85% μετά τη ανακοίνωση του τεχνολογικού κολοσσού πως θα θα διακόψει τις πωλήσεις δύο από τις πιο πρόσφατες εκδόσεις των Apple Watches στις ΗΠΑ λόγω λόγω διαφωνίας για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας των οξυμέτρων Blood Oxygen τα οποία είναι ενσωματωμένα στις συσκευές.

Kέρδη 2,47% σημείωσε και η μετοχή της Adobe, καθώς η τεχνολογική εταιρεία ανακοίνωσε τη διακοπή των ενεργειών για την ύψους 20 δισ. δολαρίων εξαγορά της Figma, καθώς τα κανονιστικά εμπόδια που ήρθαν στην επιφάνεια δεν επιτρέπουν την ολοκλήρωση του deal.

Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου την Δευτέρα, την ώρα που οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης στα πλοία που διασχίζουν την Ερυθρά Θάλασσα βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων, με την BP να είναι ο πρώτος κολοσσός της αγοράς που σταμάτησε τη μεταφορά πετρελαίου από το συγκεκριμένο θαλάσσιο πέρασμα. Το συμβόλαιο αργού τύπου Brent παραδόσεως Φεβρουαρίου ενισχύθηκε κατά 3,1%, κλείνοντας στα 78,94 δολάρια το βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο αργού τύπου WTI παραδόσεως Ιανουαρίου ενισχύθηκε κατά 3% ,τερματίζοντας στα 73,55 δολάρια το βαρέλι.

«Η επιβράδυνση του πληθωρισμού, οι χαμηλές προσδοκίες για την ανάπτυξη και η ακλόνητη αναπτυξιακή δυναμική είναι ένας ιδανικός συνδυασμός από την οπτική της αγοράς. Έχουμε υποστηρίξει πολλές φορές στο παρελθόν ότι αυτό είναι ένα ιδανικό περιβάλλον» αναφέρει ο Max Kettner της HSBC. Ωστόσο, σημειώνει πως οι βραχυπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές και οι προσδοκίες για τα έσοδα στην Αμερική παραμένουν αδύναμα. Το τωρινό θετικό σερί μοιάζει με εκείνο του 2017-2018, όταν το θετικό κλίμα έδωσε τη θέση του στην απογοήτευση τον επόμενο Ιανουάριο. «Είναι ίσως πιο φρόνιμο να ξεκινήσουμε το 2024 με ένα πιο προσεκτικό τρόπο» προσθέτει.

Πάντως, ο πρόεδρος της Fed του Σικάγο, Όσταν Γκούλσμπι, δήλωσε στο CNBC πως η αγορά έχει παρερμηνεύσει τις ανακοινώσεις τις Fed την περασμένη εβδομάδα. «Δεν έχει σημασία τι λες εσύ, ή τι λέει ο Πρόεδρος. Σημασία έχει τι άκουσαν και τι ήθελαν να ακούσουν» τόνισε. Στο ίδιο μήκος κύματος, η Bofa έστειλε μήνυμα προς τις αγορές ως προς τις επιθετικές διαθέσεις τους για τις μειώσεις των επιτοκίων από την πλευρά της ΕΚΤ.

«Οι αγορές συνεχίζουν να τιμολογούν πολύ περισσότερο από ό,τι αναμένουμε αυτήν τη στιγμή και περισσότερο από ό,τι πιστεύουμε, ότι οι κεντρικές τράπεζες είναι έτοιμες να μειώσουν τα επιτόκια – απουσία νέων κραδασμών ή μεγάλων εκπλήξεων εκπλήξεις. Είτε οι αγορές πάνε πολύ μακριά, είτε μας λείπει κάτι προφανές», αναφέρουν οι αναλυτές. «Η τρέχουσα τιμολόγηση των αγορών δεν είναι συμβατή με την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% και ως εκ τούτου είναι υπερβολική», αναφέρει η BofA.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Άνοδος 3% για το πετρέλαιο μετά τις επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

Κατοχύρωση κερδών και μικρές απώλειες στις ευρωαγορές

Αγορά ομολόγων: Κοντά στο 1% το περιθώριο μεταξύ ελληνικών και γερμανικών 10ετών

gazzetta
gazzetta reader insider insider