Τα 2+1 mid caps με ισχυρές προοπτικές στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα 2+1 mid caps με ισχυρές προοπτικές στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου
Τη σκυτάλη από τους δεικτοβαρείς τίτλους της εγχώριας αγοράς, αλλά και τις τραπεζικές μετοχές φαίνεται να έχει λάβει από τα μέσα Νοεμβρίου η μεσαία κεφαλαιοποίηση, διεκδικώντας με αξιώσεις ολοένα και περισσότερο βάρος στην κατανομή των χαρτοφυλακίων.

Τη σκυτάλη από τους δεικτοβαρείς τίτλους της εγχώριας αγοράς, αλλά και τις τραπεζικές μετοχές φαίνεται να έχει λάβει από τα μέσα Νοεμβρίου η μεσαία κεφαλαιοποίηση, διεκδικώντας με αξιώσεις, ολοένα και περισσότερο βάρος στην κατανομή των χαρτοφυλακίων.

Από τις 14 Νοεμβρίου, όταν η αγορά άρχιζε να αποκτά εκ νέου μια δυναμική, ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχει πραγματοποιήσει 16/19 θετικά κλεισίματα, με σωρευτική άνοδο 9,05%, φανερώνοντας μια διάχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, υπό το πρίσμα των ισχυρών αναπτυξιακών προοπτικών που ανοίγεται για πλειάδα εισηγμένων.

Οι δύο κατασκευαστικοί όμιλοι της Intrakat και της ΑΒΑΞ που εντάσσονται στη μεσαία κεφαλαιοποίηση φαίνεται να είναι εκ των πρωταγωνιστών των ετήσιων αποδόσεων της εγχώριας αγοράς, με άνοδο 161,64% και 102,36%, αντίστοιχα, από τις αρχές τους έτους.

Το ευρύτερο πλάνο μετασχηματισμού της Intrakat, με μια ευρεία κεφαλαιουχική διάρθρωση και υπό την απορρόφηση της ΑΚΤΩΡ (το συνολικό ανεκτέλεστο φτάνει τα 5 δισ. ευρώ, με σημαντικές συνέργειες στον τομέα των κατασκευών, των ΣΔΙΤ, των παραχωρήσεων και της ενέργειας, με χαρτοφυλάκιο 370 υπό εξέλιξη έργων) αποτελεί τη βάση ισχυροποίησης του «growth model» της εισηγμένης, κάτι που αποτυπώνεται και στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου. Η αρχική συσσώρευση στην περιοχή πέριξ των 2,90 - 3 ευρώ, οδήγησε σε μια ανοδική εκτόνωση προς την περιοχή των 3,45 - 3,50 ευρώ, όπου και εκεί καταγράφηκε μια δεύτερη φάση συσσώρευσης (21 συνεδριάσεις), με τη μετοχή να μαζεύει δυνάμεις και να προετοιμάζει πολύ προσεκτικά την επόμενη ανοδική της κίνηση. Με ένα τετραήμερο ανοδικό σερί της τάξεως του 9,03% εισήλθε αποφασιστικά στη ζώνη των 3,75 - 4,425 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Αντώνη Κοφινάκο, πιστοποιημένο σύμβουλο επενδύσεων σε παράγωγες αξίες και υπεύθυνο χρηματιστηριακής εκπαίδευσης στην Trader24, η μετοχή της Intrakat έχει ολοκληρώσει το κύμα 1 και το κύμα 2 και τη δεδομένη στιγμή βρίσκεται εντός του κύματος 3. Με την ενεργοποίηση του σχηματισμού αντιστροφής «Ending Diagonal», η μετοχή βάσει θεωρίας θα προσεγγίσει το σημείο έναρξης του «Ending Diagonal». Επιπρόσθετα, ακόμη και στο σενάριο που εκτελεί έναν διορθωτικό σχηματισμό, το επίπεδο διόρθωσης 38,2% αποτελεί ένα πολύ βασικό επίπεδο.

Intrakat

Μεγαλύτερη ορατότητα και ένα πιο διαυγές τοπίο διαφαίνεται και για τον έτερο κατασκευαστικό όμιλο της ΑΒΑΞ, που έχει μεν ως «αιχμή» το σκέλος των κατασκευών, αλλά κινείται σταθερά τόσο στο κομμάτι των παραχωρήσεων - κυρίως μέσω συμμετοχών - γεγονός που βελτιώνει τις μελλοντικές ταμειακές ροές του, όσο στα ενεργειακά βιομηχανικά έργα (EPC ηλεκτροπαραγωγής, σταθμοί LNG και άλλα έργα). Στην προκειμένη περίπτωση, η ανάλυση της Optima ήταν αρκετή στο να δώσει κατεύθυνση στη μετοχή (τιμή στόχος τα 2,79 ευρώ), που επίσης έδειχνε από τις αρχές Νοεμβρίου να μαζεύει δυνάμεις σε ένα στενό εύρος. Η Χρηματιστηριακή αναμένει ετήσιο ρυθμό αύξησης (CAGR) του όγκου πωλήσεων κατά 18% για την περίοδο 2022 - 2026, με τα EBITDA να ενισχύονται κατά 13% ετησίως και τα επαναλαμβανόμενα καθαρά κέρδη στο 40%. Μάλιστα, ο κατασκευαστικός κλάδος αναμένεται να αποτελέσει τον βασικό αναπτυξιακό κλάδο για τον όμιλο, εμφανίζοντας μέση ετήσια άνοδο πωλήσεων και EBITDA κατά 19% και 32% ως το 2026.

Σύμφωνα με την Optima, η ισχυρή αναμενόμενη κερδοφορία αναμένεται να στηρίξει τόσο τις προσπάθειες απομόχλευσης της διοίκησης (η Optima βλέπει μείωση του δείκτη καθαρού χρέους προς τα EBITDA στο 4x έως το 2026 από 5,8x το 2022) όσο και το πλαίσιο επιβράβευσης των μετόχων, αναμένοντας τη διανομή μερίσματος 0,10 ευρώ το 2026 από 0,03 φέτος, με τη μερισματική απόδοση να φτάνει έως και στο 7,2% από 2,2% φέτος.

Η μετοχή της ΑΒΑΞ με την ολοκλήρωση του κύματος 1 (Leading Diagonal) ενεργοποίησε τον σχηματισμό αντιστροφής «reverse Head & Shoulders», με το 200% (Fibonacci) του σχηματισμού να βρίσκεται στην τιμή 2,78 ευρώ.

ΑΒΑΞ

Την τριάδα έρχεται να συμπληρώσει η Intracom, που δείχνει να έχει επιστρέψει πολύ δυναμικά στο ταμπλό της εγχώριας αγοράς, εξελισσόμενη σε μια «μηχανή» παραγωγής υπεραξιών για τους μετόχους της. Το πλαίσιο αναδιάρθρωσης και η ολική επαναφορά της εισηγμένης υπό τον Σ. Κόκκαλη, κεντρίζουν το ενδιαφέρον των επενδυτών που αναζητούν υποτιμημένους τίτλους, με ισχυρές προοπτικές οργανικής ανάπτυξης και «δύναμη πυρός» (ταμειακά διαθέσιμα 223 εκατ. ευρώ και δυνατότητα τραπεζικού δανεισμού ύψους 350 εκατ. ευρώ) που κατευθύνεται για επενδύσεις, συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Έχοντας προηγηθεί η εξαγορά της Κλουκίνας - Λάππας, η Intracom προχώρα προς την απόσχιση των ακινήτων και την πλήρη εισφορά στη θυγατρική, Intracom Prοperties, με σκοπό την εισαγωγή της τελευταίας στο Χρηματιστήριο (μετονομασία της Κλουκίνας - Λάππας σε Intracom Properties) με εισφορά όλων των ακινήτων της Intracom συνολικής αξίας 113 εκατ. ευρώ, με περαιτέρω ενίσχυση του χαρτοφυλακίου ακινήτων της και στόχο τη μετατροπή της νέας Ιntracom Properties σε ΑΕΕΑΠ (εάν προχωρήσουν σε περαιτέρω εξαγορές). Επιπλέον, οι θέσεις σε Intrakat, Intralot συνεχίζουν να αποδίδουν σημαντικά οφέλη στην εταιρεία, ενώ ένα ακόμη «asset» που πιθανώς θα δώσει περαιτέρω ώθηση στην ίδια - μέσω της Intradevelopment (82,64% θυγατρική της Intracom - προωθεί κατά βάση αναπτύξεις για τρίτους) - είναι το 34,3% που κατέχει στην Κέκροψ, που αν και αντιμετωπίζει τα γνωστά δικαστικά προβλήματα για την αξιοποίηση της έκτασης (229 στρέμματα σχεδόν πλέον) στο Π. Ψυχικό, και τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων που εκκρεμούν (για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα που αποδόθηκαν στο Δημόσιο).

Intracom

Η μετοχή της Intracom βρίσκεται κοντά στην ενεργοποίηση του σχηματισμού «reverse Head & Shoulders». Ο σχηματισμός ενεργοποιείται με την ανοδική διάσπαση του «neckline», ενώ το 200% του σχηματισμού βρίσκεται στα 7,09 ευρώ.

Αποποίηση Ευθυνών: Το παρόν άρθρο έχει αμιγώς ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν αποτελεί ούτε μπορεί να θεωρηθεί προτροπή ή σύσταση αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών. Οι αρθρογράφοι και το insider.gr δεν φέρουν καμία ευθύνη για οποιαδήποτε πράξη από πλευράς των αναγνωστών ή άλλων τρίτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider