Ιστορικές απώλειες για τη μετοχή της Bayer - «Καπνός» 7,6 δισ. ευρώ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιστορικές απώλειες για τη μετοχή της Bayer - «Καπνός» 7,6 δισ. ευρώ
Δικαστικές διαμάχες με υψηλές αποζημιώσεις και η αποτυχία ενός αντιθρομβωτικού φαρμάκου ευθύνονται για το ανεξέλεγκτο sell off της μετοχής.

Η μετοχή της Bayer υπέστη τη μεγαλύτερη «κατρακύλα» της στα χρονικά, χάνοντας περίπου 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε χρηματιστηριακή αξία στις συναλλαγές της Δευτέρας. Υπενθυμίζεται πως η Monsanto, θυγατρική της Bayer καλείται να καταβάλει περισσότερα από 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια σε τρεις πρώην χρήστες του ζιζανιοκτόνου Roundup,σε μια από τις μεγαλύτερες δικαστικές αποζημιώσεις στην πενταετή δικαστική διαμάχη για το ζιζανιοκτόνο.

Η Monsanto έχει σοβαρά προβλήματα από μια σειρά δικαστικών αποφάσεων που διαπιστώνουν ότι το Roundup της περιέχει καρκινογόνες ουσίες, ενώ οι ένορκοι ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Κάνσας Σίτι κατέληξαν στις 31 Οκτωβρίου στο συμπέρασμα ότι η National Association of Realtors και άλλοι συνωμότησαν για να διογκώσουν τεχνητά τις προμήθειες που καταβάλλονταν στους κτηματομεσίτες σε όλες τις ΗΠΑ και πρέπει να καταβάλουν αποζημιώσεις που θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ταυτόχρονα, η Bayer δέχεται πιέσεις λόγω ματαίωσης μιας μεγάλης δοκιμής τελευταίου σταδίου για νέο φάρμακο κατά των θρομβώσεων. Η μετοχή της καταβαραθρώθηκε έως και 21% στις διαπραγματεύσεις στον γερμανικό DAX της Φρανκφούρτης, παρασύροντας καθοδικά την κεφαλαιοποίηση της Bayer σε περίπου 37 δισεκατομμύρια δολάρια.

Οι αρνητικές εξελίξεις σχηματίζουν έναν ασφυκτικό κλοιό γύρω από τον Μπιλ Άντερσον, ο οποίος εντάχθηκε στην εταιρεία την άνοιξη και ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου τον Ιούνιο και... πληρώνει τις «αμαρτίες» του προκατόχου του, Βέρνερ Μπάουμαν, ο οποίος ηγήθηκε της συμφωνίας με τη Monsanto από τις πρώτες ημέρες της θητείας του.

Παράλληλα, η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε πως σταματά τις κλινικές δοκιμές (που έφτασαν μάλιστα στο τελικό στάδιο) για το αντιθρομβωτικό φάρμακο asundexian λόγω έλλειψης αποτελεσματικότητας, εγείροντας σοβαρά ερωτήματα για το εάν το φαρμακευτικό τμήμα της Bayer θα είναι αποτελεσματικό και καινοτόμο τα επόμενα χρόνια, με αποτέλεσμα και το σημερινό ραγδαίο sell off της μετοχής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στις αγορές βγαίνει η Eurobank με senior preferred ομόλογο

Black Friday: Προσοχή στις πλασματικές αγορές – Οι 5 κανόνες

Wunsch (ΕΚΤ): Οι αγορές προεξοφλούν τις μειώσεις επιτοκίων οδηγώντας σε νέες αυξήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider