Wall Street: Τα καλά νέα από τον πληθωρισμό έφεραν ράλι - Στο 2,25% ο Nasdaq

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Τα καλά νέα από τον πληθωρισμό έφεραν ράλι - Στο 2,25% ο Nasdaq
Με σημαντική άνοδο κινείται η Wall Street χαιρετίζοντας τα καλά νέα της αισθητής κάμψης που εμφάνισε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο. 

Τελευταία ενημέρωση: 18:36

Ράλι σημειώνουν οι δείκτες στην Wall Street χαιρετίζοντας τα καλά νέα της αισθητής κάμψης που εμφάνισε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Dow Jones ενισχύεται 1,03% στις 34.691 μονάδες, ο S&P 500 κερδίζει 1,60% στις 4.482 μονάδες και ο Nasdaq σημειώνει σημαντικά κέρδη 2,09% στις 14.054 μονάδες.

Η αγορά δεν έδειξε να «πανικοβάλλεται» από την απόφαση της Moody's την περασμένη εβδομάδα να μειώσει τις προοπτικές της για το χρέος των ΗΠΑ.

Υπήρξε μια εποχή που τα άσχημα νέα σχετικά με το χρέος των ΗΠΑ θα έβαζαν τις αγορές σε περιπέτειες, αλλά όχι τώρα, όπως φάνηκε στα διεθνή χρηματιστήρια, μετά την υποβάθμιση από Moody's, που προειδοποίησε για τα υψηλά επίπεδα δημόσιου χρέους και ελλειμμάτων. Όταν οι Standard & Poor's και Fitch εξέδωσαν παρόμοια «καμπανάκια» έστειλαν τουλάχιστον προσωρινά κύματα κλυδωνισμού στη Wall Street, όμως με το δημοσιονομικό και πολιτικό χάος που επικρατεί στις ΗΠΑ, το «χτύπημα» της Moodys φαντάζει σαν... ξεπερασμένο, με αναλυτές να επισημαίνουν πως ο οίκος αξιολόγησης δεν προσκομίζει κάτι... νέο στο «τραπέζι».

Μάκρο

Ο πληθωρισμός αποκλιμακώθηκε στο 3,2% τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ, με τις νέες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed να απομακρύνονται από τα επενδυτικά ραντάρ, ενώ το σενάριο των μειώσεων εντός του 2024 κερδίζει έδαφος. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή έτρεξε με ετήσιο ρυθμό 3,2% από το 3,7% του Σεπτεμβρίου, ενώ η μέση πρόβλεψη των αναλυτών εκτιμούσε πως θα υπήρχε υποχώρηση στο 3,3%. Σε μηναία βάση, ο δείκτης δεν εμφάνισε μεταβολή (0%) μετά τη αύξηση κατά 0,4% που είχε παρουσιάσει τον Σεπτέμβριο και έναντι πρόβλεψης για μικρή αύξηση κατά 0,1%.

Παραμένοντας στο μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας, η UBS αναμένει από τη Federal Reserve (Fed) να μειώσει τα επιτόκια έως και 275 μονάδες βάσης το 2024, σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερο από τις προβλέψεις της αγοράς, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου οδηγείται σε ύφεση. Όπως αναφέρει το CNBC, στην έκθεση για τις προοπτικές του 2024-2026 για την αμερικανική οικονομία, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, η ελβετική τράπεζα δήλωσε ότι παρά την οικονομική ανθεκτικότητα έως το 2023, πολλοί από τους «αντίθετους ανέμους» και κινδύνους παραμένουν.

Επίσης, η Goldman Sachs ανακοίνωσε σήμερα ότι η παγκόσμια οικονομία θα ξεπεράσει τις προσδοκίες το 2024, λόγω της ισχυρής αύξησης των εισοδημάτων και της εμπιστοσύνης ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν ήδη τελειώσει. Η επενδυτική τράπεζα προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,6% το επόμενο έτος σε ετήσια μέση βάση, πάνω από την πρόβλεψη του 2,1% των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg. Οι ΗΠΑ μάλιστα αναμένεται να ξεπεράσουν και πάλι άλλες ανεπτυγμένες αγορές, με εκτιμώμενη ανάπτυξη 2,1%, δήλωσε η Goldman.

Επιχειρηματικά νέα

Στην περικοπή περίπου 180 θέσεων εργασίας από τον τομέα παιχνιδιών της προχωράει η Amazon, καθώς ένας δεύτερος γύρος απολύσεων μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα βρίσκεται σε εξέλιξη. Σύμφωνα με το Reuters, ο αμερικανικός κολοσσός θα περικόψει σχεδόν 180 θέσεις εργασίας ως μέρος μιας ευρύτερης αναδιάρθρωσης, ενώ μόλις την προηγούμενη εβδομάδα είχαν ανακοινωθεί επιπλέον περικοπές στο τμήμα streaming μουσικής και podcast αλλά και στη μονάδα ανθρώπινου δυναμικού PXT.

Επίσης, η United Airlines στα μέσα Οκτωβρίου δήλωσε ότι τα ακριβότερα καύσιμα αεροσκαφών και η διακοπή των πτήσεων της στο Τελ Αβίβ λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς, θα μειώσουν τα κέρδη της τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους. Η United είχε περισσότερες υπηρεσίες προς το Ισραήλ από οποιαδήποτε αεροπορική εταιρεία με έδρα τις ΗΠΑ, με πτήσεις από την Ουάσιγκτον, το Νιούαρκ και το Σαν Φρανσίσκο, που αντιπροσωπεύουν το 2% της χωρητικότητάς του αερομεταφορέα. Σύμφωνα με την αναλύτρια εταιρεία αερομεταφορέων TD Cowen, οι προβλέψεις για το τελευταίο τρίμηνο του έτους «ζοφερές και χειρότερες από την εκτίμησή μας».

Υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα κέρδη και τα έσοδα της Home Depot στο γ' τρίμηνο του έτους, με τον αμερικανικό κολοσσό του λιανεμπορίου ωστόσο να βλέπει τα μεγέθη του να μειώνονται σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Πιο αναλυτικά, τα κέρδη της εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 3,81 δολάρια/μετοχή, υψηλότερα από την εκτίμηση των αναλυτών σε έρευνα της LSEG για κέρδη ύψους 3,76 δολαρίων/μετοχή. Το αντίστοιχο διάστημα του 2022, η Home Depot είχε αναφέρει κέρδη 4,24 δολαρίων/μετοχή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider